LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|09
2021
09:06

Πύργος: Αντιδράσεις για τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς για τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καθημερινές σχεδόν αντιδράσεις των γονέων απέναντι στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει την διάδοση του κορονοϊού στην σχολική κοινότητα, με τους εκπαιδευτικούς να καλούνται να πείσουν για το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι απλώς υποχρεωμένοι να υπακούσουν στους νόμους και να τους εφαρμόσουν.

Με μηνυτήριες αναφορές που κάνουν λόγο για εσχάτη προδοσία, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και βασανισμό κατηγορούνται πλέον εκπαιδευτικοί και στην Ηλεία καθώς υπακούοντας στα νέα μέτρα δεν επέτρεψαν σε μαθητές να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου χωρίς self tests και μάσκα.

Η πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών περιφερειών του Πύργου Αντωνία Μπρη, μίλησε για τις μηνύσεις αυτές εναντίον τριών εκπαιδευτικών από γονείς. 

«Η αλήθεια είναι ότι επιτέθηκαν γονείς σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς, επειδή εφάρμοσαν το νόμο. Οι γονείς απαίτησαν από τους συναδέλφους να επιτρέψουν την είσοδο των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί δεν το δέχτηκαν και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση μηνύσεων τόσο στην προϊσταμένη νηπιαγωγό όσο και στον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, στην οποία κατηγορούσαν τους συναδέλφους για εσχάτη προδοσία, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για βασανισμό.

Επειδή δηλαδή εφάρμοσαν τους νόμους και όσα ορίζονται από τους εγκυκλίους που φτάνουν στο σχολείο μας κι εμείς οφείλουμε ως δημόσιοι υπάλληλοι να υπακούμε σε αυτούς και να πειθαρχούμε. Αυτή τη στιγμή, δεχόμαστε επίθεση από τους γονείς με τους οποίους καλούμαστε να συνεργαστούμε για το καλό των παιδιών, επειδή ακριβώς κάνουμε τη δουλειά μας. Επειδή τηρούμε τα μέτρα που η πολιτεία επιβάλλει».

Όπως σημείωσε κα Μπρη, οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται και δεν τρομοκρατούνται. Στόχος είναι όμως να μην τρομοκρατηθεί κανένας μαθητής, καθώς η παρουσία και μόνο του περιπολικού έξω από το σχολείο δημιουργεί στα παιδιά 4 έως 12 ετών έναν πρόσθετο φόβο.

«Από την στιγμή που εμείς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την ηρεμία εντός της σχολικής κοινότητας ζητάμε να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουμε εμείς σε κάποιον διαπληκτισμό με τους γονείς, τους οποίους επαναλαμβάνω θέλουμε μαζί μας, συνεργάτες. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόβλημα, θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα καταλαγιάσει εδώ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αυτού του είδους οι καυγάδες και οι επιθέσεις, ελπίζω πραγματικά να επιτραπεί η δια ζώσης εκπαίδευση και διδασκαλία και να συνεχιστεί απαρέγκλιτα και ήρεμα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς είμαστε μαζί τους και ότι ο κοινός στόχος είναι τα παιδιά. Και ότι γίνεται προς όφελος των παιδιών, οφείλουμε από κοινού να το αντιμετωπίσουμε. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο για τα ίδια τα παιδιά και την διασφάλιση της προστασίας της υγείας τους και την συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας.

Απειλές δέχτηκαν οι συνάδελφοι και στο δικό μου το σχολείο, γονέας ήρθε και είπε στην συνάδελφο ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξει μία οδηγία περισσότερο από αυτή που δίνεται, τότε θα καταφερθεί εναντίον μας και φαντάζομαι ότι εννοούσε τον τρόπο των μηνύσεων. Τώρα, οι μηνύσεις είναι δύο, απλώς η μία καταφέρετε εναντίον των τριών νηπιαγωγών, της προϊσταμένης δηλαδή και δύο νηπιαγωγών ακόμα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηλείας Νίκος Κλάδης αναφερόμενος σε αυτά τα περιστατικά τα χαρακτήρισε μεμονωμένα, ενώ πρόσθεσε ότι: «…θέλω να το σημειώσουμε, δύο στον αριθμό, αφορά ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο όπου οι γονείς ενήργησαν με αυτό τον τρόπο. Θα ήθελα εξαρχής να δηλώσω την προσωπική μου ηθική και διοικητική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς, στην προϊσταμένη και τον διευθυντή του σχολείου, να δηλώσω εξαρχής ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη νομοθετήσει νομικό υποστηρικτικό πλαίσιο για όλες αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε ήδη ενημερώσει τα στελέχη μας για να έχουν αυτή την πληροφόρηση και οποτεδήποτε συμβεί αυτό να τους παρέχεται άμεση νομική υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Κλάδης ζήτησε επίσης από τους γονείς να είναι συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι, για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις κινήσεις αυτές ως αναποτελεσματικές και ανούσιες.

«Όλα τα στελέχη γνωρίζουν και εκ των καθηκόντων τους ότι πρέπει να ενεργήσουν κατά το συγκεκριμένο τρόπο που οι νόμοι και οι εγκύκλιες οδηγίες ορίζουν. Είναι μέτρα προς όφελος της δημόσιας υγείας, όχι μόνο των παιδιών, όλης της κοινωνίας και των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και των ίδιων των γονέων γενικότερα. Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση της πανδημικής κρίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς, την συντριπτική πλειοψηφία των γονέων της σχολικής κοινότητας που με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, ενισχύουν και συνδράμουν θετικά στο έργο των εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας. Στη μία περίπτωση το ένα παιδί είχε χάσει και τη χρονιά πέρσι όπως πληροφορήθηκα και εγώ και είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει γενικότερα τους ιθύνοντες. Δεν θέλω να δώσω έκταση, γιατί δεν αξίζει να δίνουμε έκταση σε τέτοια περιστατικά. Αυτές οι κινήσεις αποβαίνουν εις βάρος της μαθησιακής διαδικασίας των ίδιων των παιδιών των γονέων αυτών. Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα παιδιά και αυτό ζητάμε να καταλάβουν και οι γονείς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία του ότι ενώ ξεκίνησαν ως μεμονωμένα κρούσματα αυτές οι συμπεριφορές αρχίζουν να παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις εξέφρασε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Λάλα και πρώην πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλοςεπισημαίνοντας ότι:
«Σίγουρα είναι καταδικαστέο από κάθε άποψη το γεγονός ότι έγινε μηνυτήρια αναφορά σε προϊσταμένη νηπιαγωγείου καθώς κι σε διευθυντή δημοτικού σχολείου, δύο πραγματικά εξαίρετων  εκπαιδευτικών και σίγουρα είναι λυπηρό και θα πρέπει να μας προβληματίζει βαθύτατα όλους μας και εκπαιδευτικούς αλλά και γενικότερα την κοινωνία γιατί δυστυχώς ξεκίνησαν ως μεμονωμένα κρούσματα αλλά βλέπουμε και φοβάμαι ότι είναι οργανωμένα και θα αρχίσουν να παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Με βάση και την προηγούμενη μήνυση που είχε γίνει σε διευθύντρια γυμνασίου πριν από λίγες ημέρες σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, αν το πάρουμε αθροιστικά θεωρώ ότι κάτι κρύβεται από πίσω. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό και κάθε δεύτερη μέρα να κατατίθεται και από μία μήνυση. Πλέον έχουμε το φαινόμενο της ποινικοποίησης της νομιμότητας, όταν κάποιος πάει και κάνει αυτό που του ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τα πράγματα αυτά που γίνονται.

Ο εκπαιδευτικός εκτός από όλα αυτά που πρέπει να κάνει κάθε μέρα στο σχολείο, ειδικά οι διευθυντές και προϊστάμενοι, καλείται πλέον να έχει μαζί του ένα “συνταγματόμετρο”, για να μετράει σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, κατά πόσο συνταγματική είναι η κάθε εγκύκλιος ή η κάθε υπουργική απόφαση. Είναι λυπηρά αυτά τα φαινόμενα και θα πρέπει και το υπουργείο Παιδείας επιτέλους να λάβει μία πιο δυναμική θέση σε αυτό το θέμα όπως παίρνει θέση και πολύ καλά κάνει σε περιπτώσεις παραβατικότητας των εκπαιδευτικών που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έτσι πρέπει και για το συγκεκριμένο θέμα να το σταματήσει άπαξ διαπαντός γιατί από εκεί και πέρα δεν θα πηγαίνουμε στα σχολεία, θα πηγαίνουμε στα αστυνομικά τμήματα.

Όταν εμείς κινούμαστε με βάση τα υγιειονομικά πρωτόκολλα τα οποία μας στέλνουν από το υπουργείο Παιδείας, και το υπουργείο Παιδείας έχει εμπιστευτεί κάποιους διακεκριμένος γιατρούς όπου δημιουργούν τα πρωτόκολλα κι εμείς το εφαρμόζουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί απλώς εφαρμόζουμε τα όσα νόμιμα μας στέλνει το υπουργείο Παιδείας. Τώρα αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτά δεν είναι νόμιμα ή είναι λίγο νόμιμα ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν τα δικαστήρια, υπάρχει η νομοθετική εξουσία, όπου μπορούν άνετα να προσφύγουν. Το να μηνύουν όμως αυτόν που εφαρμόζει το νόμο, τον εκπαιδευτικό, είναι παράλογο.

Εκτός του ότι δεν έχει κανένα νόημα δεν μπορώ να καταλάβω τι σκοπιμότητα έχει να μηνύσεις έναν εκπαιδευτικό ο οποίος σημειωτέον έχει και παιδιά ο ίδιος στο σχολείο. Δηλαδή εμείς δεν ήρθαμε ως ο ρομπότ προγραμματισμένα από άλλο πλανήτη για να εφαρμόσουμε στυγνά τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί είναι κομμάτι της κοινωνίας, έχουν τα παιδιά τους μέσα στα σχολεία και σίγουρα στεναχωριόμαστε που βλέπουμε τα παιδιά μας να φοράνε μάσκες, γιατί η δουλειά του παιδιού κακά τα ψέματα δεν είναι ένας φοράει μάσκα, εμείς θέλουμε παιδιά γερά στην κοινωνία, χαρούμενα, δυστυχώς όμως υπάρχει η πανδημία την οποία θα πρέπει να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος από την πλευρά του σχολιάζοντας τα περιστατικά αυτά ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να γίνονται «σάκοι του μποξ» τονίζοντας ότι επιβάλλεται άμεση παρέμβαση για την αποφυγή και άλλων τέτοιων κρουσμάτων. «Είναι σε πολύ δύσκολη θέση οι συνάδελφοι στις σχολικές μονάδες που υπάρχουν τέτοια προβλήματα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να γίνονται σάκος του μποξ οι καθηγητές και ιδιαίτερα οι διευθυντές που αυτή την περίοδο βάλλονται πολλαπλά. Θα πρέπει να σταματήσει κάθε δίωξη, χρειάζεται οπωσδήποτε παρέμβαση, σήμερα (σσχθες) για παράδειγμα είχαμε ένα τέτοιο κρούσμα στο 4ο Γυμνάσιο, που αναστάτωσε την σχολική μονάδα» σχολίασε ο κ. Αθανασόπουλος κάνοντας λόγο για έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά της πολιτείας αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ