LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|09
2021
09:16

Αδελφοποίηση του Δήμου Ήλιδας με το Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς στις 28/9 στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00  θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της 1ης φάσης της αδελφοποίησης του Δήμου Ήλιδας με τον Δήμο του Τάρπον Σπρίνγκς, της Φλόριντα των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας (Πολυχώρος Πολιτισμού).

Κατά την 1η φάση της αδελφοποίησης που πραγματοποιείται στην Αμαλιάδα, έπειτα από την 120\2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας οι Δήμαρχοι Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και Τάρπον Σπρινγκς,  Κρις Αλαχούζος, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία του covid-19. Επίσης η όλη εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω του καναλιού του Δήμου Ήλιδας στο Youtube.

alahouzos1

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων θα επιστεγάσει την πρόθεση των δύο πλευρών για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας,  επαφών και σχέσεων μεταξύ φορέων των δύο πόλεων με πεδία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα.

Το Tarpon Springs είναι μία παραθαλάσσια πόλη των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην κομητεία Pinellas της Φλόριντα. Στην απογραφή του 2000 είχε 21.003 κατοίκους, και το 2004 σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε πληθυσμό 22.554 κατοίκους. Το Tarpon Springs είναι γνωστό από την σημαντική παρουσία Ελληνοαμερικανών, η οποία είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Το 11,8% του συνολικού πληθυσμού αυτοπροσδιορίστηκαν ως Έλληνες, ενώ το 8,87% ανέφερε ότι μιλάει Ελληνικά στο σπίτι. Το Tarpon Springs, είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες περιοχές που αναπτύχθηκε από Έλληνες στην Αμερική, και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας

Ο νυν Δήμαρχος του Tarpon Springs είναι ο κ. Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, ο οποίος γεννήθηκε  στην Κάλυμνο και μετανάστευσε μαζί με τον πατέρα του στις ΗΠΑ όταν ήταν μόλις 14 ετών. 

Στο επίκεντρο της πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής του Tarpon Springs βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο ανήκουν περίπου 800 οικογένειες. H πιο διάσημη θρησκευτική γιορτή είναι αυτή των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών.

tarmpon3

Το 2006, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την καθιέρωση του αγιασμού στο Tarpon Springs και στην επέτειο μετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, τιμώντας έτσι την ιστορική ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ.

Το 2014 η ελληνική συνοικία του Tarpon Springs, που ήταν κέντρο εμπορίου για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες από τις αρχές του 20ου αιώνα, ανακηρύχθηκε «Παραδοσιακή Πολιτιστική Περιουσία» και είναι η πρώτη περιοχή στη Φλόριντα που κερδίζει αυτή τη διάκριση.

Το 2020 ο εορτασμός των Θεοφανείων έγινε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Tarpon Springs. Εκεί παρευρέθη και ο Αναπληρωτής  Δημάρχου Ήλιδας κ. Ανδρέας Παπαδάκος και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, οριστικοποιήθηκε και η βούληση των δύο Δημοτικών Αρχών να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση των δυο Δήμων.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ