LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|10
2021
09:44

"Ολυμπία Φως": Τελετή Αφής της Φλόγας με αναίτιους περιορισμούς και ανεξήγητους αποκλεισμούς

Με ειρωνεία θα έλεγε κανείς πως μοιάζει η παρακάτω δημοσίευση  της δημοτικής αρχής του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας τη στιγμή που η τελετή  Αφής της Φλόγας  πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανείς περιορισμούς και αποκλεισμούς : 

"Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε σε χιλιάδες τηλεθεατές απ’ όλη την Ελλάδα το “promo” βίντεο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που προβλήθηκε για πρώτη φορά σε εθνικό δίκτυο από την τηλεόραση της ΕΡΤ, πριν και μετά το τέλος της μετάδοσης της τελετής Αφής της Φλόγας για τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου".  

Δυστυχώς, τις εξαιρετικές εντυπώσεις του  “promo” βίντεο διάρκειας 2,5 λεπτών διαδέχτηκαν η πικρία και η γενική δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο αδικαιολόγητος  αποκλεισμός του κόσμου από την τελετή της Αφής της Φλόγας και δη, των μαθητών από τη συμμετοχική τους παρουσία στο αρχαίο στάδιο.  

Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες τελετές  Αφής περίπου τριακόσιοι μαθητές( κυρίως από τα σχολεία του δήμου μας αλλά και του νομού Ηλείας) συμμετείχαν ενεργά σχηματίζοντας  τους πέντε κύκλους και κρατώντας τις σημαίες όλων των κρατών του κόσμου. Η συμμετοχή τους δε, είχε την ομόφωνη αποδοχή του Δ.Σ. στην εισήγηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Χαιρετίστηκε μάλιστα ως θετική ,διότι υπήρξε γενικά παραδεκτό ότι ο δήμος πρέπει να συμμετέχει και να συνθέτει με την παρουσία του την τελετή της αφής . 

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Ποιος αποφάσισε και γιατί κύριε Δήμαρχε και κύριοι της δημοτικής αρχής, να αφαιρέσει την παρουσία της νεολαίας μας ;Γιατί στερήσατε τη χαρά της αίσθησης της συμμετοχής των παιδιών σε κάτι τόσο σπουδαίο και μοναδικό; Δεν συμφωνείτε πως οι νέοι μέσω της βιωματικότητας τέτοιων σημαντικών εμπειριών γίνονται οι αυριανοί θεματοφύλακες των ολυμπιακών αξιών; 

Φαντάζει ανάρμοστο και απαράδεκτο να υπάρχει περιορισμός σε τέτοιο βαθμό στην τελετή της Αφής της φλόγας, κορυφαίας στιγμής για τους δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας, όταν στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε, στα ανοιχτά γήπεδα αγώνων ποδοσφαίρου επιτρέπεται πληρότητα των 2/3 της χωρητικότητάς τους.  

Η απόφαση αυτή, δεν αναβαθμίζει ούτε προάγει την εικόνα της "Παγκόσμιας πόλης". Ο αποκλεισμός του κόσμου της Ολυμπίας από τη λαμπαδηδρομία και την όλη διαδικασία μειώνει την ακτινοβολία της, ως κέντρο πολιτισμού κι αξιών, βάζοντας τείχη και περιορισμούς στην ολυμπιακή φλόγα, παγκόσμιο  σύμβολο της ειρήνης. 

Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και να μην σχολιάσουμε αρνητικά το γεγονός ότι η ολυμπιακή εκεχειρία, το σπουδαίο αυτό κάλεσμα για  την ειρήνη που ήταν υπόθεση του Δήμου, πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή όλων των αιρετών  και έδωσε την εντύπωση ότι είναι  προνόμιο λίγων και  εκλεκτών υποβαθμίζοντας την αξία των θεσμών. 

Παρόλα αυτά  οι αρμόδιοι  της δημοτικής αρχής δεν παρέλειψαν να επικοινωνήσουν τις ελλιπείς σε δυναμική  πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπου, τι φοβερό ,πρωτοστατούσε η γαστρονομία)  με πομπώδεις εκφράσεις του τύπου : <<Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν την Αφή της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, πραγματοποιεί ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να λαμπρύνει το μεγάλο αυτό γεγονός>>.  

Πραγματικά είναι άξιο απορίας πώς θα μπορούσε ο  Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας " να λαμπρύνει το μεγάλο αυτό γεγονός" που, δυστυχώς γι' αυτόν ,με τις επιλογές αυτές, όχι μόνο δεν λαμπρύνθηκε (και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού αυτό είναι το πιο λαμπρό γεγονός, αυτό λαμπρύνει, δεν λαμπρύνεται) αλλά αντίθετα, φάνηκε η ανεπάρκειά του να διοργανώσει κάτι επάξιό του. 

 Προφανώς, οι κύριοι υπεύθυνοι της όλης διαδικασίας ένιωσαν ότι διεκπεραίωσαν την αποστολή τους επιτυχώς παραβλέποντας την ουσία για χάρη των εντυπώσεων αφήνοντας σε όλους εμάς πικρία και απογοήτευση για ένα τόσο σπουδαίο για την περιοχή μας γεγονός. 

Με εκτίμηση 

Ανδρέας Μπενέτσης 

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας 

Με την δημοτική παράταξη του Γιώργου Αηδόνη "ΟΛΥΜΠΙΑ ΦΩΣ"

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ