LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|01
2022
13:37

Καρναβάλι – Εστίαση: Στα 90 εκατ. ευρώ η ζημιά για την Πάτρα

Τεράστιο το πλήγμα στην τοπική οικονομία από τα τρία χαμένα καρναβάλια, επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλ. Μαρλαφέκας στον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδ. Σκυλακάκη.

Η δημοσιονομική συστολή φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια για νέες μαζικές παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο του 2021, χαρακτηρίστηκε από σημαντικές απώλειες τζίρου στην αγορά.
Αυτό προέκυψε ως συμπέρασμα από την τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες το απόγευμα αντιπροσωπείες από τα επιμελητήρια όλης της χώρας, με αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδ. Σκυλακάκη, που έγινε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και της ΠΟΕΣΕ.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο επιμελητηριακός σύμβουλος, αρμόδιος για την εστίαση, Σπύρος Στεργίου.

Οι αχαιοί εκπρόσωποι έθεσαν το ζήτημα της διαφαινόμενης τρίτης αναβολής του Πατρινού Καρναβαλιού, γεγονός που θα σημάνει μια ακόμα μεγάλη οικονομική ζημιά για τις επιχειρήσεις της Πάτρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας στον κ. Σκυλακάκη, η οικονομία της Πάτρας θα υποστεί απώλειες τζίρου συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ από τρεις συνεχόμενες αναβολές των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού. Από αυτές τις απώλειες τζίρου, ποσό γύρω στα 30 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στην εστίαση.

Αντίκτυπος υπολογίζεται ότι θα υπάρξει και για μια σειρά άλλες οικονομικές δραστηριότητες, από το λιανεμπόριο μέχρι τον πρωτογενή τομέα και τεχνικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα ο τελικός «λογαριασμός» της ζημιάς να διαμορφώνεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας έθιξαν και την καθίζηση της κατανάλωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2021, που έχει φτάσει μέχρι τον πρωτογενή τομέα, απ’ όπου η εστίαση προμηθεύεται τις πρώτες ύλες.

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

Κοινή συνισταμένη στα ζητήματα που έθεσαν στο κυβερνητικό στέλεχος τα επιμελητήρια της χώρας, ήταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος των τελευταίων μηνών και οι ανατιμήσεις στις προμήθειες πρώτων υλών και άλλων προϊόντων.

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων έθεσαν αιτήματα για εκ νέου στήριξη των επιχειρήσεων στο σκέλος των ενοικίων του τελευταίου τριμήνου του 2021, ζήτησαν αυξημένη επιδότηση στο κόστος της ενέργειας, «κούρεμα» της επιτρεπτέας προκαταβολής και αύξηση του ποσοστού των αναστολών εργασίας τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού, στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

ΣΥΣΤΟΛΗ

Ωστόσο, από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Σκυλακάκης διεφάνη πως τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν αποκλίσεις του προϋπολογισμού, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της μεγάλο κενό να καλύψει.

Το κυβερνητικό στέλεχος επικαλέστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα δύο προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία κοστολογούνται στα 40 δισ. ευρώ, ποσό που πρέπει να επιστραφεί.

Αφησε ανοικτή μόνο μια χαραμάδα επιπλέον στήριξης, αν η εικόνα με την πανδημία χειροτερέψει, καθώς η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

Η ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ

Ως προς το θέμα της αποπληρωμής των επτά κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι ισχύουν οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής το ερχόμενο καλοκαίρι, με ένα «κούρεμα» που θα κυμαίνεται στο 50%.

Επίσης, ουδέν νεώτερον προέκυψε για το θέμα των ενοικίων και της επιδότησης της ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Ανακοινώνονται προγράμματα

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα πρότυπα του προγράμματος για τις κατοικίες. Μάλιστα το ποσό που θα διατεθεί θα είναι στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ παρόμοια δράση αναμένεται να ανακοινωθεί και για την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: Pelop.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ