LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|10
2019
11:09

Έσεξ: Το φορτηγό του θανάτου μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί κι άλλες φορές από δουλεμπόρους

Μέσα σε μια εβδομάδα είχε περάσει δύο φορές από το Κανάλι της Μάγχης -  Στο στόχαστρο των ερευνών τρεις Βορειοιρλανδοί δουλέμποροι και τα «Κεφάλια του Φιδιού» στην Κίνα

To φορτηγό του θανάτου διέσχισε το Κανάλι της Μάγχης δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα, πριν από το φρικιαστικό έγκλημα στο Έσεξ με τους 39 νεκρούς μετανάστες κινεζικής καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Daily Mail», το φορτηγό-ψυγείο είχε κάνει στάση στα καυτά προσφυγικά περάσματα της Δουνκέρκης (παραμεθόριος πόλη στη γαλλική ακτή της Μάγχης κοντά στα βελγικά σύνορα) και του Καλέ στη Γαλλία, σε τρία ταξίδια που έκανε στο Βέλγιο προτού φτάσει στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε. 

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες ότι το φορτηγό το οποίο νοικιαζόταν έναντι 250 λιρών την εβδομάδα, μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως από δουλεμπόρους. Κι ενώ ενισχύονται οι φόβοι ότι οι δουλέμποροι έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο φορτηγό ουκ ολίγες φορές για να περάσουν παράνομα μετανάστες στη Βρετανία, οι αρχές συνεχίζουν την ανάκριση του 25χρονου Μο Ρόμπινσον, οδηγό του φορτηγού μέσα στο οποίο βρέθηκαν 39 πτώματα Κινέζων.
 
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι 39 άνθρωποι - οκτώ γυναίκες και 31 άνδρες - ήταν ήδη παγιδευμένοι μέσα στο φορτηγό, όταν αυτό έφτανε στις βελγικές ακτές με προορισμό την Αγγλία. Οι βελγικές Αρχές ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν στοιβαγμένα μέσα στο φορτηγό για τουλάχιστον δέκα ώρες, με θερμοκρασίες που έφταναν ως και τους μείον 25 βαθμούς Κελσίου.
 
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρουν ότι οι άτυχοι μετανάστες ήταν από τη Φουτζιάν,  μια φτωχή επαρχία της νοτιοανατολικής Κίνας την οποία ελέγχουν δουλέμποροι, γνωστοί ως «snakeheads» (κεφάλια φιδιών), οι οποίοι χρεώνουν 20 χιλιάδες λίρες για να περνούν λαθρομετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Γαλλίας. 

Καθώς οι έρευνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε Ιρλανδία, Βέλγιο, Κίνα και Βρετανία, η βρετανική Αστυνομία συνεχίζει την ανάκριση του οδηγού του φορτηγού,  Μο Ρόμπινσον. Στο μεταξύ, η ιρλανδική εταιρεία μεταφορών, στην οποία ανήκει το φορτηγό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, επιμένοντας πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση ο 25χρονος Ρόμπινσον. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τρεις υπόπτους , μέλη συμμορίας  που έχει έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πόλη Άρμαγκ.
 
Γιατί οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θέλουν να πάνε στη Βρετανία  
 
Την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να εξαρθρώσουν το βορειοιρλανδικό κύκλωμα δουλεμπόρων που βρίσκεται από την φρίκη στο Έσεξ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους πολίτες από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη διακινδυνεύουν για να φθάσουν στην Βρετανία.  
   
«Γιατί οι πολίτες από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ταξιδεύουν - είτε οικειοθελώς είτε υπό πίεση - στο Ηνωμένο Βασίλειο με τέτοιο τρόπο;», διερωτάται το CNN και παραθέτει στοιχεία του Ινστιτούτου Μετανάστευσης. Περίπου 10 εκατομμύρια σε σύνολο 258 εκατομμυρίων μεταναστών παγκοσμίως είναι Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης (MPI), γεγονός που καθιστά την Κίνα την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια διαμένουν στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν 712 χιλιάδες στον Καναδά και 473 χιλιάδες στην Αυστραλία.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης (MPI), επέκτεινε δραματικά το «γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο». Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, για παράδειγμα, χορηγήθηκαν περισσότερες από 730 χιλιάδες βίζες σε Κινέζους υπηκόους - το 25% από το σύνολο των 2,9 εκατομμυρίων. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επισημαίνει το CNN. 
 
Πολλοί πιστεύουν ότι οι μετανάστες είναι συχνά οι φτωχότεροι που  αναζητούν απασχόληση χαμηλής ειδίκευσης ή απλά θέλουν να γλιτώσουν από την τρομοκρατία. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικά για τους Κινέζους μετανάστες. «Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα μετανάστευσης από την Κίνα, από πολίτες με χαμηλή ειδίκευση, έως πολύ εξειδικευμένους», δήλωσε η Ναταλία Μπανουλέσκου Μπογκντάν, αναπληρώτρια διευθύντρια του διεθνούς προγράμματος του Ινστιτούτου Μετανάστευσης στο CNN.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μετανάστευσης, το 10 έως 20% των μεταναστών της Κίνας έχουν βρει καταφύγιο στην  Αφρική και ποικίλλουν όσον αφορά στην κοινωνικοοικονομική τάξη, το επάγγελμα και την ηλικία τους, από διπλωμάτες ή βοηθοί σε εργάτες που εργάζονται σε έργα υποδομής. Πολλοί Κινέζοι φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό. 

Ο οικονομολόγος Κριστιάν Ντάστμαν, από το Κέντρο για την Έρευνα και Ανάλυση της Μετανάστευσης (CReAM) που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι πολλοί Κινέζοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από πλούσιες οικογένειες. «Είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά ποσά και να ζήσουν σε ακριβές πόλεις όπως το Λονδίνο», δήλωσε στο CNN.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σύγχρονη δουλεία του 2018, η Κίνα είναι η τέταρτη χώρα προέλευσης θυμάτων της σύγχρονης δουλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ