LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|06
2021
10:56

Από το νεύμα στην Μιμή, στο «Τσοβόλα δώστα όλα» και το «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη»: Ο αξέχαστος Ανδρέας Παπανδρέου (videos)

Σαν σήμερα, το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή και το Gazzetta παραθέτει 10 ιστορικές και αξέχαστες στιγμές.

«Ηγέτες πλέον σαν αυτόν δεν υπάρχουν» θα πουν οι μεν, «από εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα» θα απαντήσουν οι δε... Κανείς όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ξεχωριστός πολιτικός. Αφήστε μας εμάς, διαβάστε απλά (ή άλλοι θυμηθείτε) τι έλεγε η «Σιδηρά Κυρία» που τον αντιπαθούσε, η Μάργκαρετ Θάτσερ… «Δεν τον συμπάθησα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του».

Για να κατανοήσετε το μέγεθος της αντιπάθειας, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε στήσει μισή ώρα τη Θάτσερ σε μια συνάντηση τους, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street, επειδή εκείνη τον είχε αφήσει να περιμένει έξι μήνες για το ραντεβού τους.

2

Όταν λοιπόν μιλάει κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτή που τρέφει μεγάλη αντιπάθεια προς το πρόσωπό σου, σίγουρα κάτι κάνεις καλά.
Πως τα θυμηθήκαμε όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε… Όχι λόγω του πολιτικού σκηνικού στη χώρα (θα μπορούσαμε), αλλά γιατί σαν σήμερα, το 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών στο σπίτι του. Δύο ώρες μάλιστα πριν φύγει από τη ζωή ετοίμαζε την ομιλία του για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια συνεργατών του.

Το gazzetta θυμάται λοιπόν στιγμές από την πολιτική σταδιοδρομία του πρωθυπουργού της Ελλάδας από τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Ο χαιρετισμός στον κόσμο στο Ελληνικό

Στην ιστορία έχει μείνει ο χαιρετισμός του εξερχόμενος του αεροπλάνου, στο Ελληνικό, στις 22 οκτωβριου 1988. Είχε αφιχθεί από την Αγγλία και ο κόσμος είχε πλημμυρίσει την πίστα με σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, με κυρίαρχο «εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα».
Ο Παπανδρέου βγαίνει και χαιρετάει τον κόσμο με την περίφημη πλέον και διάσημη κίνησή του, την οποία πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν (ακούς Αλέξη;), βάζει το χέρι στην καρδιά ενώ στέλνει και… φιλάκια.

Το νεύμα στη Μιμή

Στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε μεταξύ πολλών και η Δήμητρα (Μιμή) Λιάνη, μετέπειτα γυναίκα του, η οποία έχει κάτσει πιο πίσω και περίμενε καρτερικά και διακριτικά. Κοίταζε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μόλις χαιρέτησε το παρευρισκόμενο πλήθος, γύρισε της έκανε νεύμα με το χέρι του στυλ «έλα μπροστά» και επισημοποίησε την σχέση τους.

Η τούρτα στον γάμο του με τη Λιάνη

Στις αρχές του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ερωτευθεί την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, η οποία ανήκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους του. Μετά το διαζύγιο του Ανδρέα Παπανδρέου με την Μαργαρίτα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1989, στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκε τη Δήμητρα Λιάνη με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας, με τον ίδιο να είναι 70 ετών και τη Λιάνη 35. Στην ιστορία έχει μείνει η σκηνή που η Λιάνη τον ταϊζει από τη γαμήλια τούρτα.

papandreou liani gamos1

«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Ιστορική είναι η φράση-απάντησή του, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Βουλή το 1977,μ σε κόντρα τους για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Ο Κων. Καραμανλής διακόπτει την ομιλία του Παπανδρέου λέγοντας: «Με συγχωρείτε ! Γιατί το επαναλαμβάνετε, το ανήκομεν εις την Δύσιν; Βεβαίως ανήκομεν εις την Δύσιν. Η Ελλάς, θέλετε από παράδοση θέλετε από συμφέροντα, ανήκει στον δυτικό κόσμο» για να απαντήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Έλληνες».

«Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»

Ίσως η κορυφαία ατάκα-φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Τσοβόλα δωσ τα όλα». Ο Ανδρέας Παπανδρέου το είπε το 1989, σε ανταπόκριση των επευφημιών του πλήθους και μετά από μια τριετία λιτότητας. Ο ίδιος ο, τότε Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Τσοβόλας έχει δώσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή… «Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα «Τσοβόλας», απάντησε «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια»!

«Καληνύχτα σας κ. Μητσοτάκη»

Οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έχουν περάσει στην ιστορία. Μία από τις πλέον εμβληματικές έλαβε χώρα το 1989, με το Σκάνδαλο Κοσκωτά να δυναμιτίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει εκ νέου «Εφιάλτη» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ενώ είχε πει πως ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει ύβρεις, συμπληρώνοντας: «Όσο περισσότερο ομιλείτε, τόσο περισσότερο κάνετε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και λύσεις για τα προβλήματα της χώρας». Έκλεισε την τοποθέτησή του μάλιστα «καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη».

Ο πρώτος που αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κίνημα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που το 1984, κατάφερε να βάλει στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ομάρ Καντάφι, λειτουργώντας επιτυχώς ως διαμεσολαβητής για τις δύο χώρες.

Ήταν μάλιστα ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης τότε που αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κίνημα και είχε προσωπική σχέση με τον αρχηγό του, Γιάσερ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας το 1988.

Τα όμορφα μάτια της Ντόρας (Μπακογιάννη)

Ενδιαφέρουσα ιστορία… Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρέθηκαν στο Παρίσι, με τον δεύτερο να συνοδεύεται από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Όταν την είδε ο Ανδρέας Παπανδρέου και χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, της είπε: «Έχεις ωραία μάτια». Ακούγοντάς τον ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του είπε αμέσως: «Αυτή είναι η κόρη μου η Ντόρα». Ο Παπανδρέου χωρίς να πάρει τα μάτια του από την Ντόρα του απάντησε: «Αυτό δεν παύει το γεγονός ότι έχει ωραία μάτια».


«Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία»

Στις 18 Οκτωβρίου του 1981, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της βγάζει κυβέρνηση κόμμα από την Κεντροαριστερά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βγήκε με το εμφατικό 48,07%. Στι διάγγελμα νίκης είπε, μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε την νίκη της Αλλαγής. Και θα’θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από τον λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας».

Το ξέσπασμα με χειροκροτήματα στην ομιλία του Μητσοτάκη

Διέκοψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη χωρίς καν να είναι εκεί… Μόλις μπήκε στην Ολομέλεια οι βουλευτές του σηκώθηκαν και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο Μητσοτάκης σταμάτησε και το βλέμμα του Παπανδρέου τα είπε όλα…

Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ