LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|09
2021
21:37

Covid-19: Η εισαγωγή του υγειονομικού πιστοποιητικού, ένα κερδισμένο στοίχημα για την Γαλλία

Η εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού αύξησε θεαματικά τις επιδόσεις της Γαλλίας στον εμβολιασμό εντάσσοντάς την μεταξύ των πρώτων χωρών της κατάταξης. Το κερδισμένο στοίχημα θεωρείται πλέον ευνοϊκός παράγοντας για τον Εμανουέλ Μακρόν εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών.

Επτά εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Γάλλοι έχουν πλέον συνηθίσει να δείχνουν το πιστοποιητικό για να μπουν στο εστιατόριο, το μπαρ, στο γυμναστήριο, το μουσείο, το εμπορικό κέντρο.

Οπως παντού, περιλαμβάνει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ Covid ή ανάρρωσης από την νόσο τους τελευταίους έξι μήνες..

«Αρχικά, το στοίχημα δεν είχε κερδηθεί. Αλλά παρά την όποια απροθυμία, εφαρμόσθηκε ευρέως, τηρείται αρκετά καλά και συμβάλλει αναμφίβολα προς το παρόν στον έλεγχο του τέταρτου κύματος της επιδημίας», ο δρ Τζιλαλί Ανάν, διευθυντής του τμήματος Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Raymond-Poincaré στο Παρίσι.

Εκατομμύρια άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού για να αποφύγουν τα επαναλαμβανόμενα τεστ, ακόμη και αν συνεχίζονται ποι επικρίσεις για το μέτρο του υγειονομικού πιστοποιητικού από όσους θεωρούν ότι εισάγει διακρίσεις απέναντι στους ανεμβολίαστους.

Ετσι πολύ σύντομα η Γαλλία θα ξεπεράσει το φράγμα των 50 εκατομμυρίων εμβολιασμένων επί πληθυσμού 67 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, 64% έως 77% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το σύστημα του πιστοποιητικού, ενώ η εμπιστοσύνη στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της από την έναρξη της επιδημίας, που προκάλεσε τον θάνατο 114.577 ανθρώπων και 6,7 εκατομμύρια κρούσματα στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Σανάν, διευθυντή του ινστιτούτου Elabe, ο πρόεδρος της Γαλλίας δίνει την εντύπωση ότι πέρασε την κρίση με κάποιες δύσκολες στιγμές, αλλά χωρίς να αφήσει χώρο για εναλλακτική, για να πει κανείς ότι "κάποιος άλλος θα το έκανε καλύτερα".

Σήμερα, το υγειονομικό πιστοποιητικό συνεχίζει να καταγγέλλεται από «μία μειονότητα, αλλά όχι περιθωριακή μειονότητα» που αντιστοιχεί στο 20% έως 25%, σημειώνει ο επικεφαλής του Elabe.

Ολα τα Σάββατα, εκπρόσωποι αυτής της ομάδας διαδηλώνουν κατά της «δικτατορίας» που έχει επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση, αλλά το «κίνημα» δεν συγκέντρωσε ποτέ δημόσια υποστήριξη και φθίνει

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να βγάλουν το κινητό τους στην είσοδο ενός εστιατορίου έχει γίνει συνήθεια. Δεν έχουν ακολουθήσει τους διαδηλωτές στην ιδεολογική σφαίρα».

Ομως, με την έναρξη του φθινοπώρου, οι γιατροί ετοιμάζονται για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την επιδημιολόγο Κατρίν Χιλ, όλοι οι δείκτες της Covid-19 βρίσκονται σε καθοδική πορεία, αλλά «μένει μία δεξαμενή 20 εκατομμυρίων περίπου ανεμβολίαστων ανάμεσα στους οποίους ο ιός έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να κυκλοφορεί».

«Φορέας της επιδημίας θα είναι οι ανεμβολίαστοι», λέει η επιδημιολόγος. Το ήμισυ αυτών είναι παιδιά κάτω των 12 ετών.

Και όποιες και αν είναι οι επιτυχίες, «βρισκόμαστε στο έλεος μίας νέας παραλλαγής», προειδοποιεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/HAYOUNG JEON / POOL

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ