LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|09
2021
08:01

Επίθεση με βιτριόλι: Το πρόσωπο του θάρρους, η «δειλή» Έφη και το παρασκήνιο της πολύκροτης δίκης

Η πολυαναμενόμενη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα βλέμματα όλων. Η εικόνα της θαρραλέας 37χρονης που βρήκε το ψυχικό σθένος να βρεθεί αντιμέτωπη με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή αλλά και με τον εφιάλτη που έζησε συγκλονίζει. Και μπορεί το τετ-α-τετ να μη συνέβη ποτέ, η συνέχεις όμως της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου είναι σίγουρο ότι κρύβει πολλές εκπλήξεις.

«Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ξεκαθάρισε το θύμα της άγριας επίθεσης της 36χρονης, που την περιέλουσε με βιτριόλι τον Μάιο του 2020, με πρόθεση να τη σκοτώσει, όπως η ίδια υποστήριξε αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Με ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπο, ένα λευκό καπέλο στο κεφάλι και ειδικούς επιδέσμους στο πάνω μέρος του σώματός της, η Ιωάννα περπάτησε συνοδεία των δικηγόρων της και των δικών της ανθρώπων από το αυτοκίνητο προς τη δικαστική αίθουσα.

Η νεαρή γυναίκα διανύοντας τα πρώτα σκαλιά του προαύλιου χώρου περικυκλώθηκε από κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και μικρόφωνα που ζητούσαν επίμονα μια δήλωση και ένα πλάνο της. Ωστόσο, με ηρεμία προχώρησε προς το εσωτερικό του κτηρίου και μπαίνοντας στην αίθουσα έλεγε στους δικηγόρους της ότι αντιλαμβάνεται την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Φανερά αμήχανη αλλά με σταθερό βήμα προχώρησε μέσα στην αίθουσα και κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου. Δευτερόλεπτα αργότερα, την προσέγγισε ο συνήγορος της 36χρονης κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου. «Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τη συμπόνια μου για αυτό που περνάς και να ζητήσω να μην παρεξηγηθεί η στάση μου στη δίκη, αφού θα επιτελέσω απλώς το έργο του συνηγόρου της κατηγορουμένης» είπε στην Ιωάννα, η οποία απάντησε ότι αντιλαμβάνεται το ρόλο του.

Η εξαίρεση των τριών γυναικών

Οι δικαστές πήραν τις θέσεις τους στην έδρα μαζί με τον εισαγγελέα. Ακολούθησε η κλήρωση για τους 4 πολίτες που θα συμπλήρωναν τις άδειες θέσεις επί της έδρας και μαζί με τους 3 δικαστές θα κρίνουν την τύχη της κατηγορουμένης. Η τελική σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από 5 άνδρες και 2 γυναίκες, αφού και οι 4 ένορκοι που κληρώθηκαν ήταν άντρες.

Προηγουμένως, ο συνήγορος της 36χρονης Έφης είχε ζητήσει την εξαίρεση 3 γυναικών που κληρώθηκαν για τη θέση του ενόρκου, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο, ενώ 1 άντρα εξαίρεσε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση αυτή του δικηγόρου της κατηγορουμένης, είπε χαρακτηριστικά: «Η κίνηση έκανε άσχημη εντύπωση. Δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες. Ας κρίνει η κοινωνία την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων».

Η αναμενόμενη απουσία

Το βαρύ κατηγορητήριο διαβάστηκε από τον εισαγγελέα, αλλά η 36χρονη Έφη δεν ήταν παρούσα για να το ακούσει.

«Θα εμφανιστεί σε οικείο δικονομικά χρόνο» σχολίασε ο Σάκης Κεχαχιόγλου, συμπληρώνοντας: «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περιστατικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

«Το είχα προβλέψει ότι δεν θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δεν θα αντικρίσει την Ιωάννα» τόνισε ο δικηγόρος της Απ. Λύτρας μετά τη διακοπή της δίκης προσθέτοντας «απέδειξε για μία ακόμα φορά ποια είναι, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι».

Αναφορικά με το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας ο κ. Λύτρας είπε πως έχουν αποφανθεί ήδη και ο εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη και οι δικαστές με το βούλευμά τους για το ζήτημα.

Ο έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Ν. Αλεξανδρής χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση της κατηγορούμενης ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε άλλη συνεδρίαση του ΜΟΔ.

Απούσα και η «πέτρα του σκανδάλου»

Από την ανάγνωση του καταλόγου του μαρτύρων, που φτάνει τους 35, σχεδόν όλοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα. Ηχηρή απουσία ήταν αυτή του 40χρονου άνδρα, με τον οποίο φέρεται να είχε αποκτήσει εμμονή η 36χρονη Έφη, αφού πίστευε ότι εκείνος είχε σχέσεις με την Ιωάννα. «Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία» είχε δηλώσει στην απολογία της η 36χρονη, επέλεξε να μην εμφανιστεί ενώπιον του θύματός της

«Εγώ θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ήταν η τοποθέτηση της θαρραλέας Ιωάννας στο δικαστήριο, όταν δήλωσε την παρουσία της κατά την ανάγνωση του καταλόγου. «Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε ξανά πόσο ψυχρή και δειλή είναι» συμπλήρωσε λίγο αργότερα, κατά την έξοδο της από την αίθουσα. Το επόμενο ραντεβού της Ιωάννας με τη δικαίωση που αναζητά, έχει κλειστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα για να περιγράψει όσα έζησε εκείνο το πρωινό του Μαϊου.

Το επεισόδιο με άγνωστο που επιχείρησε να την φωτογραφήσει

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, η Ιωάννα καθόταν δίπλα στη μητέρα της που της κρατούσε το χέρι, ενώ πίσω της στέκονταν φύλακες ο πατέρας και ο αδελφός της.

Η ίδια στην διακοπή του δικαστηρίου τσέκαρε το κινητό της τηλέφωνο και συνομιλούσε με την οικογένειά της. Ωστόσο, όταν βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα μέχρι να ανακοινωθεί η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης, ένας άγνωστός άνδρας επιχείρησε να τη φωτογραφίσει.

Φανερά αναστατωμένη η κοπέλα απευθύνθηκε στους οικείους της, αλλά και στους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα. Του ζητήθηκε να σβήσει τις φωτογραφίες και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της έδρας ζήτησε να τον φέρουν στην αίθουσα. «Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ότι έχετε τραβήξει» είπε απευθυνόμενος στον άνδρα ο Πρόεδρος, με εκείνον να του απαντά «Τα έχω σβήσει όλα κύριε Πρόεδρε».

Πιθανή η ύπαρξη δεύτερου συνεργού

Ο συνήγορος της Ιωάννας Νίκος Αλεξανδρής εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στην υπόθεση να υπάρχει και δεύτερος συνεργός που βοήθησε την κατηγορούμενη να προχωρήσει στην αποτρόπαια επίθεση εναντίον της Ιωάννας με το βιτριόλι.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος πως υπάρχουν 2 συνεργοί, ωστόσο το σημαντικό είναι να αποδειχθεί η συμμετοχή τους στην υπόθεση ώστε να κινηθούν και οι νομικές διαδικασίες», είπε και πρόσθεσε:

«Η παρακολούθηση και ο σχεδιασμός της επίθεσης, για περισσότερο από έναν χρόνο, δεν θα μπορούσε να γίνει από ένα άτομο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας ή και περισσότεροι συνεργοί της 36χρονης κατηγορούμενης»

Συνήγορος υπεράσπισης: Στην πορεία η Έφη θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει

«Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο», δήλωσε αμέσως μετά τη διακοπή ο δικηγόρος της 36χρονης Έφης Σάκης Κεχαγιόγλου και συμπλήρωσε: «Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία. Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.

Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς το νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι «η Ιωάννα του είπε ότι δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον αν η εντολέας του θα ζητήσει συγνώμη από την Ιωάννα είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.

Τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεση με το βιτριόλι

Η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται μετά από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται. Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δεν μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου» είπε συμπληρώνοντας ωστόσο πως όσο και της είναι δύσκολο, θα βρεθεί στο δικαστήριο.

Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος, η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.

Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: «Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

Πηγή: Cnn.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών