LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|05
2022
12:07

Τσίπρας για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση - Τι είπε για εθνικές εκλογές, ακρίβεια και αμυντική συμφωνία

Να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα μέσα από την αυριανή εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία ακόμα και για το ίδιο το κόμμα καθώς εκτός από Πρόεδρο, όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα εκλέξουν και Κεντρική Επιτροπή

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του Ant1, τόνισε ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία και σε μία περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια», «άρα δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις».

Ο πρόεδρος του κόμματος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος. «Έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια συνεργασία. 

Συμπλήρωσε μάλιστα πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού σημειώνοντας ότι τα μέλη θα μπορούν να αποφασίζουν ηλεκτρονικά για τις πιθανές συνεργασίες, την επόμενη ημέρα των εκλογών, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν προκύψει.

Στόχος η νίκη στις εθνικές εκλογές - Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο

Αφού δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία ώστε να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή».

Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του υψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε». Τόνισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίες στη βάση όμως προγραμματική συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Τι είπε για τη στάση του ΚΙΝΑΛ 

Ερωτηθείς για τη στάση του ΚΙΝΑΛ που αποκλείει κάθε μετεκλογική συνεργασία, έκανε λόγο για δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και θεώρησε λογικό να μην θέλουν να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους στο θέμα των συνεργασιών. Αναφορικά με το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές τόνισε ότι δεν είναι μάντης για να μπορεί να τον προβλέψει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η «κλεψύδρα της Κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, αδειάζει» και τόνισε ότι όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα.

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μια βόλτα σε ένα καφενείο ή σε έναν εμπορικό δρόμο. «Το σκηνικό έχει αλλάξει και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις τιμές στο ρεύμα 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την κύρια ευθύνη για τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα στην Κυβέρνηση και όχι στις διεθνείς εξελίξεις, τονίζοντας ότι στους 5 από τους 9 συνολικά μήνες που διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα ήταν η πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά στην ρήτρα αναπροσαρμογής, είπε ότι αυτή υπήρχε από το 2013, αλλά στη σημερινή της μορφή που είναι και υπαίτια για τις τεράστιες αυξήσεις, την έφερε η ΝΔ. «Κι εμείς είχαμε ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά δεν κάναμε αυξήσεις ούτε 1 ευρώ. Αντίθετα είχαμε μεσοσταθμικές μειώσεις κατά 12%», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 9 μήνες τώρα έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και μάλιστα επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗμεσούσης της ενεργειακής κρίσης.

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, είπε ότι η ΡΑΕ στους υπολογισμούς της έχει αφήσει έξω 3 μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο), αλλά ακόμη και έτσι το ποσό που έβγαλε είναι 950 εκ. ευρώ. Σε αυτό όμως άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι αλχημείες για να μειωθεί, με συνεχείς αφαιρέσεις.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να φορολογήσεις τα υπερκέρδη των εταιρειών μετά από δική του πίεση στη Βουλή, «στοιχηματίζω ότι τελικά δεν θα το κάνει». 

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για «γαλάζια golden boys», υποστηρίζοντας ότι έχουν πέσει σαν ακρίδες πάνω στο δημόσιο πλούτο και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΔΕΗ αμειβόταν με 60.000 τον χρόνο, ενώ ο σημερινός αμείβεται με 360.000 ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε δε πως την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τα golden boys που διόρισε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ, πήραν μπόνους 16 εκατομμύρια ευρώ.

Πυρά για κατώτατο μισθό - Οι πολίτες περνούν πιο δύσκολα σε σχέση με τα χρόνια των μνημονίων

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι πολίτες σήμερα περνάνε πιο δύσκολα κι από τις χειρότερες εποχές των μνημονίων, ενώ η η Κυβέρνηση του ήταν η μόνη μεταπολιτευτικά που άφησε γεμάτα ταμεία με 37 δις, ενώ όταν παρέλαβε δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ότι η Ελλάδα και η Εσθονία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν τον αύξησαν την περίοδο της πανδημίας. Επίσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μεγαλύτερή αύξηση από αυτήν που έκανε η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα όταν υπήρχε αποπληθωρισμός κι όχι όπως τώρα που ο πληθωρισμός είναι διψήφιος.

Δεν πήραμε εγγυήσεις για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ και δεν την υπογράψαμε 

Ερωτηθείς για το ότι το κόμμα του δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, εξήγησε ότι και επί των ημερών του υπήρξαν διαπραγματεύσεις στις οποίες προσφέραμε διευκολύνσεις, ζητώντας εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την τουρκική επιθετικότητα. «Δεν πήραμε εγγυήσεις και γι’ αυτό δεν υπογράψαμε τη συμφωνία», ανέφερε, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπογράφει μια συμφωνία που είναι επ’ αόριστον κι αυτό είναι επιζήμιο για τα εθνικές διεκδικήσεις.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τόνισε πως είναι υποχρεωμένος να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Προέβλεψε δε πως τελικά οι ΗΠΑ θα δώσουν F-16 στην Τουρκία και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως η πολιτική του «δεδομένου συμμάχου» που ακολουθεί ο Μητσοτάκης είναι αποτυχημένη.

«Κινδυνεύουμε να διαλύσουμε τις οικονομίες όλης της Ε.Ε για να βοηθήσουμε – και σωστά το κάνουμε – την Ουκρανία, που δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και την ίδια στιγμή δεν ακούγετια κουβέντα για το γεγονός ότι η Τουρκία εδώ και περίπου 50 χρόνια έχει εισβάλει στην Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ