LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|05
2022
18:08

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικά η διαδικασία - Πώς και πού ψηφίζουν τα μέλη

Λίγες ώρες απομένουν για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Μαΐου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστεί ότι η εσωκομματική διαδικασία αυτή θα αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός το οποίο θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η διαδικασία θα διεξαχθεί με την υποστήριξη εταιρείας πληροφορικής σε περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα. 

Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν δύο κάλπες μία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ θα υπάρχουν και εκλογικά τμήματα που θα διαθέτουν μόνο κάλπη για την εκλογή Προέδρου. Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις εγκυκλίους της εφορευτικής επιτροπής θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ με δυνατότητα παράτασης εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση. 

Η διαδικασία

Στην εκλογή προέδρου μπορούν να πάρουν μέρος όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος από 15 ετών και πάνω ακόμη και εκείνη την ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα. Όσοι είναι ήδη μέλη έχοντας εγγραφεί έως τις 21/3 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. πχ μέλος οργάνωσης Αττικής μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της Αττικής. Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη από τις 21/3 κι έπειτα ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή- επειδή θα ψηφίσουν μόνο για Πρόεδρο- μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Να σημειωθεί ότι στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν φόρμες, δηλαδή αιτήσεις εγγραφής μέλους οι οποίες μπορούν να συμπληρώνονται επί τόπου και να γίνονται αυτομάτως αποδεκτές από μέλος της εφορευτικής επιτροπής που θα χειρίζεται και το τάμπλετ της ψηφοφορίας. 

Για την Κεντρική Επιτροπή πάλι ισχύει η ίδια ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας . Τα περίπου 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως τις 21/3 καλούνται να ψηφίσουν για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο σύνολο 300. Σημειωτέον πως οι υποψήφιοι της τελικής λίστας είναι 728. Όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογική τμήματα τα οποία μπορεί κανείς να τα αναζητήσει από τις ιστοσελίδες τoυ ΣΥΡΙΖΑ (syriza.gr) της Αυγής και του left.

Oι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας , άδεια διαμονής, visa ή μπλε βεβαίωση.

Πόσους σταυρούς βάζει ο κάθε ψηφοφόρος

Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης. Για την Αττική μπορούν να μπουν έως και 45 σταυροί, για την Κεντρική Μακεδονία έως και 11, για τη Δυτική Ελλάδα έως και 6, για την Κρήτη έως και 5, για τη Θεσσαλία έως και 4, για την Πελοπόννησο έως και 5, για την Ήπειρο έως και 3, για τη Δυτική Μακεδονία έως και 3, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως και 3, για την Στερεά Ελλάδα έως και 3, για το Νότιο Αιγαίο έως και 2 σταυροί, για το Βόρειο Αιγαίο έως και 2 σταυροί και για τα Ιόνια νησιά έως και 2 σταυροί. Για το Εξωτερικό έως και 1 σταυρός.

Τα μέλη εξωτερικού 

Οι εκλογές των μελών εξωτερικού διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στις οργανώσεις μελών εξωτερικού.

Καταβολή 3 ευρώ για την εκλογική διαδικασία

Για την συμμετοχή κάθε μέλους στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 3 ευρώ. Από την συνδρομή απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι ηλικίας έως και 30 χρονών. Για το ψηφοδέλτιο της εκλογής Προέδρου ο φάκελος θα είναι λευκός και δεν είναι απαραίτητος ο σταυρός στο όνομα του υποψηφίου, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή ο φάκελος θα φέρει πάνω το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) συγκροτείται από 11 μέλη με πρόεδρο τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς και πού ψηφίζεις

Αύριο λοιπόν, ανοίγουν στις 8 το πρωί 1.000 εκλογικά κέντρα για μία εκλογική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ με δυνατότητα παράτασης εφόσον υπάρξει μεγάλη προσέλευσης. Στην εκλογή προέδρου μπορούν να συμμετάσχουν όσοι πολίτες είναι άνω των 15 ετών και έχουν εγγραφεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστω και πέντε λεπτά προτού ψηφίσουν. Για τους άνεργους και τους νέους έως 30 ετών δεν προβλέπεται η καταβολή δύο ευρώ για συμμετοχή στην ψηφοφορία. Όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21/03 στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη μετά τις 21/03 ή πρόκειται να εγγραφούν την Κυριακή, επειδή θα ψηφίσουν μόνο στην κάλπη του Προέδρου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας. Στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν αιτήσεις εγγραφής για να συμπληρωθούν εκείνη τη στιγμή. 

Πηγή: ethnos.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ