LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|07
2022
12:12

Τσίπρας LIVE: Δεν είπατε κύριε Μητσοτάκη τη λέξη ακρίβεια, ρεύμα και σκευωρία

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο άτυπο προεκλογικό, μεταξύ τους, ντιμπέιτ. Παρακολουθήστε LIVE την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Παρακολουθήστε LIVE τη συζήτηση:

Αλέξης Τσίπρας:

«Δεν άκουσα τις λέξεις ακρίβεια, δεν είπατε βενζίνη, δεν είπατε πληθωρισμός, δεν είπατε σκευωρία. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Μας είπατε ότι νόμος είναι ο νόμος του εργάτη.

Δεν έχει άγνοια το κοινό. Εμάς μας αρέσει να λέμε ο λαός που δεν θέλετε εσείς. Έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο. Έδιωξε τύραννους, καθιέρωσε την ελευθερία και έθεσε τα θεμέλια της προόδου. Τι μας είπατε σήμερα. Ο κόσμος μιλά για την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο, αυτό που ξέρω είναι ότι παίζετε μια προπαγάνδα. Στο καζίνο του καθεστώς σας γίνονται παιχνίδια. Σήμερα να δώσετε επιτέλους απαντήσεις. Θαρρώ ότι είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που αποτελεί παράγοντας αστάθειας για τον τόπο. Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές γιατί η χώρα οδηγείται σε μεγάλο αδιέξοδο. Κάθε μέρα που περνάει φορτώνεται με περισσότερα βάρη τη χώρα. Να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα. Δεν το βλέπετε ότι δεν προχωράει έτσι; Δεν βλέπετε τους βουλευτές σας που ξέρουν ότι ένας στους δύο δεν θα εκλεγεί. Αν τα βλέπετε σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας. Ποιος θα περίμενε ότι τόσο σύντομα μέσα σε 10 μέρες θα είχατε δεχθεί 3 στραπάτσα. Η μία ήταν η διπλωματική ήττα της χώρας στη Μαδρίτη, η δεύτερη ήταν το βούλευμα της Δικαιοσύνης για τη σκευωρία Novartis και βεβαίως η χθεσινή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου απολογηθήκατε για την Ελευθερία του Τύπου.

Δεν θα ξεφύγετε από την πραγματική εικόνα. Ζούμε στο θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε; Μπορεί να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά η κοινωνία είναι αλλού. Το κυρίαρχο αίσθημα είναι η ανασφάλεια. Αυτό είναι όταν αντιλαμβάνεται το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που περιγράψατε και την πραγματικότητα.

Το πιο κρίσιμο είναι τα εθνικά μας θέματα. Ποιος αισθάνεται ασφαλής σε ένα κόσμο μεγάλων αλλαγών; Προχθές το BBC ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι 4η στην ΕΕ και 8η στον κόσμο μεταξύ των χωρών που έχουν έχει δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Γιατί κάνατε τη χώρα από μέρος της Δύσης, μέρος της κρίσης. Να κρατήσετε μια σθεναρή στάση, χωρίς να δώσουμε όπλα. Εδώ μας είπατε ότι δεν θα δώσουμε άλλα όπλα και μετά μάθαμε από το εξωτερικό ότι θα στείλουμε βαρέα οχήματα. Πότε ενημερώσατε τα κόμματα; Αποφασίσατε μόνος σας. Αλλάξατε το δόγμα ότι η χώρα είναι πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Γίνατε πιστός σύμμαχος χωρίς να διεκδικεί. Νομίζετε ότι αυτή η υπακοή θα εκτιμηθεί. Παρακολουθούμε την Τουρκία να δέχεται συγχαρητήρια για το ουκρανικό.

Όσο εσείς φωτογραφίζατε πίνακες στη Μαδρίτη, συνέβησαν αυτά. Φύγατε πανευτυχής και δεν πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροπλάνο και ο Μπάιντεν ανακοίνωσε και εκσυγχρονισμό κι αγορά F-16 για να κάνουν παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Δηλώνουμε βαθύτατα ανήσυχοι από τα επιτεύγματά σας.

Πώς καταφέρατε αυτό με το Turkaegean; Εσείς δεν αφήνετε τίποτα να πέσει κάτω. Από τον Ιούλιο του 2021 έχουν κάνει αίτηση και δεν βρέθηκε ένας να το σταματήσει. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, όπως κάνατε εσείς που λέγατε ότι πούλησα τις συντάξεις με το Μακεδονικό, σας κατηγορούμε για επικίνδυνη ανικανότητα.

Έχω εθνική ευθύνη να εκφράζω τις ανησυχίες μας. Ταυτόχρονα όμως δηλώνω ότι παρά τις μεγάλες διαφορές μας είμαστε ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν. Απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Η ανασφάλεια όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά μας θέματα. Απαράδεκτοι οι χειρισμοί σας στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Γεωργιάδης είχε το σθένος να ζητήσει συγγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη όσους είπατε συμμορίτες και υπόκοσμο. Μια συγγνώμη θα πείτε; Σας περιμένουμε. Ηγηθήκατε μιας προσπάθειας να καταδιώξετε, να εξοντώσετε όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Καμία σκευωρία, καμία συμμορία. Οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι λέει το βούλευμα. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα κρύβεστε με τη συνδρομή των ΜΜΕ της 108η θέσης. Ένα έχω να πω. Σκευωρία δεν υπάρχει. Και τι υπάρχει; Υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να καλύψετε το σκάνδαλο, να φυλακίσετε τους αντιπάλους σας και τους δημοσιογράφους. Ποιοι δωροδωκήθηκαν; Ποιοι επηρέασαν τους δικαστές; Από που ήρθαν τα αδιευκρίνιστα ποσά;

Το σκάνδαλο που επιχειρήσετε να κουκουλώσετε ζητά απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Στη δικαιοσύνη δεν χωρούν συμβιβασμοί.

H Eurostat έδειξε ότι ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος έχει την υπογραφή σας. Είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη στο ρεύμα. Έχει τη σφραγίδα σας η ακρίβεια στο ρεύμα. Τα νοικοκυριά βιώνουν το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Στην 19η μέρα σώνεται το μηνιάτικο. Πάνω από το 50% των εισοδημάτων πάνε για τη στέγαση. Η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση. Στην Παιδεία αφήσατε έξω φοιτητές για να πάνε στα κολλέγια. Είπατε ότι δώσατε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Εσείς που τους κοροϊδέψατε και έλεγε ο κ. Πέτσας «να μην κάνετε προσφυγές». Δεν ντρέπεστε; Τα αναδρομικά είναι η απόφαση του ΣτΕ. Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Ήρθατε και μας είπατε ότι λύσατε το θέμα τις εκκρεμείς συντάξεις. Σας παραδώσαμε 140.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις φτάσατε 300.000 εκκρεμείς συντάξεις και προσλάβατε μετακλητούς για να το λύσουν. Και όσους βγάζουν τις συντάξεις, τις βγάζουν με λάθη. Αλλά έχετε την κάλυψη. Είμαστε στην 108η θέση.

Μιλάτε συνέχεια στο 2015. Αλήθεια έρχεστε εσείς να κάνετε τους τιμητές. Εσείς, η παράταξη σας, δεν παραδώσατε τη χώρα με έλλειμα; Δεν αφήσατε τη χώρα με άδεια ταμεία; Δεν κυβερνούσατε όταν επιβάλλατε τον υποκατώτατο μισθό; Που ξεχαρβαλώσατε το ΕΣΥ; Εσείς δεν είστε που καταστρέψατε το 25% του ΑΕΠ και το 37% των διαθέσιμων εισοδήματών. Ζητάτε και τα ρέστα; Η χώρα χρεωκόπησε το 2009 και το τέλος του 2014. Σας την παραδώσαμε εκτός μνημονίων. Εμείς την παραδώσαμε με ρυθμισμένο χρέος. Κι αυτή η ρύθμιση είναι καθοριστική για σήμερα. Έχουμε καθαρό διάδρομο χάρη σε αυτή τη ρύθμιση. Γι’ αυτό δεν ανησυχούμε τόσο σήμερα. Αυτό σας αφήσαμε. Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα 3 χρόνια. Εμείς θεσπίσαμε την 13η σύνταξη και εσείς την καταργήσατε. Μοιράσετε 7,5 δις. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Δώσατε χρήματα στα ΜΜΕ. Πουλήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ούτε 1 ευρώ δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος επί ΣΥΡΙΖΑ».

Κρατάτε το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ ψηλά. Είναι ληστεία αυτό που κάνετε. Μαζεύετε χρήματα για να δώσετε προεκλογικά επιδόματα. Δεν αντέχετε αυτή τη συζήτηση. Θέλω να πω 2 λόγια για αυτό που θεωρώ τη μεγάλη ιδεολογική μας διαφορά. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να αγκαλιάζει τους πάντες και όχι την εξουσία και τους ισχυρούς. Η κοινωνική πολιτική είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας. Ο δικό σας είναι «η ανασφάλεια και η απόδραση». Οι πολιτικές σας αφήνουν μια κοινωνία πληγωμένη. Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων και των golden boys θα τελειώσει.

Στη χώρα και στην κοινωνία πρέπει να επιστρέψει η ασφάλεια.

Θέλω να κλείσω με αυτό που ξεκίνησα. Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο. 3 χρόνια είναι υπεραρκετά. Δεν θα γίνουν 7. Το δίλημμα της κάλπης θα είναι πολύ απλό. Πολιτική αλλαγή και τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Πείτε ότι η χώρα θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Όχι άλλες φήμες και διαρροές. Δώστε καθαρές απαντήσεις. Δώστε δημοκρατική διέξοδο».

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Επίκεντρο μας είναι ο πολίτης. Όχι ο λαός, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και πρωτίστως οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Προτεραιότητα μας η ανάταση της Οικονομίας με καλύτερες δουλειές. Πριν το 2019 είχαμε μια 4ετία ψευδαισθήσεων. Σαν χθες πριν από 7 χρόνια η χώρα λίγο έλειψε να πέσει στο γκρεμό.

Πλέον υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, με ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας της Ευρώπης, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ νωρίτερα και βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις. Από το μεταναστευτικό και την πανδημία μέχρι την απειλή της Τουρκίας και την παγκόσμια έκρηξη στις ανατιμήσεις. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να χαθεί ο προσανατολισμός στον άνεργο, στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο.

Κάναμε 4 μεγάλες τομές:

  1. Η εργασία.
  2. Η καταπολέμηση της ανεργίας.
  3. Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση.
  4. Οι πολιτικές στην προστασία των πιο αδύναμων.

Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό. Είναι σήμερα στα 713 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ αν υπολογίσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον είμαστε πάνω από την Πορτογαλία. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν πρόκειται μόνο για συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αλλά και ένα ανάχωμα στις συγκυρίες.

Μειώσαμε, επίσης, τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, πάνω από τις δεσμεύσεις μας.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόζεται ήδη σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Κάθε υπάλληλος θα μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το ωράριο εργασίας του. Σύντομα θα το δούμε και σε άλλες επιχειρήσεις. Διασφαλίζουμε έτσι μια για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί. Εδώ είναι ο νόμος του εργάτη, όπως λέει και το ΚΚΕ. Η μεταρρύθμιση αυτή διευκολύνει το έργο της επιθεώρησης εργασίας.

Οι εργατοτεχνίτες πλέον απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση για να αλλάξει αυτό. Άλλοι το διαλαλούν κι άλλοι το κάνουν πράξη. Αυτή η κυβέρνηση έφερε τη γονική άδεια. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να κανονίσουν το ωράριο εργασίας τους, μπορούν να εργαστούν 4 μέρες εφόσον το θέλουν. Προστατεύουμε πλέον και τους εργαζόμενους delivery. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα όπως την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενους. Υπάρχουν και ρήτρες για την παρενόχληση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις, αλλά έχουμε τα εργαλεία να τα αντιμετωπίσουμε.

Το μεγάλο στοίχημα όμως ήταν η μείωση της ανεργίας. Αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι είναι ότι μειώσαμε κατά 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και των 13 δις. ευρώ που δαπάνησε η πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να μη θυμίσω τις προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έλεγαν κατά την έναρξη της πανδημίας ότι θα αυξηθεί η ανεργία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ άνοιξαν 136.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 42.000 σε τέσσερα χρόνια. Στόχος μας είναι ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες που θα τον καθιστά διαθέσιμο για εργασία. Μισό εκατ. πολίτες θα ακολουθήσουν ψηφιακά μαθήματα κατάρτισης, δεξιότητες που θα πιστοποιούνται από τη Google. Ξεχωριστά κεφάλαιο η ενεργοποίηση των άνεργων κι αυτών που είναι πάνω από 55 ετών.

Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματα. Κάποιοι έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Εκείνες οι σκηνές είναι μνήμες που μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης. Ειδικά στον τομέα αυτό το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν τιτάνιο. Έτσι ακυρώθηκε το σύστημα Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Καθιερώσαμε μόνιμες αυξήσεις 7,2% για χιλιάδες συνταξιούχους. Ακυρώσαμε τις περικοπές για άλλους. 1,4 εκατ. ευρώ επέστρεψαν αναδρομικά. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας. Με λίγα λόγια, ο απόμαχος της δουλειάς ανακτά και πάλι την αξιοπρέπειά του. Βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται.

Μέσα σε 5 μήνες εκδόθηκαν συντάξεις όσες για ολόκληρο το 2019. Δηλαδή αύξηση 140%. Στόχος τώρα είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν επεξεργαστεί όλες οι αιτήσεις του 2021 για να τελειώσει η ομηρία των συνταξιούχων. Δώσαμε έμφαση σε αυτό.

Κάναμε παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ που πλέον έχει πολλές ψηφιακές υπηρεσίες. Έχει δρομολογήσει 4 εκατ. ψηφιακά ραντεβού ασφαλισμένων. Καθιερώσαμε τον ατομικό κουμπαρά, ένα σύστημα που έχει δείξει στην Ευρώπη ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συντάξεις.

Κάναμε το 1555 που λύνει προβλήματα. 8 στους 10 που τηλεφώνησαν μιλούν για μεγάλη ικανοποίηση για τους υπαλλήλους που αντιμετώπισαν τα παράπονά τους. Σήμερα έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να δίνει απαντήσεις στους πολίτες.

Αυτά μέχρι τώρα, γιατί ελαφρύνσεις των πολιτών θα συνεχιστούν. Όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν σε καθεστώς περισσότερων δόσεων.

Σήμερα, τέλος και με βάση το θέμα συζήτησης μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα, αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την 1 Ιανουαρίου θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Θα υπάρξουν αυξήσεις. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αφορά όλους.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι η προστασίας των πιο ευάλωτων. Δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω κανέναν. Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες έχει γίνει σημαντική δουλειά. Δαπανήθηκαν 4,8 δις. ευρώ σε επιδόματα, με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα. Είχαμε μια σειρά έκτακτων ενισχύσεων απέναντι στην ακρίβεια. Η μέριμνα για τους πιο αδύναμους συνδυάζεται με την παροχή δικαιωμάτων. Θέσαμε το πρόγραμμα στέγασης για τους Ρομά, ενώ η κάρτα αναπηρίας βοηθάει και ο προσωπικός βοηθός θα βοηθήσει τους δικαιούχους να βγουν από το σπίτι.

Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε το panic button, αυτή η κυβέρνηση απαγόρευσε τη ρατσιστική απαγόρευση αιματοδοσίας των ομοφυλόφιλων.

Δεν έχω το χρόνο να αναπτύξω όλες τις παρεμβάσεις, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας για γυναίκες άνω των 50 ετών. Για πρώτη φορά θα πάνε σε ιδιωτική δομή κάποιες γυναίκες που δεν είχαν ξαναπάει.

Πολλές απ’ αυτές τις παρεμβάσεις είναι αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες απ’ αυτές. Αναρωτιέμαι γιατί καμία από τις αλλαγές που ανέφερα δεν τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές του χθες με το σήμερα είναι συντριπτικές.

Ανακεφαλαιώνω.

Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και τη ρίξαμε στο 12%.

Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ.

Ο ΟΑΕΔ άνοιγε 10.000 θέσεις και πλέον ανοίγει 130.000.

Μειώσαμε πάνω από 30 φόρους.

Οι συντάξεις μόνο αυξήθηκαν.

Έχετε μιλήσει για κοινωνικό οδοστρωτήρα για τους εργαζόμενους, τους οποίους δεν ενδιέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω κάποια αυτοκριτική.

Κάναμε σημαντική δουλειά σε πολλά επίπεδα. Θα συνεχίσουμε και θα γίνουν και νέες παρεμβάσεις. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι στην πράξη προοδευτικός.

Δεν στηρίζουμε τον πολίτη περιστασιακά. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονική μας δέσμευση. Την αναλαμβάνω προσωπικά. Η ΝΔ θα στέκεται πάνω απ’ όλα σε όσους έχουν ανάγκη".

Αποφασισμένοι για σκληρή μάχη Μητσοτάκης και Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στη συνεδρίαση αποφασισμένοι για σκληρή μάχη για όλα τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα: Την οικονομία, την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το θέμα της Νovartis.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην επίθεση που ασκεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το δημοψήφισμα, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία εκτιμά ότι η αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου στη συγκεκριμένη συγκυρία διευκολύνει τον στόχο της συσπείρωσης στην κεντροδεξιά παράταξη.

Σε αυτή τη λογική, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμένει στα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 (δημοψήφισμα και capital controls ) κάτι που έκανε άλλωστε και χθες από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μία σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στην ανεργία, τους μισθούς, τις αιτήσεις συνταξιοδότησης και των έμφυλων ανισοτήτων στον εργασιακό χώρο, ενώ θα αναπτύξει τα διλήμματα με τα οποία η ΝΔ θα πορευτεί προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με όχημα το απαλλακτικό για την κατηγορία της σκευωρίας βούλευμα για τους Παπαγγελόπουλο –Τουλουπάκη. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να σηκώνει πρώτος τους τόνους, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εξακολουθεί να επιδιώκει τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικά στελέχη, σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένη στη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί και το βασικό εκλογικό κοινό που έδωσε τη νίκη στη ΝΔ το 2019. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη στήριξή της, ενώ είναι πιθανό να δεσμευτεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι αν και πως θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των εκλογών, με δεδομένο ότι ήδη η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές και άπαντες προετοιμάζονται για κάλπες το φθινόπωρο.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ