LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

28|03
2021
09:31

Κυκλοφορησε το βιβλίο Ζούρτσα 1821, Βιογραφία Αδαμαντίας Γρηγοριάδου”

Του Γιώργου Κατσάμπουλα

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο “Ζούρτσα 1821, Βιογραφία Αδαμαντίας Γρηγοριάδου” από της εκδόσεις Φίλντισι. Πρόκειται για ένα βιβλίο για την ζωή και την δράση της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου και για την συμβολή της Νέας Φιγαλίας, Ζούρτσα με το παλιό όνομα, κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Πότε έγινε, όμως, η σύλληψη της ιδέας και πώς τελικά έφτασε σε σημείο να υλοποιηθεί και να καταγραφεί το ψηφιδωτό αποτύπωμα από μαρτυρίες και τεκμήρια για την συμβολή της Ζούρτσας στην επανάσταση του 1821;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο. Το ημερολόγιο γράφει 29 Ιουνίου 2020, και οι μαθητές του ΓΕΛ Νέας Φιγαλίας, κέρδισαν το αργυρό βραβείο για την ταινία-ντοκιμαντέρ “Γκιουζέλ Ζούρτσα 1821”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Τοπική Ιστορία: η περίοδος της Τουρκοκρατίας στη Νέα Φιγαλία”.

Για την ίδια ταινία-ντοκιμαντέρ, το σχολείο κατάφερε να κατακτήσει ακόμα μία διάκριση, εξασφαλίζοντας την τρίτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαθητικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο “Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ”, που συνδιοργάνωναν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας.

zourtsa2

Η δημιουργία της ταινίας πραγματοποιήθηκε με την συμβολή των μαθητών και την βοήθεια των καθηγητών, Παναγιώτη Χριστοδουλόπουλο, Ελένης Γιαννίκου, και τον διευθυντή του σχολείου Κώστα Τζανέτου.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία της ταινίας, με μαρτυρίες, τεκμήρια και βιογραφικά στοιχεία της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου, είχε συλλεχθεί από την φιλόλογο του σχολείου, Ελένη Γιαννίκου.

Ο σπόρος δεν άργησε να γίνει βλαστάρι και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το πλούσιο υλικό από πηγές και μαρτυρίες με την τεράστια ιστορική σημασία για την συμβολή της Ζούρτσας στον αγώνα του 1821, κοινώς Νέα Φιγαλία, βρήκε το δρόμο του για τα βιβλιοπωλεία.

“Εγώ έγραψα απλά λέξεις, οι οποίες περιγράφουν την ζωή και τις σπουδαίες πράξεις άλλων ανθρώπων και είναι τιμή μου”, επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Ελένη Γιαννίκου, συγγραφέας του βιβλίου.

Η έκδοση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, με το πρώτο να αφορά την ζωή της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου, αγωνίστρια στον επαναστατικό αγώνα του 1821, και το δεύτερο μέρος αναφέρονται τα πρόσωπα και τα γεγονότα, καθώς και η συμβολή της Ζούρτσας, στον αγώνα του 1821.

zourtsa3

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Φίλντισι”. Η υπεύθυνη των εκδόσεων, Σύσση Καπλάνη, έχοντας καταγωγή από την Νέα Φιγαλία δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Ο πατέρας μου εργαζόταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και είχε ανακαλύψει ένα άρθρο με βιογραφικά στοιχεία, δημοσιευμένο στην “Εφημερίδα των Κυριών”, το 1890, το οποίο αφορούσε την Αδαμαντία Γρηγοριάδου. Ο ίδιος το είχε δώσει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ζούρτσας. Με την ενεργή συμμετοχή στην έκδοση του βιβλίου, ολοκληρώνεται ένας κύκλος που ξεκίνησε από το πατέρα μου”.

Τέλος, αναμένεται να γίνει, όταν επιτραπεί από τους υγειονομικούς παράγοντας, και η αποκάλυψη της προτομής της ηρωίδας, ένα έργο του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο, ο οποίος ανέλαβε να διεκπεραιώσει το δύσκολο έργο αποτύπωσης σε μάρμαρο της Γρηγοριάδου.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε με την συμβολή του Δήμου Ζαχάρως και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Φιγαλίας.

zourtsa4

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ