LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

12|04
2021
17:34

Self test: Μοντέλο λειτουργίας όπως στα σχολεία για μεταφορές και λιανεμπόριο

Τα self tests στους μαθητές φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα - Επόμενος στόχος οι εργαζόμενοι συγκεκριμένων κυρίως κλάδων

Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παίρνουν σειρά -ύστερα από τους μαθητές και τους καθηγητές- για τη χρήση self tests έτσι ώστε να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους γνωρίζοντας πως δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό και δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι αλλά και οι συνάδελφοί τους. Eτσι, όπως διευκρίνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, το πρωί της Δευτέρας 12 Απριλίου, κατά την ενημέρωση των πολιτκών συντακτών, για τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η Δικαιοσύνη θα διατεθούν 900.000 self tests.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Πελώνη δήλωσε: «Η χώρα μας  πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας», είπε και προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test».

Κορκίδης: Σοβαρό βήμα προς την επόμενη ημέρα

«Η καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας των self test και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα της μεταβατικής περιόδου προς την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε: Η καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας των self test και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα της μεταβατικής περιόδου προς την «επόμενη ημέρα». Την ημέρα που πλέον δεν θα χρειαστεί το λιανεμπόριο να υποστεί τα όσα υπέστη εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. Άξιο υπενθύμισης είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα όποια μέτρα προστασίας προτάθηκαν από τους λοιμωξιολόγους και υιοθετήθηκαν από την πολιτεία ακολουθήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια από το λιανεμπόριο, που αναμένει την δική του «ανάσταση» ενόψει της Πασχαλινής αγοράς. Θέλουμε το λιανεμπόριο να λειτουργήσει με ασφάλεια ενώ παράλληλα ευελπιστούμε στην σταδιακή αλλά γρηγορότερη χαλάρωση των μέτρων με παράλληλη επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μητσοτάκης: Self test σε καταστήματα, Μέσα Μεταφοράς και delivery

Για την επέκταση της διαδικασίας του self testing στους εργαζόμενους και σε πολλούς κλάδους της εργασίας μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη σύσκεψη για την πορεία του κορονοϊού. «Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

Mε self test και αποστάσεις ασφαλείας η πρώτη μέρα στα Λύκεια

Στο μεταξύ, το crash test του νέου συστήματος γινε σήμερα Δευτέρα στα Λύκεια της χώρας, στα οποία επέστρεψαν μαθητές και καθηγητές οι οποίοι πρώτα είχαν διαβεβαιώσει μέσω της διαδικασίας του self testing πως δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό. Μπορεί βέβαια τα σχολεία να ανοίγουν και πάλι με self test και μέτρα προστασίας, όμως αρκετοί επιστήμονες παραμένουν με κομμένη την ανάσα για το τι θα συμβεί λίγες ημέρες μετά. 

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα τεστ φαίνεται πως λειτούργησαν -στην πρώτη τους εφαρμογή τουλάχιστον- καθώς από το βράδυ της Κυριακής βρέθηκαν οι πρώτοι θετικοί μαθητές και καθηγητές. Γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τo self testing μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, είτε ακόμη και να ταξιδέψουμε εκτός Νομού (μετακίνηση εκτός νομού) το Πάσχα.

Ωστόσο πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι πολλοί ειδικοί της επιτροπής διατυπώνουν φόβους ότι από το δεύτερο self test και μετά, είναι πιθανό να μην τηρούνται απολύτως οι κανόνες διεξαγωγής του λόγω και της κόπωσης που μπορεί να παρουσιάσουν οι μαθητές. Στην περίπτωση αυτή εκφράζουν ανησυχία ότι πολλοί μαθητές μπορεί να είναι θετικοί, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Με συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το ιικό φορτίο στην χώρα μέσα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ