LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|09
2021
06:41

Αμαλιάδα: Συσπείρωση για το μέλλον του νοσοκομείου

Μαραθώνια ήταν η σύσκεψη των φορέων το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από πρωτοβουλία που έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Amalias Hotel στην Κουρούτα αρχικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Τσαούσης εμφανίστηκε αποφασισμένος να δωθεί μια λύση σχετικά με την Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων, ενώ προέτρεψε παράλληλα τους συμμετέχοντες να ακουστούν και οι δικές τους τοποθετήσεις επί του ζητήματος.

Χαρακτήρισε επίσης το νοσοκομείο Αμαλιάδας ως το πιο υποβαθμισμένο στην Ελλάδα ενώ όπως ανέφερε εάν δεν υπήρχε ο κορονοϊός πιθανότατα να μην ήταν ανοιχτό. Ίσως σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι το εμβολιαστικό κέντρο είναι μία παράμετρος για να δείχνει ότι το νοσοκομείο της Αμαλιάδας παρέχει μία υπηρεσία καθώς άλλες υπηρεσίες δεν παρέχει. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης πολλών ιατρών όλων των ειδικοτήτων, γιατί όπως σχολίασε καυστικά εάν έρθει για παράδειγμα ένας καρδιολόγος, την επόμενη μέρα αυτόν θα τον ζητήσουν από τον Πύργο και θα μεταφερθεί εκεί.

siskepsi 2

Ακολούθως ο κ. Τσαούσης έθεσε μια σειρά προτάσεων προς συζήτηση, δεδομένης της κατάστασης, όπως το να γίνει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας μία μαιευτική ή παιδιατρική κλινική του νομού ή ένα Ογκολογικό κέντρο ή ένα κέντρο χρόνιων πασχόντων.  Θα μπορούσε επίσης όπως σημείωσε, να μετατραπεί σε ένα κέντρο αποκατάστασης ή και  σε όλα αυτά μαζί, ως ένα mega διαγνωστικό. Μια άλλη πρόταση θα ήταν το νοσοκομείο της Αμαλιάδας να έχει όλες τις χειρουργικές κλινικές ή να έχει όλες τις παθολογικές κλινικές. Θα μπορούσε να γίνει δηλαδή χειρουργικό κέντρο του νομού με το να αποσχιστούν οι χειρουργικές κλινικές από τον Πύργο ή να είναι απλές παθολογικές κλινικές.Τέλος ο κ. Τσαούσης υπογράμμισε ότι σε καμία των περιπτώσεων το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν πρέπει να αναστείλει την εργασία του όποια κι αν είναι αυτή, ενώ θα πρέπει παράλληλα να γίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί στη ζωή, με όποια μορφή είναι αυτό δυνατό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης τόνισε ότι ο κορονοϊός οδήγησε στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και στις αποφάσεις του γενικού γραμματέα να φεύγουν οι γιατροί για να ενισχύσουν τις μονάδες Covid. Σχολίασε επίσης ότι μπορεί να μη λειτούργησε και ο ίδιος σωστά και πιθανότατα να έπρεπε να έχει κινηθεί με αγωγές και να γίνουν δικαστήρια. Αναφέρθηκε ακόμα σε μία επιτροπή που υπήρχε το 2012 η οποία είχε κάνει αξιολόγηση και το αποτέλεσμα ήταν ότι η νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας ήταν βιώσιμη. «Διαπραγματευτικώς εμείς μετά και την απόφαση την μοναδική στην Ελλάδα για τις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα λιγότερο από ότι θα πάρει το Μεσολόγγι, το Ναύπλιο, το Πτολεμαΐδα-Κοζάνη από ότι θα πάρει το Έδεσσα-Γιαννιτσά κ.ο.κ. Αν και αυτή την φορά, την μοναδική, πάρουμε εμείς το «φάσκελο», τότε ας αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε και που θα ζήσουμε. Γιατί φεύγοντας η σχολή, κλείνοντας το νοσοκομείο, θα υποβαθμιστεί η ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα. Σιγά-σιγά δηλαδή οι πόλεις θα γίνουν κωμοπόλεις και οι κωμοπόλεις θα γίνουν μεγάλα χωριά. Αυτό θα είναι το κοινωνικό – οικονομικό μέλλον του νομού».

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν δύο πόλεις, δύο μικρές αστικές κοινωνίες, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμπράξουν για να επιβιώσουν προσθέτοντας παράλληλα ότι «…Λειτουργία τμήματος επειγόντων, άμεσα την λειτουργία της χειρουργικής που αυτή τη στιγμή έχει τρεις χειρουργούς και μέσο-μακροπρόθεσμα να γίνει ένα χειρουργικό κέντρο, όπως είπε και ο πρόεδρος. Να πάμε να ζητήσουμε από τον υπουργό να λειτουργήσουν τα επείγοντα σε μία πόλη 20.000. Δεν μπορεί οι γιατροί γενικής ιατρικής του κέντρου υγείας Σιμόπουλου να μην πηγαίνουν στην Αμαλιάδα για μία εφημερία και τώρα τους παίρνει από το αυτί και τους πάει στον Πύργο» τόνισε ο κ. Λυμπέρης.

siskepsi 3

Σε χαρακτηρισμούς όπως «αποθήκη ψυχών» για εφεδρεία για όπου χρειαστεί, προχώρησε στη συνέχεια ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Σχολιάζοντας επίσης τις εναλλακτικές προτάσεις που ακούστηκαν στη σύσκεψη, επεσήμανε ότι ο κόσμος της Αμαλιάδας προτιμάει να υπάρχει ένα νοσοκομείο στην πόλη του και όχι μία μαιευτική, παιδιατρική κλινική ή ένα Ογκολογικό Κέντρο. «Σε πρώτη φάση πρέπει άμεσα να επιστρέψει πίσω το προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας.

Πρέπει να βρούμε τον τρόπο εκείνο έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως δημόσιος φορέας και να προσφέρουμε στην κοινωνία. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι εξαιτίας αυτού που συνέβη με την πανδημία η κατάσταση για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν γυρίζει πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας την γνώμη των εργαζομένων που είναι το νοσοκομείο να ανοίξει και να λειτουργεί σαν κανονικό νοσοκομείο.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία και την εξέλιξη του νοσοκομείου της Αμαλιάδας εξαιτίας του Καλλικράτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όσες εξεγέρσεις και να γίνουν δεν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. 

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του από την πλευρά της Βόρειας Ηλείας, τόνισε ότι «…αυτή τη στιγμή για να μην κοροϊδευόμαστε το νοσοκομείο δεν λειτουργεί και όποιος λέει ότι λειτουργεί μάλλον ζει σε παράλληλο σύμπαν. Για να λειτουργήσει το νοσοκομείο πρέπει να το δει το υπουργείο σα να έχει φτιάξει ένα καινούργιο ίδρυμα και να κάνει μαζικές προσλήψεις. Δηλαδή έξι παθολόγους, έξι χειρουργούς, έξι καρδιολόγους, έξι μικροβιολόγους. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί γιατί το αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στον Πύργο». Τόνισε επίσης ότι κάποια στιγμή αυτό που βιώνει η Αμαλιάδα θα το βιώσει και ο Πύργος καθώς εκεί οδηγούνται τα πράγματα.

Σε όλες τις προσπάθειες που κατά περιόδους έχουν γίνει προκειμένου να σωθεί το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, χωρίς να φέρουν όμως κάποιο αποτέλεσμα, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας επίσης ότι ο κόσμος της Αμαλιάδας θέλει νοσοκομείο, αλλά αυτό όπως τόνισε είναι αδύνατο να συμβεί. Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε επιπλέον ότι πρέπει να υπάρξει μία μελέτη και να δοθεί σε έναν τεχνοκράτη, προκειμένου να κοστολογήσει τις προτάσεις που θα προκύψουν από την σύσκεψη, ενώ πρόσθεσε ότι: «Άρα, η πρόταση η δική μου είναι ότι ο κόσμος της Αμαλιάδας πρέπει να γίνει κοινωνός της κατάστασης αυτής που ζούμε τώρα. Να γίνει το Λαζαράκειο μια συγκέντρωση, να έρθει όλος ο κόσμος και να πούμε παιδιά, το νοσοκομείο είναι κλειστό... Διότι την προηγούμενη φορά κάναμε μία μαζική συγκέντρωση και μετά το θέμα έληξε. Ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να κινητοποιηθεί και αν δεν κινητοποιηθεί όσες μελέτες και να κάνουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

«Παραδεχόμαστε πλέον ότι το νοσοκομείο έχει κλείσει, ο κόσμος περιμένει ότι τελειώνοντας η πανδημία θα γυρίσει το προσωπικό που έχει φύγει και θα δουλέψει πάλι στο νοσοκομείο όπως δούλευε, όποιος πιστεύει όμως αυτό πλανάται πλάνην οικτρά» σημείωσε στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι: «Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την δημόσια και δωρεάν υγεία. Αυτό όμως που θα προτείνουμε πρέπει να είναι αυτόνομο και όχι συνδεδεμένο με τον Πύργο. Αν και αυτό εξαρτάται από τον Πύργο τότε δεν θα γίνει τίποτα».

«Φωνάζαμε από το ´15 ότι θέλουμε τέσσερα πράγματα. Θέλουμε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, θέλουμε αυτόνομη διοίκηση, να γυρίσει πίσω η μαιευτική και να λειτουργήσει και η καινούργια πτέρυγα» ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, φέρνοντας ένα παράδειγμα ότι την περίοδο αυτή που ξεκινούν οι αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών και απαιτείται η βεβαίωση καρδιολόγου, οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν εξωτερικούς γιατρούς γιατί το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν διαθέτει πλέον καρδιολόγο. «Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν θέλουμε απλώς δύο νοσοκομεία. αλλά ότι το νοσοκομείο του Πύργου δεν φτάνει. Δεν φτάνουν οι κλίνες για όλο το νομό. Πρέπει να καταλάβουν ότι το νοσοκομείο είναι μικρό και δεν φτάνει εξαιτίας των κλινών» τόνισε ο κ. Σαψάλης.

Στην ανάγκη ενεργοποίησης του Λαϊκού παράγοντα στάθηκε στη συνέχεια η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα. «Τον λαϊκό παράγοντα δεν μπορούμε να τον αφήσουμε απ’έξω, ούτε την συνδικαλιστική μας ιδιότητα. Όταν διεκδικείς δεν μπορείς να πηγαίνεις με εκπτώσεις» σημείωσε η κα Παναγιωτάρα αναφέροντας επίσης ότι πρέπει να διεκδικηθούν τα πάντα, απλώς στο πίσω μέρος του μυαλού, να υπάρχει τι από αυτά είναι πιο σημαντικό να κρατηθεί. Με κυρίαρχο ζητούμενο πάντα την δημόσια και δωρεάν υγεία τόνισε ότι είναι μεγάλη αποτυχία όλων το ότι δεν έγινε εφικτό να κινητοποιηθεί ο λαός της πόλης Αμαλιάδας.
«Θα πρέπει να κάνουμε κοινωνούς τους δημότες της πόλης μας να υπάρχουν λαϊκές συνελεύσεις και να δώσουμε έναν αγώνα τον οποίο πρέπει να δώσουμε για ένα νοσοκομείο που θα είναι για τον κόσμο. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία πλατφόρμα. Δηλαδή βάζω ένα ερώτημα... Θεωρούμε ότι αν σωθεί μόνο το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει λήξει υπόθεση; Αν σωθεί δηλαδή το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και βουλιάξει του Πύργου γιατί αυτό θα γίνει, το έχουμε σώσει το έργο; Έχουμε πετύχει κάτι; Πάνω απ’ όλα η προμετωπίδα θα πρέπει να είναι δημόσια δωρεάν υγεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εγώ πιστεύω σε πρώτη φάση ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το θέμα του νοσοκομείου να λειτουργήσει αυτόνομα και να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το τι θα λειτουργήσει, ως ένα πολυδύναμο κέντρο ή ότι άλλο μπορεί να γίνει, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό. Αλλά με τον Καλλικράτη είναι γεγονός ότι η κάθε κυβέρνηση διαλύει τις τοπικές κοινωνίες και συγκεντρώνει τις υπηρεσίες πρώτου και δευτέρου βαθμού στα μεγάλα αστικά κέντρα» επεσήμανε ακολούθως ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας  Αντώνης Παρασκευόπουλος τονίζοντας επίσης ότι αν το
νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι κλειστό, τότε θα αποδυναμωθεί και το νοσοκομείο του Πύργου καθώς οι πολίτες της βόρειας Ηλείας, θα έχουν ως πρώτη επιλογή την Πάτρα σε περίπτωση που κάτι τους συμβεί.
«Εμείς στηρίζουμε την ύπαρξη και των δύο νοσοκομείων να λειτουργούν διότι πληθυσμιακά για 150.000 κόσμο, δεν φτάνει ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του επαρκώς και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων» ολοκλήρωσε.

Ύστερα από την τοποθέτηση των απόψεων όλων των φορέων στην σύσκεψη, οι προτάσεις που κατατέθηκαν καταγράφησαν και θα αξιολογηθούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας. Αφού πρώτα ιεραρχηθούν, θα αποφασιστεί στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν στην διεκδίκηση τους. 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ