LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|06
2021
16:42

Βόμβα Καββαθά: Το 81% του κλάδου είναι σε κίνδυνο με τον νέο πτωχευτικό!

«Η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ισούται με κατάργηση της προστασίας της Α΄ κατοικίας και θα οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην απώλειά της και μάλιστα με διαδικασίες fast track με μονομερή ενεργοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας από έναν εκ των πιστωτών»,τονίζει στο iEidiseis ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Το 81% των επιχειρήσεων της εστίασης βρσκεται σε κίνδυνο με το νέο πτωχευτικό νόμο, διαμηνύει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Γιώργος Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης, τονίζοντας πως «η στήριξη στο μη μισθολογικό κόστος, τα ενοίκια, το κούρεμα του χρέους και μια γενναία ρύθμιση οφειλών είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ελπίδας» στον κλάδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο χώρο του κέτερινγκ. «Τα catering αλλά και τα κτήματα μαζί με τους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων αποτελούν ένα τμήμα της εστίασης που αντιμετωπίζει μείωση του κύκλου εργασιών που αγγίζει το 90% έως και 100%. Είναι απαραίτητη η άμεση λειτουργία χωρίς περιορισμούς καλεσμένων, με χρήση της μουσικής και βεβαίως ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα στήριξης με κεφάλαιο επανεκκίνησης για κτήματα και χώρους εκδηλώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πως κρίνετε το νέο πτωχευτικό κ. Πρόεδρε;

Όπως καλά γνωρίζετε η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ισούται με κατάργηση της προστασίας της Α΄ κατοικίας και θα οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην απώλειά της και μάλιστα με διαδικασίες fast track με μονομερή ενεργοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας από έναν εκ των πιστωτών.

Τι ποσοστό επιχειρήσεων της εστίασης κινδυνεύει με πτώχευση;

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 81% των ελληνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως Κλάδου κινδυνεύουν να γίνουν υποψήφιοι πτωχοί. Οι επιχειρήσεις εστίασης που αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των επιχειρήσεων, δεν αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, άρα το 81% του Κλάδου είναι σε κίνδυνο.

Πως πάει η εστίαση; Τι μέτρα θα χρειαστούν;

Η Εστίαση μετά την επανεκκίνηση της 3ης Μαΐου και μετά από 6μηνο lockdown επαναλειτουργεί με το 75% των επιχειρήσεων του Κλάδου. Τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας σε εσωτερικούς χώρους, της απαγόρευσης μουσικής και περιορισμοί του ωραρίου δημιουργούν αρνητικές παραμέτρους επιστροφής στην κανονικότητα. Αν συνδυαστεί δε με την πολύ μειωμένη κίνηση σε επίπεδο τουρισμού, δημιουργείται αρνητικό εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες συνέπειες. Ενδεικτικό της κίνησης είναι η μη επαναλειτουργία της εστίασης σε ικανοποιητικό βαθμό π.χ. στην Πλάκα, την μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και γενικότερα στους τουριστικούς προορισμούς. Είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση του Κλάδου είναι μια δύσκολη διαδικασία χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επανεκκίνηση, δεν καλύπτει το σύνολο του Κλάδου και από μόνο του δεν μπορεί να «σώσει» τον Κλάδο. Η στήριξη στο μη μισθολογικό κόστος, τα ενοίκια, το κούρεμα του χρέους και μια γενναία ρύθμιση οφειλών είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ελπίδας.

Και με τα κέτερινγκ τι πρέπει να γίνει κ. Πρόεδρε;

Τα catering αλλά και τα κτήματα μαζί με τους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων αποτελούν ένα τμήμα της εστίασης που αντιμετωπίζει μείωση του κύκλου εργασιών που αγγίζει το 90% έως και 100%. Είναι απαραίτητη η άμεση λειτουργία χωρίς περιορισμούς καλεσμένων, με χρήση της μουσικής και βεβαίως ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα στήριξης με κεφάλαιο επανεκκίνησης για κτήματα και χώρους εκδηλώσεων.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ