LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|01
2022
22:38

Λογαριασμοί ρεύματος: Προς επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές λόγω υψηλών χρεώσεων

Αίτημα στην Κομισιόν για αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς εξισορρόπησης με την εφαρμογή του target model, έχει καταθέσει η ΡΑΕ.

Όπως είπε τη Δευτέρα ο κ. Δαγούμας τα ποσά αυτά, αν αποδεχθεί η Κομισιόν ότι δεν έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας, θα επιστραφούν στους προμηθευτές και μετά στους καταναλωτές.

Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβληθεί από μη καθετοποιημένους προμηθευτές, στη ΡΑΕ το Δεκέμβριο του 2020. Η κρίσιμη περίοδος των υψηλών χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης ξεκινά από τις 20 Νοεμβρίου του 2020 όταν ξεκίνησε το target model μέχρι ένα δίμηνο μετά περίπου, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Η ΡΑΕ πριν ένα χρόνο είχε ζητήσει από τον  ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει για το χρονικό διάστημα από την εκκίνηση του target model τις οικονομικές επιπτώσεις των βημάτων προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά εξισορρόπησης και να αποστείλει στην Αρχή τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2021.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έλαβε μέτρα για  την αποκατάσταση των διαπιστωμένων ανεπαρκειών – στρεβλώσεων,  ενισχύοντας το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, αποθαρρύνοντας την εμφάνιση καταχρηστικών συμπεριφορών.  Μετά την υιοθέτηση των μέτρων απετράπη η  καταστρατήγηση των τυπικών κανόνων για την αποκόμιση οφέλους εις βάρος της οικονομικότητας του συστήματος, του υγιούς ανταγωνισμού, των λοιπών συμμετεχόντων και των καταναλωτών.

Γιατί προκλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εξισορρόπησης

Όμως επειδή οι κανόνες αυτοί δεν είχαν τεθεί εγκαίρως, δηλαδή πριν από την έναρξη του target model (1.11.2020), προκλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εξισορρόπησης, έντονες διακυμάνσεις και κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές. 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020, την πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας του target model, το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης ανέβηκε από τα 19,74 ευρώ/μεγαβατώρα στα 41,79 (!) και την αμέσως επόμενη έπεσε στα 8,48 ευρώ. «Αυτή η εκτίναξη προσέφερε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς», δηλαδή σε όσους παράγουν αλλά και πωλούν ρεύμα, καθώς εκείνοι δίνουν ή αφαιρούν ενέργεια για να εξισορροπεί το σύστημα και αμείβονται σχετικά.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ