LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|05
2022
08:06

Επιτάλιο: Διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Αγουλινίτσας

«Το μάθατε τι έγινε μες στην Αγουλινίτσα; Χίλιοι Λαλαίοι πλάκωσαν, χίλιοι καβαλαραίοι. Μπροστά παγαίνει ο Μουσταφάς και πίσω ο Σαΐτης και παρά πίσω λεμπεσουριά, χίλιοι Αρβανίτες. Αλέξης σαν το έμαθε, τ’ ασκέρι του συνάζει μες το Κλειδί επιάσανε, τους Τούρκους καρτερούνε. Οι Τούρκοι πισωστρίψανε για την Αγουλινίτσα. Βρίσκουν τα σπίτια τους κλειστά, κλειστά, αρματωμένα. Κι ο Μοσχούλας φώναξε, ψηλή φωνή τους βάνει. -Σαΐτη, απάνου κόπιασε, να φάτε και να πιούτε. Μια μπαταριά τους έριξε, και φόνευσε καμπόσους…»

201 χρόνια μετά τη μάχη της Αγουλινίτσας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου «Επί της Αλός» και με τη συνδρομή του συμβουλίου της Κοινότητας Επιταλίου, του Συλλόγου Γυναικών Βώλακος, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου και του Αθλητικού Ομίλου «ΑΛΦΕΙΟΣ» Επιταλίου, συνδιοργανώνουν διήμερες επετειακές εκδηλώσεις το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου, στο Επιτάλιο.

Στις εκδηλώσεις αυτές, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν και δύο αναβιωτικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», ο μοναδικός αναβιωτικός Σύλλογος του νομού Ηλείας, και ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, με τριακονταετή παρουσία και προσφορά στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιόδου της ελληνικής Επανάστασης. Επίσης, στις εκδηλώσεις, θα λάβουν μέρος το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου), καθώς και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ 2022

19:00 Παρουσίαση αυθεντικών αρμάτων και παραδοσιακής φορεσιάς του 1821 από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακού Οπλισμού Πατρών στην κεντρική πλατεία της Δ. Κ. Επιταλίου.
20:30 Λαμπαδηφορία μαθητών, αναβιωτών και λοιπών παραδοσιακών τμημάτων από το Κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου «Επί της αλός», προς το μνημείο της μάχης.
21:30 Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου) στην κεντρική πλατεία της Δ. Κ. Επιταλίου. Επίσης παραδοσιακοί χοροί από μαθητές του γυμνασίου Επιταλίου.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2022
09:30 Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Επιταλίου.
09:50 Μνημόσυνο εις μνήμην των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών της μάχης.
10:30 Πομπή αναβιωτών (πεζοπόρου τμήματος και εφίππων) στο Μνημείο της μάχης (τοποθεσία «Αϊ – Γιάννης»).
11:00 Επιμνημόσυνος δέησις.
11:05 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.
Ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων στη μάχη της Αγουλινίτσας – Εθνικός ύμνος.
11:15 Χαιρετισμός εκπροσώπου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα..
11:25 Αναφορά στη μάχη της Αγουλινίτσας από τον δάσκαλο και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ» κ.Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο.
Ποίημα του ποιητή Κώστα Επιταλιώτη με τίτλο: «Η ΜΑΧΗ (24 Απρίλη 1821)»
11:40 Το δημοτικό τραγούδι της μάχης της Αγουλινίτσας (τραγουδά η Αννέτα Γεωργουλοπούλου).
Απονομή τιμητικών πλακετών στον Πρόεδρο της Τ. Κ. Φιγαλείας και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιγαλείας «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ», αντίστοιχα, για την συνεισφορά των Ζουρτσάνων στη νικηφόρα έκβαση της μάχης, στον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», καθώς και στην απόγονο του οπλαρχηγού, Φιλικού και πολιτικού Αλέξη Μοσχούλα, συνταξιούχο δασκάλα καΑικατερίνη Παναγιωτακοπούλου (το γένος Μοσχούλα).
12:00 Λήξη εκδήλωσης.
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου «Επί της Αλός»
 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
1. Σύλλογος Γυναικών Βώλακος
2. Αθλητικός Όμιλος «ΑΛΦΕΙΟΣ» Επιταλίου
3. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου.
4. Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ»
5. Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακού Οπλισμού Πάτρας
6. Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου)
7. Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ»
8. Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ''Παναγία η Βόγαλη''

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ