LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|09
2021
20:20

Οι Τσιλιμιγκραίοι του 1821- Μία συνάντηση με την Ιστορία στην Ανδραβίδα

Αφιέρωμα στην προσφορά των προγόνων μιας οικογένειας

Μία πρωτότυπη συνάντηση, αφιερωμένη στην Ιστορία του τόπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021 στον χώρο του παλιού Δημαρχείου στην Ανδραβίδα.  Μετά από πρόσκληση του κ. Τάκη Τσιλιμίγκρα, καταγόμενου από την ιστορική αυτή πόλη του Ηλειακού κάμπου, συγκεντρώθηκαν συγγενείς της οικογένειας από πολλά μέρη της Ελλάδος, για να αποτίσουν έναν φόρο τιμής στους προγόνους τους που πολέμησαν το 1821. Ανάμεσα σε αυτούς και τρεις αγωνιστές (Παναγιώτης, Αντώνιος και Ιωάννης Τσιλιμίγκρας) από την Ανδραβίδα, που συμμετείχαν σε πολλές μάχες στην Ηλεία και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και αναφέρονται και στην σχετική τιμητική πλάκα των Ηρώων του 1821 στην Πλατεία της Ανδραβίδας.

Τους συγγενείς και φίλους καλωσόρισε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου ο κ. Τάκης Τσιλιμίγκρας, που ανέφερε ότι με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνεγερσία οφείλουμε να τιμάμε τους ήρωες και να αντλούμε από αυτούς το παράδειγμα προσφοράς στην Πατρίδα. Στην δική του ομιλία ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας ανέφερε την ιστορική πορεία της οικογένειας Τσιλιμίγκρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (κλάδος της οποίας εγκαταστάθηκε στην Ηλεία), ενώ στον ξεσηκωμό μου 1821 συμμετείχαν μέλη της.

tsilimigkras2

Κορυφαίο δείγμα προσφοράς υπήρξε η συμμετοχή μέχρι αυτοθυσίας στην Μάχη του Μανιακίου, υπό τον Παπαφλέσσα τον Μάιο του 1825, 85 μελών της οικογένειας από το χωριό Περθώρι Αρκαδίας. Τότε επικεφαλής τους ήταν ο ιερέας του χωριού, ο θρυλικός παπα-Γιώργης, που βρέθηκε δίπλα στον Παπαφλέσσα.

Σύντομη παρέμβαση έκανε η κ. Δέσποινα Τσιλιμίγκρα, που ήλθε από την Ν. Αφρική και δήλωσε συγκινημένη για την όλη πρωτοβουλία. Μήνυμα του κ. Νίκου Μαυραγάνη, Προέδρου του κόμματος Ενώνω, ανέγνωσε ο κ. Τσιλιμίγκρας, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι «εδώ δεν τιμούμε απλώς τον ανυπέρβλητο ηρωισμό ανθρώπων, όπως οι Τσιλιμιγκραίοι, που έπεσαν για τα Ιδανικά της Πατρίδας μας, αλλά και τον εξαιρετικό συμβολισμό της γενναίας πράξης τους, που καταδεικνύει ότι υπέρτατη αξία αποτελεί διαχρονικά η Ελευθερία του Ανθρώπου!».

tsilimigkras3

Τις δικές τους παρεμβάσεις έκαναν η κ. Βένια Τσιλιμίγκρα, ο κ. Ευθ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Ματθ. Ξένος, που ήλθαν από την Αχαΐα για την εκδήλωση. Το παρών έδωσαν ανάμεσα στους άλλους ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας και ο Διευθυντής Δασών κ. Παν. Κορισιάνος, αλλά και ως εκπρόσωποι του κ. Μαυραγάνη οι κυρίες Καραγιαννάκου, Δεβερίκου και Λούπα. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ