LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|02
2022
23:19

Η SpaceX θα χάσει έως και 40 δορυφόρους Starlink λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας

Η εταιρεία του Έλον Μασκ εκτόξευσε 49 δορυφόρους, όμως μόλις 9 θα φτάσουν στην προγραμματισμένη τροχιά – Οι Starlink σχεδιάστηκαν ώστε όταν εισέρχονται και πάλι στην ατμόσφαιρα να αποσυντίθενται 

Μεγάλη απώλεια δορυφόρων αναμένεται να έχει η SpaceX, που θα χάσει έως και 40 από τους 49 δορυφόρους που εκτόξευσε την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Η SpaceX, ιδιοκτησίας Έλον Μασκ, προχώρησε σε εκτόξευση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στις 3 Φεβρουαρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τη Φλόριντα. Το 80% των δορυφόρων όμως αναμένεται να καεί, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα φτάσουν στην τροχιά που είχαν προγραμματίσει.

«Δυστυχώς, οι δορυφόροι που αναπτύχθηκαν την Πέμπτη υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή», ανακοίνωσε η SpaceX προσθέτοντας ότι «αυτές οι καταιγίδες προκαλούν θέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας στα χαμηλά υψόμετρα ανάπτυξής μας».

Λόγω της ταχύτητας και της σφοδρότητας της καταιγίδας υπήρξε «ατμοσφαιρική οπισθέλκουσα», που ήταν έως και 50% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις, αναφέρει η SpaceX.
Απέτυχαν να πραγματοποιήσουν ελιγμούς

Οι δορυφόροι έλαβαν εντολή να καλυφθούν πετώντας ως «φύλλο χαρτιού». Ωστόσο απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους ελιγμούς που απαιτούνταν για να φτάσουν στην απαιτούμενη τροχιά.

«Έως 40 δορυφόροι θα εισέλθουν ξανά ή έχουν ήδη εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης» αναφέρει η εταιρεία. Οι δορυφόροι Starlink σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να επέρχεται αποσύνθεση σε περίπτωση επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Κι αυτό επειδή δεν δημιουργούνται τροχιακά συντρίμμια, ούτε πέφτουν στο έδαφος τμήματα δορυφόρου.

Η SpaceX ήδη έχει εκτοξεύσει 2.000 δορυφόρους Starlink και έχει άδεια από τις αμερικανικές αρχές για συνολικά 12.000.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών