LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|12
2021
18:34

Από 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός των παιδιών - Γιατί στους τρεις μήνες η τρίτη δόση

«Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

 

«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – 50 - εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτείνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή Δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης.

Όπως είπε, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον είναι:

  1. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  2. Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  3. Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δοθούν απαντήσεις.

Σε σχέση με την μεταδοτικότητα, το εθνικό ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης είπε η κυρία Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας πως με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του ιού, με παραλλαγή Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, μέχρι σήμερα ξέρουμε πως αυτός σε κάποιο βαθμό παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η θέση πολλών ειδικών είναι παρόμοια, πως είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε αισιόδοξο στοιχείο, που αντιρροπεί τον όποιο πανικό δημιουργείται.

Ομόφωνη η απόφαση για τρίτη δόση στους τρεις μήνες

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται, η οποία αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων με βάση τεκμηριωμένη μελέτη από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα.

Όπως είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξαιτίας της διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και του χειμώνα, επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα αποφάσισε τη χορήγηση σε όλους άνω των 18 ετών στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και λοίμωξης και όχι σε έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.

Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του ιού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης, ότι η άποψη πως η ανοσία των εμβολίων χάνεται μετά από τρεις μήνες είναι λανθασμένη και επανέλαβε ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες, είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς αυτή η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Ο εμβολιασμός προκαλεί κυτταρική ανοσία που συνεχίζει να αυξάνει και να ωριμάζει ακόμα και αν τα αντισώματα μειώνονται. Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε, τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Στις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου. Η πρώτη παραλαβή θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ