LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|01
2022
21:10

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με εκπροσώπους των Τ.Κ Χειμαδιού και Κουτσοχέρας

Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την καταχώρηση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Τ.Κ της Δ.Ε Ωλένης, στο Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία της Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, με εκπροσώπους των Τ.Κ της Δ.Ε Ωλένης. Μάλιστα, τους ενημέρωσε για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και ραντεβού που έχει ήδη προγραμματίσει στα αρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι επίλυσης του ζητήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Τ.Κ Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης και το μέλος του Τ.Σ Κουτσοχέρας Βασίλης Αλεξόπουλος (σ.σ οι πρόεδροι των Τ.Κ Μουζακίου και Σοπίου δεν κατάφεραν να παραστούν λόγω έκτακτου κωλύματος) κάνοντας εκτενή ενημέρωση στον κ. Γιαννόπουλο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το 2018, και για το γεγονός ότι εκτάσεις που ξεπερνούν τα 22.000 στρέμματα και καλλιεργούνται επί δεκαετίες από κατοίκους των παραπάνω Τ.Κ, δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Μοναστηριού. Η ανησυχία τους είναι μεγάλη, καθώς από τις εκτάσεις αυτές βιοπορίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, ενώ πολλά είναι και τα ερωτηματικά που γεννώνται για την ορθότητα της εν λόγω πράξης, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ίδιοι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν προβεί σε αγοραπωλησίες με νόμιμα κρατικά έγγραφα, ενώ όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, το Κράτος, αναγνωρίζοντας τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους, τους έχει αποζημιώσει μετά από πυρκαγιές, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανασύσταση αυτών των καλλιεργειών. Αφού ενημέρωσαν τον κ. Γιαννόπουλο και για το ιστορικό της υπόθεσης, τον ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία και ζήτησαν την βοήθεια του ιδίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με παρεμβάσεις προς το κεντρικό Κράτος, για την άρση της αδικίας σε βάρος των κατοίκων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, τους άκουσε προσεκτικά και αφού έλαβε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούσαν την δραστηριότητα και «παρουσία» της Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων στην εν λόγω περιοχή, τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει, για τη συζήτηση του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει στα συναρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία στην Αθήνα, προκειμένου  να μεταφέρει το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και για την επικείμενη επικοινωνία του με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για το θέμα αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως το ζήτημα διεκδίκησης εκτάσεων, σε περιοχές του πρώην Δήμου Ωλένης από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, είναι μια «δύσκολη εξίσωση» που πρέπει να επιλυθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. «Δυστυχώς, σε νομικό επίπεδο τα περιθώρια χειρισμού της υπόθεσης φαίνεται ότι μάλλον καταλήγουν σε αδιέξοδο. Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να επιλυθεί το ζήτημα με νομοθετική πρωτοβουλία, σε κεντρικό επίπεδο. Παράλληλα όμως, θέλω να εκφράσω την απορία μου, πως είναι δυνατόν η Ιερά Μονή να εμμένει στην υπόθεση αυτή, ενώ επί σειρά δεκαετιών, δεν είχε εγείρει καμία απολύτως αξίωση για τις εν λόγω εκτάσεις. Δικαιολογημένα λοιπόν δημιουργήθηκε η πεποίθηση στους κατοίκους αυτών των περιοχών ότι είναι οι πραγματικοί κύριοι, κάτοχοι και νομείς των εκτάσεων αυτών. Θέλω επίσης να σταθώ στην κοινωνική και οικονομική διάσταση που έχει το ζήτημα αυτό, για πολλές οικογένειες των παραπάνω Τ.Κ που τους αφορούν, οι οποίες εξασφαλίζουν τα εισοδήματά τους από την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων για αρκετές δεκαετίες χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει ή να αξιώσει το παραμικρό. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, τόσο στην Ιερά Μητρόπολή και στην Μονή, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα έχω σειρά επαφών στα αρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να ενημερώσω για το ζήτημα και τις πολλαπλές διαστάσεις που αυτό εμφανίζει, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ