Ειδικότερα, τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για τα αστικά ακίνητα μετά τις ενστάσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.
Προβλέπονται δε, λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30 ενώ ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα τόσο για την απόδοση του νέου φόρου όσο και για την εισπραξιμότητά του, αφού σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιώνονται ετησίως στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχονται σε 4,15 δισ. ευρώ, ώστε στα ταμεία του Δημοσίου να καταλήγει το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.




















