Μέσα στην εβδομάδα (πιθανά και σήμερα) αναμένεται να ανακοινωθεί από την Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Ε η επαναπροκήρυξη δραστηριοτήτων του χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Leader, όπως αναμένεται να συμβεί και σε 22 άλλους νομούς της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο δεν πρόκειται για «νέα προγράμματα», όπως πανηγυρίστηκε από τον Αθηναϊκό τύπο.
Η προκήρυξη που αναμένεται, 4η κατά σειρά του προγράμματος Leader, έχει την αφετηρία της σε διαθέσιμα κονδύλια της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου ( 2007- 2013) που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται ουσιαστικά το 2015.
Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής της ΑΝ.ΟΛ ΑΕ, Νίκος Θεοφιλόπουλος, πρόκειται για κονδύλια περίπου 350.000 ευρώ, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους της προηγούμενης προκήρυξης και αναμένεται να διατεθούν τώρα στους επιλαχόντες της προκήρυξης του 2013, αν βεβαίως εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρησιμοποιώντας αυτά τα διαθέσιμα.
Οι δραστηριότητες που κατά προτεραιότητα αναμένεται να ενισχυθούν, είναι αυτές που αφορούν σε μεταποίηση τοπικών προϊόντων και δευτερευόντως σε επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν σε εστιατόρια η καφενεία στην περιοχή που είναι ενταγμένη στα Leader της Ηλείας.
Στο ερώτημα τώρα πόσους μπορεί να αφορά αυτή η συγκεκριμένη προκήρυξη, η απάντηση είναι «σε ελάχιστους, επιλαχόντες που σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προτάσεις που είχαν καταθέσει».
Γιατί ωστόσο υπάρχουν αδιάθετα υπόλοιπα από ένα πρόγραμμα, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς των Ηλείων; Ενδιαφέρον για δημιουργία μικρών επιχειρήσεων που θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά στο εισόδημα των ενδιαφερόμενων; Επιχειρήσεων μεταποιητικών ή παραγωγής τοπικών προϊόντων, μικρών ξενώνων, επιχειρήσεων εστίασης κλπ ; Γιατί δεν το εκμεταλλευτήκαν στο έπακρον το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι Ηλείοι;
Η απάντηση είναι απλή : Γιατί πίστευαν πως μπορούν να επιχειρήσουν εξασφαλίζοντας επιπροσθέτως κάποια δανειοδότηση από τις Τράπεζες, που φυσικά, ελέω κρίσης, δεν δόθηκε ποτέ στους ενδιαφερόμενους. Οπότε απλά ήταν αδύνατον να ξεκινήσουν χωρίς κεφάλαια. Ελλείψει κεφαλαίων λοιπόν, προτίμησαν να αποχωρήσουν αν και οι προτάσεις τους είχαν εγκριθεί για ένταξη στο τοπικό LEADER.
Το νέο αντίστοιχο πρόγραμμα για την περίοδο 2014 -20 ( που ουσιαστικά θα «ανοίξει» από του χρόνου, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα επιδοτεί παρόμοιες προτάσεις. Το βάρος από τα προγράμματα με κοινοτική χρηματοδότηση, ορισμένα εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά κύριο λόγο αφορούν την καταπολέμηση της ανεργίας με επιδοτούμενα σεμινάρια, σε συμπράξεις πλέον με ιδιώτες, φορείς και εταιρείες, για ίδρυση μικρών επιχειρήσεων συνεταιριστικού χαρακτήρα κλπ.
Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

















