Νέα άνοδος σημειώνεται στις τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη στην Ηλεία να φτάνει ή να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο. Οι πρατηριούχους κάνουν λόγο για μια κατάσταση που επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά και περιορίζει τις μετακινήσεις των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ακόμη και τον Αύγουστο με την μαζική κάθοδο των ετεροδημοτών και επισκεπτών, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γέμιζαν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.
Οι τιμές στα πρατήρια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ούτε από τα διυλιστήρια, ούτε από επίσημους φορείς για το τι να αναμένουμε το επόμενο διάστημα» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρατηριούχος Ηρακλής Διονυσόπουλος, επισημαίνοντας ότι η γενικότερη εικόνα προκαλεί προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου. «Οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές γύρω στα 2 ευρώ το λίτρο, παρότι παρατηρείται μια μείωση στην Ευρώπη. Κανονικά, θα έπρεπε να ήταν πιο κάτω, λόγω του ότι έχει μειωθεί η τιμή του βαρελιού διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές παραμένουν υψηλές», σημειώνει.
Τονίζει δε ότι οι πρατηριούχοι γίνονται αποδέκτες παραπόνων των καταναλωτών. «Με αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων του κόσμου. Με εμάς τα βάζει ο κόσμος» τονίζει και εξηγεί ότι η πλειοψηφία των οδηγών περιορίζει την κατανάλωση της βενζίνης μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις. «Δεν υπάρχουν λεφτά και οι ποσότητες καυσίμων που βάζει ο κόσμος είναι μετρημένες».
Με το…σταγονόμετρο η βενζίνη και τον Αύγουστο
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ακόμη πιο χαρακτηριστικά στην κίνηση των πρατηρίων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Όπως αναφέρει ο πρατηριούχος Σάκης Κωτσάκης, η ζήτηση ήταν μειωμένη, καθώς οι οδηγοί περιόρισαν σημαντικά τόσο τα λίτρα όσο και τα χρήματα που διέθεταν για καύσιμα.
«Ο κόσμος έβαζε πολύ λιγότερα λίτρα. Τα ποσά που διέθετε ήταν από 10 έως 30 ευρώ. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έβαζαν 50 ευρώ καύσιμα και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που γέμιζαν το ρεζερβουάρ», περιγράφει.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα 50 ευρώ καυσίμων θεωρούνταν πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έβαζαν οι πελάτες. «Το σκέφτεται σοβαρά ο καταναλωτής όταν για να γεμίσει το ρεζερβουάρ θέλει τουλάχιστον 100 ευρώ. Να φανταστείτε ότι τα 50 ευρώ ήταν από τα μεγάλα ποσά που έκανε και έκπληξη!», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημαντική είναι και η επιβάρυνση στο υγραέριο.
«Οι τιμές δεν είχαν πέσει και ποτέ, παρά για ένα μόνο μικρό διάστημα. Όσο θα υπάρχει αυτή η κατάσταση με τον πόλεμο και τις γεωπολιτικές αναταραχές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και από λίγο. Τώρα η αμόλυβδη είναι λίγο πάνω από τα 2 ευρώ και συνολικά 25 λεπτά επιπλέον το λίτρο συγκριτικά με πέρυσι. Και 50 λεπτά πάνω το αέριο, ενώ το υγραέριο παραμένει σταθερό», αναφέρει.
«Όλο αυτό σημαίνει ότι πέφτει η κατανάλωση και η ποσότητα των λίτρων», επισημαίνει ο κ. Κωτσάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι η μείωση της κατανάλωσης επηρεάζει και τους ίδιους τους πρατηριούχους. «Οι πρατηριούχοι δουλεύουν με το λίτρο και όχι ποσοστιαία και λανθασμένα ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι εμείς παίρνουμε περισσότερα λεφτά. Είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης και το κράτος ρίχνει το «μπαλάκι» σε εμάς. Το κράτος, αν ήθελε, θα μπορούσε να μειώσει τα τεράστια κέρδη του. Το καύσιμο είναι ένα από τα πιο σίγουρα εισοδήματα του κράτους. Το ένα διυλιστήριο είναι κρατικό και έχει ακριβώς την ίδια τιμή με το ιδιωτικό. Οπότε, αν ήθελε να μειώσει το κέρδος, θα το έκανε», καταλήγει ο κ. Κωτσάκης.


























