Σε μια περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό κόστος εξανεμίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας φαίνεται να κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε μπαλκόνια κατοικιών φέρνει νέα δεδομένα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος έως και 20% ετησίως.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ προβλέπει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε χώρους όπως τα μπαλκόνια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για αυτοκατανάλωση και τη μείωση της εξάρτησης από το δίκτυο. Πρόκειται για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν έχουν πρόσβαση σε ταράτσα ή άλλο κατάλληλο χώρο. Όπως εξηγεί ο διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός Ζώης Σιδηροκαστρίτης, η νέα δυνατότητα μπορεί να δώσει λύση σε ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια.
«Η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι συμφέρουσα και αποδοτική για τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος. Με τη νέα υπουργική απόφαση ανοίγει η χρήση στα μπαλκόνια και δίνει μια διέξοδο σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στην ταράτσα», δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Σιδηροκαστρίτης.
Όπως εξηγεί ο κ. Σιδηροκαστρίτης, τα συστήματα αυτά είναι μικρής ισχύος και η εγκατάστασή τους είναι απλούστερη σε σχέση με μια μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Η επιτρεπόμενη ισχύς φτάνει έως τα 1.000 Watt, συνδέονται σε πρίζα μπαλκονιού και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα πάνελ διοχετεύεται στην ηλεκτρική εγκατάσταση της κατοικίας και καλύπτει τις καταναλώσεις που βρίσκονται σε λειτουργία εκείνη τη στιγμή.
Τι γίνεται όμως με το ρεύμα που δεν καταναλώνεται; «Αν δεν «καίμε» το ρεύμα, αυτό διοχετεύεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και στην ουσία χαρίζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιδηροκαστρίτης. Για τον λόγο αυτό, η αποθήκευση της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα ενός τέτοιου συστήματος. Η εγκατάσταση μπαταρίας, σε συνδυασμό με έξυπνο μετρητή και τον κατάλληλο εξοπλισμό, επιτρέπει την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας και τη χρήση της αργότερα, όταν υπάρχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο βαθμός αυτοκατανάλωσης και περιορίζεται η ενέργεια που διαφορετικά θα έμενε αναξιοποίητη.
Έως 1.500 κιλοβατώρες τον χρόνο και μείωση 20% στον λογαριασμό
Παρά το μικρό μέγεθος των εγκαταστάσεων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι αξιοσημείωτη σε ετήσια βάση.
Όπως εκτιμά ο κ. Σιδηροκαστρίτης, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να παράγει περίπου 1.000 έως 1.500 κιλοβατώρες ετησίως, ανάλογα βεβαίως με τις συνθήκες εγκατάστασης, τον προσανατολισμό και την ηλιοφάνεια. «Η εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ρεύματος μπορεί να φτάσει, στο 20% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των πάνελ, εντός φυσικά των ορίων που προβλέπονται για την εγκατάσταση. Είναι μια καλή λύση για εξοικονόμηση σε διαμερίσματα που δεν έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο χώρο», επισημαίνει.
Ο κ. Σιδηροκαστρίτης εκτιμά ότι η ζήτηση για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερες ανάγκες των νοικοκυριών μεταφέρονται στην ηλεκτρική ενέργεια.
«Το ρεύμα είναι ακριβό. Παράλληλα, πολλά σπίτια βάζουν πλέον αντλίες θερμότητας, οι οποίες αυξάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μειώνουν το κόστος του πετρελαίου ή του αερίου. Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γνωρίζουν μια άνθηση στις πωλήσεις τους. Επομένως, επειδή το μέλλον το βλέπουμε «ηλεκτρικό», τα φωτοβολταϊκά εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια», καταλήγει.


























