Elegance Suites
Elegance Suites
Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Οικονομία

Τα τέσσερα πακέτα αυξήσεων για τους συνταξιούχους: Τι θα ισχύσει για το 2027 – Όλος ο νέος χάρτης

Τα τέσσερα πακέτα αυξήσεων για τους συνταξιούχους: Τι θα ισχύσει για το 2027 – Όλος ο νέος χάρτης Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε 1.000 ευρώ έως το 2028 από 920 ευρώ, μέσω δύο αυξήσεων που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο 2027 και τον Ιανουάριο 2028
Γεωργικά Μηχανήματα ΣΚΟΥΤΑΣ - STIHL
Γεωργικά Μηχανήματα ΣΚΟΥΤΑΣ - STIHL
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Αύξηση κατά 2,8% (μεικτά) στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2027, για το σύνολο των συνταξιούχων, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2027 που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, το πακέτο για τους συνταξιούχους συμπληρώνεται από την ετήσια ενίσχυση των 400 ευρώ (Νοέμβριος), την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2027, καθώς και την κατάργηση της περικοπής κατά 50% στις συντάξεις χηρείας μετά την τριετία.

Ειδικότερα:

Αύξηση συντάξεων 2027: Η νέα αύξηση των συντάξεων υπολογίζεται, σύμφωνα με το προσχέδιο, σε 2,8% (μεικτά), με βάση τον προβλεπόμενο μέσο όρο του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ και λαμβάνοντας υπόψη και τα μακροοικονομικά στοιχεία του 2025. Το δημοσιονομικό κόστος της αναπροσαρμογής υπολογίζεται σε 807 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2027 η αύξηση θα εφαρμοστεί οριζόντια στο σύνολο των συνταξιούχων, χωρίς συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά δεν θα «απορροφά» πλέον την ετήσια αναπροσαρμογή, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Επίδομα 400 ευρώ: Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση αφορά την ετήσια οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων. Από τον Νοέμβριο του 2026 το ποσό αυξάνεται από 300 σε 400 ευρώ καθαρά και, το κυριότερο, επεκτείνεται σε μόνιμη βάση στο σύνολο των συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών. Με την επέκταση προστίθενται 270.000 νέοι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φθάνει τα 2,2 εκατομμύρια. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της ενίσχυσης υπολογίζεται σε 879 εκατ. ευρώ.

Τα 400 ευρώ θα καταβάλλονται επίσης στους συνταξιούχους άνω των 60 ετών που λαμβάνουν αποκλειστικά σύνταξη λόγω θανάτου, καθώς και στα άτομα με αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Το προσχέδιο επισημαίνει ότι, σε σχέση με το καθεστώς του 2025, η διεύρυνση των δικαιούχων και η αύξηση του ποσού στα 400 ευρώ συνεπάγονται πρόσθετο κόστος 516 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση προσωπικής διαφοράς: 671.586 παλιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν μείνει με υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, από 1-1-2027 θα παίρνουν ολόκληρη την αύξηση στη σύνταξη (εκτίμηση για 2,8%).

Ετσι, από το 2027 οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν στο ακέραιο τις ετήσιες αυξήσεις που θα προβλέπονται. Τα νέα ποσά θα φανούν στην πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2027, οι οποίες θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές. Διευκρινίζεται ότι το ποσό της προσωπικής διαφοράς δεν πρόκειται να καταργηθεί ως καταβολή προς τους συνταξιούχους. Θα συνεχίσει να καταβάλλεται ξεχωριστά, ωστόσο δεν θα αυξάνεται πλέον και θα παραμείνει σταθερό στα επίπεδα που θα έχουν διαμορφωθεί έως το τέλος του 2026.

Συντάξεις χηρείας: Μία άλλη παρέμβαση είναι η κατάργηση της περικοπής κατά 50% στις συντάξεις λόγω θανάτου μετά την παρέλευση τριετίας. Το μέτρο αφορά περιπτώσεις χηρείας από τον Μάιο του 2016 και μετά και έχει δημοσιονομικό κόστος μόλις 48 εκατ. ευρώ για το 2027. Συνολικά, επομένως, το 2027 οι συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε ένα πλέγμα τριών βασικών παρεμβάσεων: την αύξηση 2,8% χωρίς συμψηφισμό προσωπικής διαφοράς, τη μόνιμη ετήσια ενίσχυση των 400 ευρώ για όλους τους άνω των 65 ετών και την κατάργηση της περικοπής σε συντάξεις χηρείας.

Οι αυξήσεις μισθών

Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθούν σε ονομαστικούς όρους κατά 3,9% το 2027, έναντι 3,7% το 2026 και οι συνολικές αμοιβές εξαρτημένης εργασίας σε 4,6% το 2027 από 4,4% το 2026. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά τη συνεχιζόμενη άνοδο των μισθών συμπεριλαμβανομένων της προβλεπόμενης νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, της συνακόλουθης αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και της θέσπισης από το 2027 του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς.

Επίσης το νέο έτος:

  • Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε 1.000 ευρώ (1.300 ευρώ συνυπολογιζομένων των τριετιών) έως το 2028 από 920 ευρώ, μέσω δύο αυξήσεων που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο 2027 και τον Ιανουάριο 2028.
  • Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση επίδομα εορτών Χριστουγέννων ύψους 500 ευρώ μεικτά από τον Δεκέμβριο 2027 για τους περίπου 720.000 δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς, με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 433 εκατ. ευρώ. Το καθαρό ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 257 ευρώ έως 389 ευρώ ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, την ηλικία, το εισόδημα και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Επιπλέον, ο ονομαστικός μισθός αναπροσαρμόζεται οριζόντια, ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Πρόσθετη αύξηση 10% στον μισθό τους θα διαπιστώσουν από 1.1.2027 και μετά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της εφαρμογής των τριετιών. Το γεγονός ότι «ξεπάγωσαν» οι τριετίες από 1.1.2024 οδηγεί, τρία χρόνια αργότερα (2027), στην απόλυτη ωρίμανσή τους. Με δεδομένο ότι κάθε τριετία προσθέτει 10% στις αποδοχές, όσοι έχουν συμπληρώσει εννέα χρόνια προϋπηρεσίας, με τον κατώτατο μισθό, λαμβάνουν 30% παραπάνω.
  • Από 1.4.2027 μειώνονται κατά 0,5% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (κρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ), με το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ανέρχεται σε 163 εκατ. ευρώ το 2027 και σε 218 εκατ. ευρώ το 2028. Συνεπεία της εν λόγω μείωσης το ποσοστό των συνολικών εισφορών το 2027 υποχωρεί σε 34,66% (12,87% για τον εργαζόμενο και 21,79% για τον εργοδότη).

Παραδείγματα αυξήσεων

  • Ενας 40χρονος δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά και μεικτό μισθό 2.000 ευρώ, ο οποίος σήμερα λαμβάνει 1.447 ευρώ καθαρά, θα έχει πρόσθετο όφελος 562 ευρώ μέσα στο 2027 από την αύξηση των αποδοχών και 964 ευρώ το 2028, από τον συνδυασμό των αυξήσεων και του δώρου.
  • Για έναν 29χρονο χωρίς παιδιά, με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ και σημερινές καθαρές αποδοχές 1.123 ευρώ, η πρόσθετη ετήσια ωφέλεια υπολογίζεται σε 609 ευρώ το 2027 και σε 1.033 ευρώ το 2028.
  • Για έναν 49χρονο με τρία παιδιά και μεικτό μισθό 2.500 ευρώ και σημερινές καθαρές αποδοχές 1.832 ευρώ, η συνολική πρόσθετη ωφέλεια ανέρχεται σε 1.944 ευρώ το 2027 και σε 2.411 ευρώ το 2028, κυρίως λόγω της φορολογικής ελάφρυνσης για οικογένειες με παιδιά.

Ποιοι κερδίζουν

Οι βασικές κατηγορίες των ωφελούμενων είναι:

  • 550.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω της οριζόντιας προσαρμογής των αποδοχών.
  • Εργαζόμενοι με τριετίες.
  • Δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
  • Στις παροχές που επηρεάζονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιδόματα όπως μητρότητας και ανεργίας.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24