Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Οικονομία

Το Κατάκολο οργανώνεται για το home port της κρουαζιέρας

Το Κατάκολο οργανώνεται για το home port της κρουαζιέρας
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Ξεκίνησαν οργανωμένες αναχωρήσεις εγχώριων τουριστών

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μετά την άρση του cabotage στην κρουαζιέρα και οι διαμένοντες στην Ελλάδα μπορούν να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο που προσεγγίζει σε ελληνικό λιμάνι και να ακολουθήσει το ταξίδι του επιστρέφοντας πάλι στο λιμάνι επιβίβασής του. Στο Κατάκολο αρκετές φορές έχουν φτάσει έλληνες τουρίστες για να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν για να απολαύσουν μια εφταήμερη κρουαζιέρα κυρίως στο Αιγαίο, τα παράλια της Τουρκίας, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική. Χθες όmως για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου που απαιτούνται, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και σε ειδικό χώρο πριν την επιβίβαση σε κρουαζιερόπλοιο.

Περίπου 40 άτομα κυρίως οικογένειες με παιδιά, έφτασαν στο Κατάκολο το πρωί της Δευτέρας για να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο MSC Poesia και να πραγματοποιήσουν μια κρουαζιέρα με το πολυτελές πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο. Η δημιουργία νέων υποδομών στο λιμάνι Κατακόλου, θα δημιουργήσει μεγαλύτερες προοπτικές για την λειτουργία του ως πραγματικό Home Port σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη άλλων υποδομών στην Δυτική Ελλάδα, όπως το αεροδρόμιο του Αράξου και η Ολυμπία Οδός. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ISPS Code στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και των κρουαζιερόπλοιων, δημιούργησε στον κεντρικό προβλήτα έναν χώρο ελέγχου επιβατών και αποσκευών. Απέχει πολύ από ένα σύγχρονο τέρμιναλ όπου θα στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες που θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο λιμάνι κρουαζιέρας, όμως αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Την ικανοποίησή του για το νέο αυτό βήμα στο λιμάνι Κατακόλου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Σάκης Αντωνόπουλος. ««Είναι κάτι που πρέπει να πούμε με χαρά. Μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, η MSC Cruises, αξιολόγησε το λιμάνι και ξεκινάμε με λίγους επιβάτες που έρχονται κυρίως από την Αθήνα με λεωφορείο. Εμείς σπεύσαμε να εξοπλιστούμε με μηχανολογικό εξοπλισμό για τον έλεγχο επιβατών και αποσκευών και ευελπιστούμε πως σύντομα το Κατάκολο θα αλλάξει μορφή από αυτή τη δραστηριότητα. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρίες και πιστεύω ότι το 2016 θα υπάρχουν καλύτερα για τον τόπο». Ο κ. Αντωνόπουλος απαντώντας στην ερώτησή μας για τα όσα πρέπει να υπάρξουν πέρα από τις υποδομές στο λιμάνι του Κατακόλου για να καταστεί πραγματικό home port της κρουαζιέρας. «Φωνάζουμε για την Ανδραβίδα, όμως η απόσταση μεταξύ Αράξου και Ανδραβίδας είναι πολύ μικρή. Πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι στόχος μας η Ανδραβίδα, αλλά να φωνάξουμε για την Ολυμπία Οδό που θα μειώσει τους χρόνους και τις αποστάσεις, όπως και για έργα υποδομής στο λιμάνι και τη γύρω περιοχή. Σε ξενοδοχεία υπάρχει επάρκεια και μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που θα υπάρξουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος. Στο Κατάκολο μπορεί να γίνει επιβίβαση τουριστών που θα ακολουθήσουν μια «κυκλική» κρουαζιέρα. Ένα δρομολόγιο δηλαδή που με την ολοκλήρωσή του στο ξεκίνημα της νέας κρουαζιέρας περνά και πάλι από το Κατάκολο. Την ημέρα που το εκάστοτε πλοίο φτάνει στο πραγματικό home port, στο λιμάνι που ξεκινά η κρουαζιέρα και γίνεται η επιβίβαση της πλειοψηφίας των επιβατών, οι επιβάτες που έχουν ξεκινήσει την κρουαζιέρα τους από άλλο λιμάνι, διαμένουν στο πλοίο σα να διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο – επισκέπτονται την πόλη (συνήθως Βενετία ή Τσιβιταβέκια) και συνεχίζουν το ταξίδι τους μόλις ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός του πλοίου και η επιβίβαση των νέων επιβατών.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας