Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Οικονομία

Πύργος: Εκπτώσεις, χωρίς ελπίδα . . .

Πύργος: Εκπτώσεις, χωρίς ελπίδα . . .
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Κλειστή η αγορά του Πύργου την Κυριακή που επιτρέπεται προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και απογοήτευση, επικρατεί στην αγορά του Πύργου, καθώς μια εβδομάδα μετά την έναρξη των θερινών εκπτώσεων και την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, πολύ μικρά σημάδια βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης εμφανίστηκαν…
Με τις τράπεζες κλειστές και τα capital controls να παραμένουν, οι έμποροι χαρακτηρίζουν τις φετινές θερινές εκπτώσεις ως τις χειρότερες των τελευταίων… σαράντα ετών επισημαίνοντας πως αν δεν «επιστρέψουν» άμεσα στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος, δε θα επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία στην αγορά.
Όσον αφορά την Κυριακή όπου επιτρέπεται προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των επαγγελματιών του Πύργου θα διατηρήσει την Κυριακάτικη αργία, ακολουθώντας και την σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
«Είμαστε ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και εξακολουθούμε να εμμένουμε στη θέση αυτή, πόσο μάλλον τώρα που η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια..» υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Γιώργος Ανδριόλας προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές εν μέσω θέρους επιλέγουν παραλία και υπενθύμισε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αυξάνει μόνο τα έξοδα…».
Μιλώντας για την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, ο κ. Ανδριόλας, επισήμανε ότι στα μέσα της εβδομάδας, εμφανίστηκε δειλά- δειλά κάποια κίνηση, η αγοραστική όμως δύναμη είναι πολύ χαμηλή. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα είναι η χειρότερη εκπτωτική περίοδος των τελευταίων 40 ετών, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις συζητήσεις μας με παλιούς εμπόρους. Η αλήθεια είναι ότι από ένα αγοραστικό κοινό που δεν έχει χρήματα, δε μπορείς να περιμένεις αγορές… Άρα, τι ελπίδα να έχουμε. Ας ελπίσουμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τότε να έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε».

«Αβεβαιότητα και αναστάτωση»
Μεγάλη αναστάτωση, επισήμανε ότι έχουν προκαλέσει στην αγορά, η επιβολή των capital controls και η ανακατωσούρα που έχει διαμορφωθεί με τις τράπεζες, ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, μέλος του Συλλόγου ΕΒΕ Ηλείας. «Αυτή τη στιγμή, οι εκπτώσεις δεν έχουν προσφέρει αυτό που προσδοκούσαμε ως αγορά. Όλη αυτή η αβεβαιότητα και όλες οι εξελίξεις, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα σε ανησυχητικά επίπεδα για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Μάλιστα, η υποτονική κίνηση της προηγούμενης περιόδου κορυφώνεται τώρα με τις εκπτώσεις, σε μια περίοδο που η αγορά περίμενε να υπάρξει μια σχετική ανάκαμψη. Ελπίζουμε, ότι όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις τράπεζες και την πολιτική αβεβαιότητα κάτι θα αρχίσει να κινείται στην αγορά, μήπως και μπορέσουμε να περισώσουμε ένα μέρος της κίνησης που χάθηκε όλο αυτό το διάστημα».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, την πρώτη δηλαδή Κυριακή από την έναρξη των εκπτώσεων, ο κ. Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι οι αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και του Συλλόγου ΕΒΕ Ηλείας, εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή υπέρ της διατήρησης της Κυριακάτικης αργίας και της ξεκούρασης. «Οι λόγοι είναι προφανείς. Σε μια τέτοια αγορά και με μια τέτοια κατάσταση, δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει να ανοίξουν τα καταστήματα της πόλης την Κυριακή και μάλιστα όταν αυτά απευθύνονται στους ίδιους πελάτες…».

«Δύσκολα τα πράγματα…»
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ηλείας κ. Θάνος Σκορδαλής, τονίζοντας ότι η κατάσταση σε λίγες μέρες, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η πληρωμή φόρων, ΦΠΑ και των υπολοίπων υποχρεώσεων, θα επιδεινωθεί. «Τώρα δε πληρώνει κανείς τίποτα! Περιμένετε σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν να ζητούν φόρους, ΦΠΑ και άλλα, να δείτε τι έχει να γίνει. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η κίνηση στην αγορά του Πύργου είναι πολύ μικρή. Και αυτή η ελάχιστη κίνηση οφείλεται στις μεγάλες εκπτώσεις όπου έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους καταναλωτές να προχωρήσουν σε πολύ μικρές αγορές. Αυτοί οι λίγοι, άλλαξαν λίγο το κλίμα. Ας ελπίσουμε ότι κάτι μπορεί να συμβεί αν και οι προβλέψεις μας είναι δυσοίωνες…» είπε ενώ αναφερόμενος στην Κυριακή, υπενθύμισε την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου για διατήρηση της Κυριακάτικης αργίας.
Κ. Κολοβέρου
[email protected]

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος