Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε έξι ελαιοκομικούς τομείς του νομού μας, όπως ανακοινώθηκε από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και θα ολοκληρωθεί το Σαββάτο 19 Σεπτεμβρίου από τα συνεργεία των εργολάβων. Όπως είναι γνωστό, βάσει των ποσών που έχουν κατανεμηθεί στην Ηλεία για τη δακοκτονία, έχει αποφασιστεί να γίνουν δυο δολωματικοί ψεκασμοί σε όλους τους ελαιοκομικούς τομείς. Τα συνεργεία επομένως ξεκινούν ψεκασμούς τμηματικά πρώτα στα κάτωθι Δ.Δ.:
1ος Τομέας: Κάστρο, Κυλλήνη, Κ. Παναγιά, Νεοχώρι
6ος Τομέας: Αγ. Ιωάννης, Γρανιτσέϊκα, Σκουροχώρι, Πύργος
7ος Τομέας: Κολύρι, Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη,
8ος Τομέας : Χελιδόνι, Κρυονέρι, Νεράιδα, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Καυκανιά
9ος Τομέας: Σμίλα, Στρέφι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πλάτανος, Πελόπιο, Αρχαία Πίσσα, Αρχαία Ολυμπία, Φλόκα,
10ος Τομέας: Πεύκες, Λιναριά, Κάμενα, Μουριά, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος, Άσπρα Σπίτια,
Στην συνέχεια και σύμφωνα με την εξέλιξη του δακοπληθυσμού, την ωρίμανση των ελιών, αλλά και την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής θα κλιμακωθεί ο δολωματικός ψεκασμός στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα ψεκασμών θα είναι αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες και ώρες των ψεκασμών.
Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 200 cm3. περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. Θα ψεκάζονται όλα τα δέντρα σε ελαιώνες με αραιή πυκνότητα δέντρων (λιγότερα από 10 δέντρα στο στρέμμα), ανά δεύτερο δέντρο στους μέτριας πυκνότητας ελαιώνες (10-18 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα) και ανά τρίτο δέντρο στους πυκνούς ελαιώνες (περισσότερα από 18 δέντρα ανά στρέμμα).
Για τις τοποθεσίες που δεν μπορεί να καλύψει το ψεκαστικό μηχάνημα (έλλειψη δρόμου, μεγάλη κλίση εδάφους, αλλεπάλληλοι περιφραγμένοι ελαιώνες κ.λ.π.) θα χρησιμοποιούνται ψεκαστήρες πλάτης.
Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, επιδιώκεται δια της ανακοίνωσης αυτής, η παρουσία των ελαιοκαλλιεργητών στις παραπάνω περιοχές αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση τους και εκτιμούμε ότι αυτή η παρουσία θα συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και τελικά στην επιτυχία του όλου έργου της Δακοκτονίας
Τέλος, απαιτείται, οι μελισσοκόμοι που βρίσκονται και μέχρι απόστασης πέντε χλμ. από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των μελισσοσμηνών τους.
Οι βιοκαλλιεργητές επίσης, οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.



















