Μειωμένη η παραγωγή λόγω καταστροφών αλλά καλή η ποιότητα στο νομό
Του Γιάννη Σπυρούνη
Καλές είναι οι προοπτικές για τη σταφίδα στη φετινή χρονιά. Αν και λόγω καταστροφών που προκάλεσε σε κάποιες περιοχές η τελευταία κακοκαιρία, η ποιότητα είναι καλή και η τιμή σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι καλύτερη από αυτή του 2015. Στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας η παραλαβή του προϊόντος προχωρά με καλούς ρυθμούς και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η τελική ποσότητα που θα παραληφθεί, θα ξεπεράσει κατά πολύ την περσινή.
Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος αναφέρθηκε στην παραλαβή της φετινής παραγωγής της Κορινθιακής σταφίδας. «Μέχρι χθες είχαμε παραλάβει πάνω από 100 τόνους προϊόντος περίπου 140 τόνους. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την περσινή ποσότητα που παραλάβαμε των 600 τόνων και να φτάσουμε τους 1000. Εκείνο που βλέπω είναι πως έρχεται καλή ποιότητα σταφίδας. Εμείς προτείνουμε στους παραγωγούς να είναι η σταφίδα ξερή, καλά αποξηραμένη και καλής ποιότητας». Ο κ. Βαλιανάτος αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις για την φετινή τιμή της σταφίδας όπου σχολίασε πως «για το 2016 οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως η τιμή θα είναι καλύτερη από πέρυσι» ενώ συμπλήρωσε πως όσοι παραγωγοί διατηρούν βιβλία Εσόδων – Εξόδων να προσκομίσουν τα τιμολόγιά τους γιατί η Ομάδα Παραγωγών θα καταβάλει και το ΦΠΑ. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ομάδας σχολίασε πως αυτές τις ημέρες πιστώνονται οι παραγωγοί τα δύο λεπτά που προσφέρει επιπλέον η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας για τη σταφίδα και συνολικά για το 2015 έχει προσφέρει τιμή στα 85 λεπτά.
Ένα από τα φετινά προβλήματα στη σταφίδα είναι η κακοκαιρία που πρόσφατα έπληξε τμήματα της Ηλείας και ειδικότερα στην περιφέρεια του Πύργου. Εκεί οι παραγωγοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και αναμένεται η παραγωγή να είναι μειωμένη. Καλής ποιότητας το προϊόν αλλά μειωμένη η παραγωγή.
Τέλος σε ότι αφορά την συγκρότηση Ομάδας Σταφιδοπαραγωγών Ηλείας, η προσπάθεια αυτή προχωρά και στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, αφού οι παραγωγοί θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στα χωράφια, θα γίνει συγκέντρωση πιθανότατα στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη δημιουργία της ομάδας αυτής.





















