Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Οικονομία

Μπαλάκι οι αρμοδιότητες για τη δακοκτονία που χάνεται

Μπαλάκι οι αρμοδιότητες για τη δακοκτονία που χάνεται
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Πυροδοτεί αντιδράσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το θέμα της δακοκτονίας που κινδυνεύει να τιναχτεί στον "αέρα"

Του Γιάννη Σπυρούνη

Το θέμα που προέκυψε με τη διαδικασία της δακοκτονίας και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών θορύβησε την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας που ήδη από τις προηγούμενες χρονιές αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα λόγω των μειωμένων πιστώσεων με τους παραγωγούς να επιρρίπτουν ευθύνες για την μεγάλη πληγή του δάκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ήταν άμεση όπου απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη, όπου καταγγέλλει πως με αυτές τις πρακτικές υπονομεύεται η διαδικασία της δακοκτονίας.
Σε σύντομη δήλωσή του η αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος τόνισε πως «… ήδη η Περιφέρεια έχει στείλει επιστολή όπου αναφέρεται πως με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας και ζητάμε την κατανομή των πιστώσεων που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ στις Περιφερειακές Ενότητες, για να γίνει η προμήθεια φυτοπροστατευτικών φαρμάκων».

Ανακοίνωση από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε σχέση με το θέμα ζητά:
– Να ξεκινήσει αμέσως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας.
-Να αυξηθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες οι πιστώσεις προς τις Περιφέρειες και να κατανεμηθούν αμέσως ώστε οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.
-Να δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, τα οποία καταβάλλουν οι παραγωγοί.
Ερώτηση από την Κ.Ο ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Στον ‘αέρα’ το συλλογικό πρόγραμμα δακοκοκτονίας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου με θέμα
«Στον «αέρα» το συλλογικό πρόγραμμα της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης» κατέθεσε χθες η ΚΟ ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων και ο Ηλείος βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος.

Ειδικότερα οι ερωτώντες βουλευτές, αναφέρουν τα εξής:
«Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας και η φετινή ελαιοπαραγωγή, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκαιρη διενέργεια του διαγωνσμού με ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια για όλη την χώρα των απαραίτητων φυτοπροστατευτικών σκευσμάτων για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο. Την σοβαρή αμέλεια για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, προσπαθεί να την κρύψει κατω από το χαλί και προκειμένου να καλύψει το εγκληματικό του λάθος, σπεύδει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή όπως συνηθίζει να μεταφέρει την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού στο υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες της Χώρας.
Επειδή η μεταφορά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, της ευθύνης του προγράμματος δακοκτονίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι πρόχειρη και υπονομευτική για την φετινή ελαιοπαραγωγή και
Επειδή ο διαγωνισμός για την προμήθεια των σκευασμάτων φυτοπροστασίας αν ξεκινήσει τώρα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή τις Περιφέρειες, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή θα πρέπει να τελειώνει το πρόγραμμα δακοκτονίας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα για την προμήθεια των σκευασμάτων φυτοπροστασίας για την διενέργεια της δακοκτονίας;
2. Τι θα πράξει για να διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και τις προϋποθέσεις για να σωθεί το συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας και το φετινό εισόδημα από την ελαιοπαραγωγή;

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος