Απο την δημοσιονομική κατάρρευση στην ανασυγκρότηση - Ρεαλιστικές προτάσεις εξόδου απο την κρίση - ύφεση. (Μέρος 2ο)

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ΔΡΑΣΗ 1η: ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Εμφανές είναι ότι για να μπορέσει να προχωρήσει το νέο σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου απο την ύφεση, που συνοδεύεται με την υπογραφή – έστω και με τα όσα μύρια κακά συνεπάγεται αυτό, αφού είναι προϊόν όχι συγκροτημένης οικονομικής σκέψης, αλλά ενός οδηνηρού εκβιασμού της πολιτικής μας ηγεσίας, που λόγω της παρελθούσας αδράνειάς της βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο – του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙΙ, πρέπει στοιχειωδώς εντός του 2013 να υπάρξει μιας κάποιας μορφής οικονομική ανάπτυξη, που θα θέτει τις βάσεις της μεσομακροπρόθεσμης δημοσιονομικής μας ανάταξης και εξόδου συνάμα απο την ύφεση.

Οι αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων με δημόσιο χαρακτήρα, είναι απο τα ελάχιστα εναπομείναντα εργαλεία, που έχουμε στα χέρια μας, για να μας δώσουν έσοδα και να επανεκκινήσουν συνάμα την οικονομία. Δοθέντος όμως του οικονομικού κλίματος που επικρατεί και της επικρατούσας ύφεσης στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η νέα φάση αποκρατικοποίησης των ΔΕΚΟ και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσουν να αποφέρουν τα προσδοκώμενα.

Επιβάλλεται και οι δυο αυτές δράσεις να περιβληθούν με σοβαρότητα, να γίνουν με μέθοδο και πολύ προσεκτικές κινήσεις. Γιατί ενώ έχουν σήμερα τον χαρακτήρα του εθνικά κατεπείγοντος, εν τούτοις για πολλούς παράγοντες της δημόσιας ζωής, δεν είναι αυτονόητες. Είναι αναγκαίο έτσι τόσο η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όσο και οι νέες αποκρατικοποιήσεις, να γίνουν αφενός μεν γοργά, αφετέρου δε όχι επιπόλαια, διότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει, ότι σε ένα παγκόσμια υφεσιακό περιβάλλον και με τις αγορές να προσμετρούν σημαντικές ζημιές, επενδύσεις - αγορές τέτοιας μεγάλης έκτασης, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα σε αξιοπρεπή αντίτιμα και επομένως να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία, με τα κεφάλαια που τόσο έχει ανάγκη η εθνική μας οικονομία.

Το προηγούμενο της επιπόλαιας προσέγγισης του Ιουνίου του 2011, κάτω υπο το καθεστώς ασφυκτικής πίεσης της τρόικα, όπου εξετιμήθησαν έσοδα απο την αξιο-ποίηση της δημόσιας περιουσίας της τάξης των 50 δις ευρώ είναι ακόμα νωπό. Και ενώ προκάλεσε σε κάποιους οικονομικούς μας κύκλους μια άνευ προηγουμένου ευφορία για την εξεύρεση κεφαλαίων που θα τόνωναν ζωτικά την ρευστότητα της εθνικής μας οικονομίας, εν τοις πράγμασι απεδείχθη ανέφικτος ο στόχος και όχι μόνον, άφησε την αρνητική σκιά του, για άλλα σοβαρότερα και πιο ψύχραιμα εγχειρήματα, γύρω απο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αλλά και πρίν μια εικοσαετία απο την αντίστοιχη ευφορία εμφορείτο και το εξαγγελθέν τότε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τελικά με το ανέφιχτο των τεθέντων στόχων, ευτελίστηκε σαν σχέδιο, σε ισχυρό επιχείρημα σε όσους για λόγους ιδιοτέλειας, αντετάσσοντο στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συνεπώς μετά την αρνητική εμπειρία των δυο προηγούμενων χρόνων, για να ξεκινήσει σήμερα ένα σοβαρό πρόγραμμα αποκρατικο-ποιήσεων, θα πρέπει να γίνει με σοβαρή συγκρότηση, σαφή εκτίμηση όλων των σημερινών παραμέτρων της αγοράς, ώστε τα πρώτα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων να μην εκληφθούν ως αμόκ εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά ως μια δημιουργική έκρηξη στο φάσμα της ανάπτυξης, που θα θέσει και πάλι σε κίνηση την οικονομία. Σ΄αυτό το πλασίο το σχεδιαζόμενο μίγμα αποκρατικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας γής, αλλά και πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να είναι απολύτως συναρτώμενο με πολιτικές ανάπτυξης και όχι να αποτελέσει ανάχωμα στην υστέρηση των φορολογικών μας εσόδων, που βεβαίως θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, με την ταυτό-χρονη τότε απώλεια αξιόλογων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Παραθέτουμε παρακάτω μια δέσμη δράσεων πρός αυτή την κατεύθυνση που θα τονώσουν ζωτικά τα δημόσια έσοδα και θα τροφοδοτήσουν πολιτικές και στρατηγικές στο φάσμα της ανάπτυξης και της δυναμικής επανεκκίνησης του κύκλου της οικονομίας.
Συνεχίζεται ...

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη