Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες κατά 50% και ρύθμιση οφειλών

Του Άγγελου Αγγελόπουλου  - τέως προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας
Η οικονομική κρίση της χώρας αντανακλάται πρώτα από όλαστους πολίτες της που έχουν υποστεί προσωπικό και οικογενειακό «κραχ». Οι πολίτες αγνοώντας το σαθρό οικονομικό υπόβραθο της πατρίδας μας και εκτιμώντας ότι λειτουργούν σε ένα κατά βάση σταθερό οικονομικό περιβάλλον, δανειοδοτήθηκαν, υλοποιώντας μικρά ή μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια, απόκτηση πρώτης  κατοικίας  και κάλυψη άλλων βασικών αναγκών.

Οι τράπεζες ενώ  έπρεπε να χρηματοδοτήσουν κατά προτεραιότητα  την  ανάπτυξη της πρωτογενούς δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα  κατεύθυναν  το 45% των χορηγήσεων τους  σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες .

Αυτή η λάθος χρηματοπιστωτική πολιτική  έγινε όμως  από επιλογή τους προς το εύκολο κέρδος,  διότι χορηγούσαν  τα καταναλωτικά  δάνεια μέχρι και 19% επιτόκιο ,ενώ  τα  επιχειρηματικά δάνεια  είχαν επιτόκιο από  4,5-8%.

Σε αυτή  την  απληστία των Τραπεζών αδιαφορήσαν επιδεικτικά  οι  Κυβερνώντες  και  η Τράπεζα της Ελλάδας δεν παρενέβαινε ως όφειλε, ώστε  οι χρηματοδοτήσεις  να δοθούν για  την παραγωγική ανάπτυξη.  
 
Όμως στο σημερινό οικονομικό εφιάλτη που ζει η συντριπτική μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι πολίτες βρέθηκαν εκτεθειμένοι  και  ανήμποροι  να πληρώσουν  τις δόσεις τους .

Με την ανεργία να καλπάζει ,τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται στο 50 έως 70% ,με την αγορά «πεθαμένη» και το εξουθενωτικό  μπαράζ υπερφορολόγησης, είναι φύσει αδύνατο να μπορέσουν οι πολίτες  να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Είναι ήδη σε καθυστέρηση πάνω από 180 ημέρες το 50% των καταναλωτικών το 20%των στεγαστικών και το 40% των επιχειρηματικών δανείων  με την   κατάσταση αυτή να χειροτερεύει καθημερινά .

Αρκετοί συμπατριώτες μας  βρίσκονται  σε απόγνωση.  Ήδη  3661 συμπατριώτες μας έχουν  αυτοκτονήσει.  Ένα φρικαλέο νούμερο που δηλώνει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας .

Και αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η οικονομική εξαθλίωση, έχει καταρρακώσει την αξιοπρέπεια και έχει εξαθλιώσει  ευρύτερα στρώματα της  «τσακισμένης» πλέον ελληνικής κοινωνίας .

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο  ούτε να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα .
Χρειάζεται τώρα η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό και να προχωρήσει σε   Άμεσα και ριζοσπαστικά  μέτρα αναστρέφοντας το κλίμα προς ανακούφιση του λαού.

-Πρώτο και κυριότερο μέτρο ,Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Η όλων των οφειλών των ιδιωτών  προς τις Τράπεζες κατά 50%.

Διαγραφή του 50% των δανειακών υποχρεώσεων,  είτε προέρχονται από επιχειρηματική χρηματοδότηση είτε από αγορά κατοικίας ή από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Το υπόλοιπο χρέος να αποπληρωθεί με ρύθμιση σε δόσεις σε βάθος εικοσαετίας .

-Τα χρέη προς το Δημόσιο να  κεφαλαιοποιηθούν άνευ προσαυξήσεων και να καταβληθούν σε 100 άτοκες  μηνιαίες δόσεις .

-Να ανασταλούν  οι πλειστηριασμοί για μια 4ετία, χωρίς καμία προϋπόθεση εξαίρεσης , είτε για χρέη προς Τράπεζες, είτε για χρέη προς το Δημόσιο ή προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς .

-Να κεφαλαιοποιηθούν οι καθυστερούμενες  οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία  άνευ προσαυξήσεων και να  ρυθμιστούν σε δόσεις ,με 100 ευρώ ανά δίμηνο άνευ τόκων  μέχρι πλήρως εξοφλήσεως .

-Να θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας των ελεύθερων επαγγελματιών  για την ιατροφαρμακευτική και την νοσοκομειακή τους περίθαλψη  για μια 4ετία, ανεξαρτήτως αν έχουν καταβληθεί οι οφειλές τους .

Τα μέτρα αυτά και κυρίως η διαγραφή των χρεών προς τις Τράπεζες  και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, είναι απαραίτητες να γίνουν, όχι μόνο για να αναπνεύσουν κατ’ ελάχιστον οι πολίτες, αλλά και για να μην αφαιρεθεί και το τελευταίο  χρήμα που έχει απομείνει στην αγορά, αποδίδοντας το, στους Τοκογλύφους.

Η απαίτηση της διαγραφής του 50% του ιδιωτικού χρέους  προς τις Τράπεζες είναι και νόμιμο και δίκαιο.

Οι Ελληνικές  Τράπεζες έχουν  λάβει δάνεια 150 δις με χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου (δηλ. του Ελληνικού λαού), με επιπλέον τα 23 δις που θα  λάβουν για την ανακεφαλαιοποίηση τους  στις 14 Δεκέμβρη.

Ήτοι  συνολικά θα έχουν λάβει 173 δις  με χρέωση του ελληνικού λαού. Για τις  Ισπανικές τράπεζες όμως  ενεκρίθη  δάνειο για την ανακεφαλαιοποιήση τους 100 δις, χωρίς να χρεωθεί  το Ισπανικό Δημόσιο (δηλ. ο ισπανικός λαός ) αλλά το χρεώθηκαν οι ίδιες οι τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση  της ισοπολιτείας και της ισονομίας,  στην περίπτωση της Ελλάδος γιατί  δεν έχει ανάλογη συμπεριφορά ;

Ποια είναι η αλληλεγγύη που επαγγέλλεται για τα μέλη της ; Εμείς ζητάμε το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου των 173 δις που αφορά τις ελληνικές τράπεζες, να φύγει από την χρέωση του  ελληνικού  Δημοσίου  και να το χρεωθούν οι ελληνικές  τράπεζες, όπως έγινε στην περίπτωση της Ισπανίας. Έτσι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα  εφαρμόσει την ισοπολιτεία και την ισονομία που διακηρύττει στον καταστατικό της χάρτη.
 
Οι  Ελληνικές Τράπεζες λοιπόν έως το τέλος του έτους, θα έχουν χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο   173 δις. Το ιδιωτικό ελληνικό  χρέος ανέρχεται προς τις Τράπεζες  250 δις.

Διαγράφοντας το 50% του ιδιωτικού χρέους από τις τράπεζες, δηλ. αφαιρώντας  τα 125 δις (το 50%του ιδιωτικού χρέους ),από τα 173 δις  που θα οφείλουν συνολικά οι Τράπεζες , απομένουν ακόμη να οφείλονται  προς το Ελληνικό Δημόσιο(δηλ. τον ελληνικό λαό) άλλα 48 δις. (Δηλ.173 δις οφειλή τραπεζών μείον διαγραφή ιδιωτικού χρέους 50% 125 δις, υπόλοιπο οφειλής ακόμη τραπεζών στον ελληνικό λαό 48 δις)

Δεν μπορεί να τα θέλουν οι Τραπεζίτες  όλα δικά τους .Και θέλουν να καρπώνονται οι ίδιοι  τα υπερκέρδη τους  και από την άλλη τις ζημιές τους να τις χρεώνεται ο ελληνικός λαός. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί  άλλο. Δυστυχώς με τις  συμπεριφορές τους  οι  σημερινοί πολιτικοί,  δείχνουν να είναι αδίστακτοι,  κοινωνικά ανάλγητοι , χωρίς κανένα ηθικό ή πολιτικό φραγμό, γιατί γίνονται εκτελεστές των «εξοθεν» εντολών αντί να προτάξουν το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Αν πάλι κύριοι της κυβέρνησης δεν θέλετε να εφαρμόσετε τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους κατά 50%, τότε απαλλάξτε το ελληνικό δημόσιο από τα 173 δις που τα έχουν πάρει οι  τράπεζες και αφαιρέστε τα  από το συνολικό Δημόσιο χρέος των 302 δις (346 δις τέλους τους έτους ).

Έτσι το πραγματικό δημόσιο χρέος γίνεται 302 -173 = 129 δις, δηλ. το 90%του ΑΕΠ και όχι όπως το έχουν διαμορφώσει «οι εντολείς σας» στο 175% του ΑΕΠ σήμερα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως υπερχρεωμένη χώρα ενώ δεν είναι . Κατ αυτό τον τρόπο , θα αποκαταστήσετε το κοινωνικό κράτος τους μισθούς, τις συντάξεις και θα περιορίσετε την υπερφορολόγηση.

Οι πολιτικοί ας  αναλογισθούν επιτέλους  ποιοι οδήγησαν την Ελλάδα στον γκρεμό.
Οι πολιτικοί κυβερνούσαν τον τόπο, αυτοί είχαν τη δύναμη και το κράτος στα χέρια τους. Όχι ο λαός .

Ο λαός τη μόνη δύναμη που έχει, είναι να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη εβρισκόμενος προ της κάλπης ψηφίζοντας τους ίδιους πολιτικούς που προκάλεσαν την καταστροφή της χώρας .

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη