Διονύσης Χιόνης: Ανάγκη για άμεσα μέτρα διαχείρισης του χρέους

Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν τους τελευταίους μήνες. Οι προσδοκίες ανεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος προκαλούν ευφορία στην αγορά και στην Ελλάδα προτού

κατακρημνιστούν. Τι συμβαίνει; Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια εύκολη και γρήγορη λύση αρκεί οι κυβερνήσεις να αποφασίσουν ή να ανακοινώσουν ένα σχέδιο διάσωσης. Οι αγορές όμως παραμένουν αρκετά επιφυλακτικές διατηρώντας τη δυσπιστία τους. ‘

Ολες αυτές οι προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας γερμανικής πρότασης eureka, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό μειονέκτημα. Μπερδεύουν το μακροχρόνιο με το βραχυχρόνιο. Μακροχρόνια σίγουρα η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του χρέους θα εξαλείψει σημαντικό μέρος των επιβαρύνσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα σημαντικές παρεμβάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ιδιαίτερα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, προκειμένου να μειωθούν τα spreads και να διαφαίνεται η πιθανότητα επανάκαμψης στις αγορές. Το ά τρίμηνο του 2012 η κάλυψη του μνημονίου σταματάει και από ό,τι φαίνεται η Ε.Ε. δεν έχει προετοιμάσει τις αντίστοιχες δομές προκειμένου να καλύψει τις ελληνικές υποχρεώσεις.

Οι αγορές αμφισβητούν τη δυνατότητα και την ικανότητα του EFSF να διαδραματίσει το ρόλο της ασπίδας στο ελληνικό χρέος και οι κινήσεις της ΕΚΤ φρενάρονται από τ η γερμανική διοίκηση.

Ο προβληματισμός που προκύπτει είναι ότι το 2012 και το 2013 τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ. Δεδομένης της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές πρέπει άμεσα να υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης έτσι ώστε να αποφευχθεί μια μη συντεταγμένη χρεωκοπία.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους ευρωπαικούς μηχανισμούς διαχείρισης χρέους αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο ηρεμίας των αγορών και για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται εμφανή ενίσχυση της ρευστότητας και των δυνατοτήτων παρέμβασης στις αγορές.

Πηγή

http://dchionis.blogspot.com

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη