Διονύσης Χιόνης: Το κόστος της χρεοκοπίας

Υπάρχει μια εγγενής δυσκολία να αποτιμήσουμε το κόστος της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας μια και είναι η πρώτη που τίθεται τέτοιο θέμα για μια χώρα που βρίσκεται σε μια

νομισματική ένωση με κοινό νόμισμα. Αρχικές όμως εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το κόστος θα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία δεν έχει το δικό της νόμισμα.

Η μεγάλη υποτίμηση της εγχώριας νομισματικής κυκλοφορίας που συνοδεύει την χρεοκοπία μειώνει το κόστος στην πραγματική οικονομία. Επίσης η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει εκτός από την απειλή του χρεοστασίου του κρατικού χρέους αντιμετωπίζει και την χρεοκοπία του τραπεζικού και του ασφαλιστικού συστήματος.

Το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν συμπεριλάβει κανείς και το γεγονός της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από το διεθνές εμπόριο. Στις αντίστοιχες χρεοκοπίες των τελευταίων δεκαπέντε ετών καμμία χώρα είχε την προ χρεοκοπίας εποχή τόσο μεγάλο χρέος και εμπορικό έλλειμμα ούτε τόσο υψηλά spreads. Η συνολική εικόνα της Ελλάδας με το υψηλό χρέος έλλειμμα και spreads θα δυσχεράνει την επαναφορά της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Πηγή

dchionis.blogspot.com

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη