Επιτακτική η ειρήνευση για τον τουρισμό

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Ο τουρισμός συνιστά για την Ελλάδα, τον κεντρικότερο ίσως οικονομικό
της πόρο, με τον υψηλότερο συντελεστή κεφαλαιοδοτικής απόδοσης. Δεκατίες τώρα με την αρωγή της ατίμητης παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αιμοδοτεί αφειδώς την ελληνική οικονομία, δίνει δουλειά στο 19% του σύνολου εργατικού μας δυναμικού και αποτελεί την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, συμβάλοντας ακόμα ζωτικά και στην διεύρυνση των διπλωματικών μας ερεισμάτων.

Και όμως τον ατίμητο αυτό πόρο στυλοβάτη της εθνικής μας οικονομίας, δεν τον περιβάλαμε ως πολιτεία με τον προσήκοντα σεβασμό, μήτε κάναμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, για να το καταστήσουμε ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό, έναντι των άλλων αντίστοιχων με το δικό μας, που διεκδικούν απειλητικά μεγάλο κομμάτι απο την τουριστική μας πίττα. Ενώ Τουρκία, Ισπανία και άλλες ανταγωνίστριες χώρες έκαναν πλήθος διορθωτικών παρεμβάσεων για να βελτιώσουν το τουριστικό τους προϊόν και να το καταστήσουν πιο ανταγωνιστικό, εμείς «κοιμώμαστε τον ύπνο του δικαίου».... Αρκεί μόνον να ρίξει κάποιος μια ματιά στο ποσοστό του ΦΠΑ της εστίασης, στις ανταγωνίστριες με την Ελλάδα τουριστικές χώρες και θα έχει μια ιδέα του τι γίνεται...

Εν πάσει περιπτώσει, σε λίγο εκκινά η τουριστική μας περίοδο και διάχυτη είναι η εντύπωση ότι φέτος θα έχουμε μια δυνατή τουριστική σεζόν με αυξητικές τάσεις, που θα τονώσει το παραπαίον εργατικό μας δυναμικό σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας και θα συνδράμει πολυδύναμα οικονομικά την χώρα, την ώρα που παλεύει με το χάρο για να μην πέσει. Είναι επομένως επιβεβλημένο απο όλους τους εμπλεκόμενους στο τουριστικό μας προϊόν φορείς, να προστατευτεί με κάθε μέσο το τελευταίο αυτό ανάχωμα της εθνικής μας οικονομίας και να αποφευχθούν «συνήθη» πολιτικά ήθη, που μπορεί να του δώσουν την χαριστική βολή.

Έτσι διαδηλώσεις, καταλήψεις των Αρχαιολογικών χώρων, αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, διαρκείς αποκλεισμοί του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που απονευρώνουν τουριστικά την χώρα και αναδύουν πρός τα έξω μια εικονά ζόφου, κατάρρευσης και εγκατάλειψης, ειναι καλόν πάση δυνάμει να αποφευχθούν και να επικρατήσει μια περίοδος ειρήνευσης μέχρι και την παύση της τουριστικής περιόδου.

Πρός αυτή την κατεύθυνση καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα, που διάγει ιστορικές στιγμές για την περαιτέρω πορεία και επιβίωσή της, να επιδείξουν σύνεση, μέτρο, αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν το τόσο πολύτιμο για την διάσωση της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και την προστασία του εργατικού δυναμικού μας, τουριστικό μας προϊόν.

Είναι επιβεβλημένο όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, να προστατεύσουν τον μεγάλο αυτό οικονομικό πυλώνα της χώρας, τον τουρισμό μας και να απέχουν απο κάθε ξένη πρός την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του συμπεριφορά. Μπορεί και επιβάλλεται ακόμα, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί να λετουργήσουν ομαλά, χωρίς να υποσκάψουν το μέλλον του τόπου, στο όνομα της στείρας κομματικής αντιπαράθεσης. Η προστασία της τουριστικής μας περιόδου που θα ξεκινήσει σε λίγο, είναι πάνω απο όλα αίτημα του ελληνικού λαού και επιβάλλεται όλοι οι θεσμικοί φορείς να την προστατεύσουν.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.politikanet.gr

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη