Διονύσης Χιόνης: Επιχειρηματική Τάξη και Συνδικαλισμός

Η κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα την τοπική επιχειρηματική κοινότητα είναι πρωτοφανής. Είναι σίγουρα περιττό να εξαντλούμαι τον δημόσιο διάλογο σε

μνημόσυνα και καταστροφολογία του παρελθόντος. Το βέβαιο είναι ότι τα διδάγματα του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσουν διδάγματα για το μέλλον. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επανακινήσουμε την οικονομία και η νέα επιχειρηματική τάξη να προδιαγράψει την έξοδο από την κρίση.

Σήμερα εκτός των άλλων η επιχειρηματική κοινότητα πληρώνει ακριβά τις σχέσεις της με την πολιτική εξουσία, τον μικροπολιτικό κηδεμονισμό και την πατερναλιστική τακτική του παρελθόντος. Μεγάλο μέρος των εμπορικών, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων αλλά και του κλάδου των υπηρεσιών κινούνταν στην σφαίρα της συναλλαγής με το Κράτος την επιδότηση και την ευνοιοκρατία.

Η άμεση σχέση και η πολιτική κηδεμονία παγίδεψε την οποιαδήποτε υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματική δραστηριότητα. Σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα ότι αυτή η εποχή τελείωσε και ο πολιτικός εναγκαλισμός μόνο δεινά μπορεί να φέρει.

Οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις αποδεικνύουν ότι μπορούν να στηρίξουν και να επανατροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, μακριά από τις δυνάμεις του παρελθόντος και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες των μικροπολιτικών μεθοδεύσεων.

* Ο Διονύσης Χιόνης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Πηγή

dchionis.blogspot.com/

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη