Η Δημόσια Υγεία στο κόκκινο ! - Άρθρο του εκδότη της Πρωινής

Του Γιάννη Ρήγα - Εκδότη Εφημ. Πρωινή
Για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της πρωτευούσης του νομού
αλλά και όλων των δημοτικών διαμερισμάτων των Καλλικρατικών Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, δοκιμάζονται, από τόνους σκουπιδιών που παραμένουν στους υπερχειλισμένους κάδους περισσότερο από μια εβδομάδα. H δημόσια υγεία, απειλείται και πάλι.

Αιτία; Η παύση λειτουργίας του δεματοποιητή του Πύργου στο Ποτόκι, γεγονός που επεβλήθη αφενός λόγω της λήξης της αδείας λειτουργίας του και αφετέρου λόγω του υπερκορεσμού του χώρου που τον φιλοξενεί.

Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα Δημοτική αρχή, ανέλαβε το κόστος της λειτουργίας του δεματοποιητή, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, γνωρίζοντας ότι αποτελεί τη μοναδική – νόμιμη - λύση, έως ότου ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που περιλαμβάνει και το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.
Η παύση ωστόσο της λειτουργίας του δεματοποιητή εδώ και μια εβδομάδα, δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά, κανέναν εκ των υπευθύνων φορέων.

Το πρόβλημα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών από τις πόλεις και τα χωριά, αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις μέρα τη μέρα, ενώ η κοινή γνώμη να παρακολουθεί άφωνη τις εξελίξεις.

Στην τύχη τους έχουν αφεθεί επί της ουσίας οι Δήμοι Πύργου και Ολυμπίας, που καλούνται αυτοί και μόνον να δώσουν τη δέουσα λύση!

Τι πρέπει να γίνει;
Οι μόνες εφικτές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στην παρούσα φάση κατά τη γνώμη μας είναι :

*Ο Δήμος Πύργου να προχωρήσει εδώ και τώρα, στην αποσυμφόρηση του χώρου στον οποίο λειτουργεί ο δεματοποιητής, μεταφέροντας από το Ποτόκι, τους ήδη αδρανοποιημένους σάκους. Αυτή η κίνηση δεν προϋποθέτει καμιά περιβαλλοντική επιβάρυνση.

*Ο Περιφερειάρχης θα πρέπει άμεσα να εκδώσει νέα, προσωρινή άδεια λειτουργίας του δεματοποιητή, έως ότου οι Δήμοι Πύργου – Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων, να εξεύρουν από κοινού χώρο για την μόνιμη μετεγκατάσταση του δεματοποιητή, ως την οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού. Η λύση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει ταυτόχρονα την ανοχή της τοπικής κοινωνίας.
Χώροι , που θα επηρεάζουν ελάχιστα τις υπόλοιπες λειτουργίες των κατοίκων, υπάρχουν! Έχουν εντοπισθεί εξάλλου από χρόνια.

*Ο Δήμαρχος Πύργου οφείλει να παρέμβει διακόπτοντας- αν υπάρχει- την οποιαδήποτε επικοινωνία ή συναλλαγή παραγόντων του Δήμου με τους «εργολάβους της νύχτας». Διαφορετικά κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως ο ηθικός αυτουργός, παράνομων δραστηριοτήτων όπως αυτές της μεταφοράς σκουπιδιών στην ανενεργή χωματερή του Φλόκα και αλλού.

* Είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα Πύργου, να διερευνήσει αν η διακίνηση σκουπιδιών από άλλους όμορους νομούς γίνεται σύννομα και αν οι δήμαρχοι που έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις γνωρίζουν που καταλήγουν τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται από τους δήμους τους.

*Ο κ. Εισαγγελέας επίσης είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει με εντολή του, την απρόσκοπτη λειτουργία του δεματοποιητή. Αυτή την στιγμή αποτελεί την μόνη, νόμιμη και ενδεδειγμένη λύση, για το μεσοδιάστημα που απαιτείται ως την κατασκευή εργοστασίου, σταθμών μεταφόρτωσης κλπ

*Καλούμε τέλος τον Ηλείο υπουργό πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, με το κύρος και την ευαισθησία που τον διακρίνει, να παρέμβει, ώστε να σταματήσει άμεσα το έγκλημα που συντελείται κάθε βράδυ, στα όρια του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, μετατρέποντάς τον σε ανεξέλεγκτη χωματερή!

Πηγή

Εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη