Η Εθνική Οδός Πύργου - Τριπόλεως μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για την Ηλεία

Του Γιώργου Γεωργιόπουλου
«Τον τελευταίο καιρό στη δημόσια συζήτηση της Ηλείας, έχει εμφανισθεί
με ένταση η αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για τη μη προώθηση και την απώλεια των σημαντικότερων έργων και δομών ανάπτυξης.

Από την χρόνια καθυστέρηση στα έργα υποστήριξης του Κατακόλου, την σκοπιμότητα η μη του έργου του αεροδρομίου, την αμφιβολία της Ολυμπίας Οδού, τη διακοπή λειτουργίας του σιδηροδρόμου, την απώλεια της «ευκαιρίας» των σεισμών του 1993 για οικιστική ανάπτυξη(παράδειγμα Καλαμάτας), το τέλμα του Καιάφα, την έλλειψη σχεδίου για την παράλια ζώνη, τις μικροπολιτικές ολιγωρίες στη διαχείρηση των απορριμάτων, τα λάθη του νοσοκομείου, την απουσία σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, μέχρι την πρόσφατη δυσμενή εξέλιξη για τα ΤΕΙ, είναι δραματικά μακρύς ο κατάλογος των απωλειών και των χαμένων ευκαιριών.

Δεν ανήκει στις προθέσεις της παρούσας επιστολής να αναλύσω τις αιτίες και τις ευθύνες. Με αφορμή όμως αυτή τη δημόσια συζήτηση, θέλω να θέσω σε γνώση σας και να ζητήσω τις πρωτοβουλίες σας για ένα έργο ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για την Ηλεία.

Επί έτη πολλά η Εθνική Οδός Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Βυτίνας-Τρίπολης τίθεται ως βασικό έργο υποδομής, κρίσιμο για την ανάπτυξη και την  οικονομία της Ηλείας. Οι επί μέρους λόγοι της σπουδαιότητάς του είναι σε όλους σας γνωστοί και παρέλκει να τους επαναλάβω. Και μόνο το γεγονός ότι ο νέος σχεδιασμός του έργου μειώνει το χρόνο σύνδεσης Πύργου – Τρίπολης κατά 30-40 λεπτά αναδεικνύει τη μέγαλη σημασία του. Οι συνάδελφοι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γνωρίζουν την επί διετία επιμονή μου στην ανάδειξη της σημασίας και προτεραιότητας  του έργου για την Ηλεία.

Κύριοι,

Η  Ε’ προγραμματική περίοδος 2014-2020 αποτελεί την τελευταία ευκαιρία χρηματοδότησης του έργου. Για να γίνει όμως  αυτό απαιτείται  εως   το  2015  η ετοιμασία και ωριμότητα των μελετών. Οι μελέτες του τμήματος από Λούβρο εως Ερύμανθο, ενώ  έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, καθυστερούν να δημοπρατηθούν, άνευ λόγου. Οι μελέτες για το τμήμα του δρόμου εντος των ορίων της Αρκαδίας βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο. Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες, που η κινητοποίηση των τοπικών παραγόντων μπορεί γρήγορα να καλύψει. Σε κάθε περίπτωση  μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα  να είμαστε καθ’όλα έτοιμοι.

Τους τελευταίους πέντε (5) μήνες, σε αλλεπάλληλες επαφές και επισκέψεις  μου στην Τρίπολη, έχω συνομιλήσει, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της  Αρκαδίας, ειδικότερα με τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Γιαννακούρα και το Δήμαρχο Γορτυνίας  κ. Γιαννόπουλο. Έχουμε επισημάνει όλες τις παραμέτρους του έργου. Η διαθεσιμότητα των παραπάνω είναι δεδομένη και αναμένουν και τη δική μας συμμετοχή και βοήθεια. Αυτή η προσπάθεια μπορεί και πρέπει  να στεφθεί με επιτυχία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κυρίως αλλά και κάθε τοπικός φορέας οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να  ενεργοποιηθούν άμεσα. Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο.

Το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί με αιτήματα για συσκέψεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης, σε απροσδιόριστο χρόνο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ορισθεί σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων Ηλείας και Αρκαδίας προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες και πρωτοβουλίες που απαιτούνται. Θα αποτελέσει λάθος τυχόν μετάθεση των ενεργειών, για ολοκλήρωση των μελετών  του έργου, στο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την  προετοιμασία της Ε΄Προγραμματικής Περιόδου. Κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε αναίτια μελέτες που ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψιν  ότι η Εθνική Οδός Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Βυτίνας-Τρίπολης είναι ο μοναδικός  οδικός άξονας της Περιφέρειας που έχει χαρακτηριστεί ως διευρωπαϊκό δίκτυο και ως εκ τούτου αποτελεί προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου οδικού έργου.

Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία ή δεύτερη σκέψη μπορεί να αποβεί μοιραία για το έργο. Δεν μπορούμε πλέον να τρέχουμε καθυστερημένοι πίσω από τα γεγονότα. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδώσουμε στον τόπο μας ένα ζωτικό άξονα για την ανάπτυξη του τουρισμού, έναν άξονα που μειώνει σημαντικά απόσταση και χρόνο από την Τρίπολη, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Αθήνα και ταυτόχρονα μετατρέπει τη Δυτική Γορτυνία σε ενδοχώρα της Ηλείας.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας στους συμπατριώτες μας ένα σπουδαίο έργο».

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη