Μην διώξουμε (πάλι) τους επενδυτές!

Του Διαμαντή Μπράμου

Δειλά αλλά σταθερά δείχνει πλέον να αντιστρέφεται το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα

καθώς κολοσσοί επενδυτικοί όμιλοι το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν έμπρακτα ότι έχουν στρέψει ή στρέφουν το βλέμμα τους προς την χώρα μας με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων στον Ελλαδικό χώρο, δημιουργώντας εύλογες προσδοκίες.

Η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, έπειτα από μία περίοδο επενδυτικής άπνοιας και ερημοποίησης της χώρας, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και κεντρικό πυλώνα κάθε προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μέχρι πρότινος η προοπτική νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων φάνταζε εξωπραγματική σε μία χώρα που έχει περιπέσει σε διεθνή ανυποληψία, με τους επενδυτές να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να περιέχει έστω και έμμεσα ελληνικό κίνδυνο.

Έτσι, η δημοσιονομική κρίση, η απειλή της χρεοκοπίας, η δραματική περιπέτεια της διάσωσης και το συνεχές σφυροκόπημα των ευρωπαϊκών πιέσεων, όχι μόνο είχαν απομακρύνει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά κατέστησαν ανενεργό και το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με το οποίο συναρτάται άρρηκτα όλο το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας.

Σήμερα, και ενώ έχει διανυθεί ένας δύσκολος δρόμος, ήδη φαίνεται ότι η προσπάθεια αρχίζει να παράγει αποτέλεσμα, ίσως μάλιστα ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Σε κάποιους σημαντικούς τομείς, εμφανίζονται επενδυτές διατεθειμένοι να ξαναδούν την «υπόθεση Ελλάδα».

Στον χώρο των πετρελαίων, στον χώρο του real estate, στον χώρο των τραπεζών, ξένοι όμιλοι εξετάζουν τις προσφερόμενες δυνατότητες είτε αυτές προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα είτε κυρίως από το Δημόσιο που σήμερα οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού, όπως είναι γνωστό, έχει καταστρώσει ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στο οποίο τώρα θα πρέπει να δώσει αξία και περιεχόμενο.

Τα πρώτα αυτά θετικά σημάδια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους τους αρμόδιους παράγοντες. Τώρα, η χώρα έχει την τελευταία της ευκαιρία να διασωθεί, να γυρίσει σελίδα, να ανασυνταχθεί και να επανέλθει σε τροχιά ρυθμών ανάπτυξης.

Και σε καμία περίπτωση σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα, δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος ούτε να αναπαραχθούν νοοτροπίες, πρακτικές και συστήματα, που έχουν οδηγήσει και πριν από την κρίση τη χώρα στο περιθώριο των επενδυτικών επιλογών.

Το επενδυτικό προφίλ της χώρας πρέπει να αλλάξει ριζικά και άμεσα και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Χρειάζονται ευρύτερες αλλαγές, άρση όλων των αντικινήτρων σε φορολογία, ΦΠΑ, γραφειοκρατία κλπ και κυρίως χρειάζεται αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη στρατηγική.

Μόνον έτσι οι επενδυτές που έρχονται, δεν θα απέλθουν άπρακτοι και θα επενδύσουν στη χώρα μας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες πολιτικοί μας και να αλλάξουν… χτες ρότα σκέψη και να αφήσουν τις πολιτικές του παρελθόντος.

Μόνο όταν οι πολιτικοί μας ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά όλοι μαζί με πολιτικές του μέλλοντος που θα προσελκύουν επενδύσεις και δεν θα τις διώχνουν…και όταν το κράτος πάψει να παριστάνει το ίδιο τον επιχειρηματία υπάρχει σοβαρά η πιθανότητα να δούμε επενδυτικό φως στο τούνελ και ανάπτυξη που θα οδηγεί και σε νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη