Ο Πολιτισμός μας και τα Σκουπίδια μας!

Του Βασίλη Μανδαράκη - γραμματέα της ΝΕ Ηλείας και μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ 

Τα «βουνά» των σκουπιδιών δεν αντανακλούν μόνο τις αποτυχημένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αποκομιδής και της διάθεσής τους, αντανακλούν επίσης τον πολιτισμό και την αισθητική όλων μας. Επομένως για την εικόνα που αντικρίζαμε καθημερινά επί ένα μήνα και αντίκρισαν και οι εκατοντάδες επισκέπτες του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου η ευθύνη επιμερίζεται αναλόγως.

Θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση, έχει όμως άμεση σχέση με την πόλωση που επιδιώκουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Η διαχείρισή τους είναι ζήτημα που έχει σχέση με τους συμφωνημένους κανόνες της κοινής μας ζωής, διότι διαφορετικά θα είμαστε ζούγκλα.

Ας δούμε, όμως, τι συνέβη και φτάσαμε ως εδώ:

1.    Η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύουν την ανεξέλεγκτη ρίψη σε χωματερές. Ο μόνος νόμιμος τρόπος διάθεσης των απορριμμάτων μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους  είναι η δεματοποίηση, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

2.    Η περιοχή των Λιμνών που επιλέχθηκε πληροί τις προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό εξασφάλισε όλες τις νόμιμες άδειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αρχές.

3.    Μερικοί όμως κάτοικοι, τοπικοί μικροπαράγοντες, αλλά και κόμματα και βουλευτές, αποφάσισαν να τους παραβιάσουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.  

4.    Οι περισσότερες ανησυχίες  που προέβαλαν δεν ευσταθούν. Ωστόσο θα συμφωνούσα σε μερικές από αυτές και εφ’ όσον ήσαν προσανατολισμένες στην απαρέγκλιτη τήρηση των όρων με βάση τους οποίους έγινε η αδειοδότηση, στη σωστή λειτουργία, στο χρονικό διάστημα κλπ.

5.    Είναι άλλο πράγμα να λες θέλω να γίνω μέρος της λύσης του προβλήματος και άλλο να λες δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος να υποδείξω πού θα πάνε τα σκουπίδια.

6.    Ας μη ξεχνάμε ότι όποια περιοχή έχει επιλεγεί την τελευταία 20ετία στην Ηλεία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει διότι υπήρχαν αντιδράσεις κατοίκων, σε συνδυασμό με τα διαρκώς παρόντα μικροπολιτικά συμφέροντα.  Έτσι οδηγηθήκαμε στα σημερινά αδιέξοδα με τις Λίμνες ή οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία ήθελε επιλεγεί.

7.    Ορισμένα ‘’αριστερά’’ και άλλα κόμματα έχουν δυστυχώς αντικαταστήσει τους παλιούς δημάρχους και παραγοντίσκους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποδαυλίζουν  τις κινητοποιήσεις με αστήριχτες δικαιολογίες, βάζουν και ολίγην από αντιμνημόνιο και αντίσταση γιατί υπολογίζουν ότι φέρνει και ψήφους, ωστόσο δεν υπολογίζουν (ή μήπως δεν τους ενδιαφέρει;) ότι οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και πόλωση.

8.    Ως συνήθως δεν έχουν να  προτείνουν τίποτα για το πώς ξεπερνάμε το υπαρκτό, επείγον και επικίνδυνο πρόβλημα, έχουν όμως να προτείνουν πολλά που ΘΑ γίνουν μετά από πέντε ή δέκα χρόνια και που είναι ο εύκολος δρόμος των «ονείρων». Θα πουν, επιτέλους, στους κατοίκους πού θα πάνε τα σκουπίδια σήμερα;

9.    Τα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές  τους, οι φορείς της πόλης, οι εκκολαπτόμενοι υποψήφιοι  και άλλοι παράγοντες, τηρούν σιγήν ιχθύος. Ενώ στην ουσία διαφωνούν με τους κατοίκους  που αντιδρούν στην επιλογή των Λιμνών, το κρύβουν. Θα μας πουν και αυτοί, επιτέλους, τι θέλουν; Μας κούρασαν με το ψιθύρισμα και το κρυφτούλι. Οι στιγμές και η εποχή απαιτούν καθαρές θέσεις.

10.    Και κάτι ακόμη, που η πολιτεία πρέπει να το αντιμετωπίσει και με άλλους τρόπους: Υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τα οποία είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν. Είτε με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους είτε με την αδράνεια που επιδεικνύουν συνέβαλαν ώστε να διογκωθεί το πρόβλημα.

Τέλος, όσοι νομίζουν ότι επειδή τα σκουπίδια άρχισαν να μαζεύονται, λύθηκε και το πρόβλημα, κάνουν τραγικό λάθος. Το πρόβλημα είναι εδώ και θα εμφανιστεί σύντομα εκ νέου όσο δεν οδηγούμεθα σε μια κοινή προσωρινή λύση που θα δίνει απάντηση, μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ.
      

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη