Πάτρα ή Τρίπολη: Το δίλημμα είναι πλαστό

Του Αργύρη Σαλπέα - Οικονομολόγου

Ξαφνικά και από το πουθενά άνοιξε ένα θέμα που φαίνεται σοβαρό αλλά δεν είναι. Να φύγει η Ηλεία από την Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας και να πάει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υποτίθεται δε, ότι πρέπει να φύγουμε, διότι η ΠΑΤΡΑ υποσκάπτει την αναπτυξιακή μας πορεία ενώ η Τρίπολη θα μας βγάλει στον αφρό.

Η άποψη αυτή , εάν δεν κρύβει κάτι άλλο, είναι , επί της ουσίας,  μια διαδικασία άφεσης αμαρτιών σε όλους εκείνους (Ηλείους) που υπονόμευσαν ή αδιαφόρησαν για την Ανάπτυξη του τόπου. Η  επιλογή αναθέματος στα Πατρινά κονκλάβια βολεύει κάποιους αλλά δεν βολεύει την αλήθεια .

Ποια είναι η αλήθεια ?
Πέραν της Ολυμπίας οδού, για την οποία δεν φταίνε οι Πατρινοί, αλλά εμείς, κανένα άλλο έργο δεν έχει προταθεί και απορριφθεί με ευθύνη των Πατρινών. Ούτε η ΟΛΥΜΠΙΑ οδός προτάθηκε από εμάς και καλό είναι δε  να μαθαίνει και η κοινωνία όλη την αλήθεια .

Η ονομασία προήρθε από επέμβαση Υπουργού [μη Ηλείου ] κάπου το 2001[εν όψει ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ]  με προσθήκη σε αυτήν του τμήματος ΑΘΗΝΑ –ΚΟΡΙΝΘΟΣ , για αυτό και οι ταμπέλες ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ στην Ελευσίνα ,ώστε να αυξηθεί ο δείκτης ωφελιμότητας του έργου και να μπορέσει να ενταχτεί ευκολότερα στα τότε μεγάλα έργα.

Τι έγινε? .Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς δρόμο για την Ολυμπία .Ούτε από πλευράς Τρίπολης ούτε από πλευράς Πάτρας. Τότε χάθηκε το παιχνίδι ,όχι τώρα.
Καλό λοιπόν είναι να θυμηθούμε:

Α) Η Ηλεία δεν έχει Βιομηχανική περιοχή ή Επιχειρηματικό Πάρκο. Ποιοι φταίνε ?
Β) Δεν έχει Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων και εργαστήριο ανάλυσης και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων  για ασφαλείς εξαγωγές ,παρότι υπήρχαν μελέτες ,αλλά το έργο δεν διεκδικήθηκε ποτέ και από κανένα θεσμικό παράγοντα  , πέραν κάποιων γραφικών σαν το είδος μου .
Γ) Δεν έχει αεροδρόμιο (Επιτάλιο εννοώ όχι Ανδραβίδα) για την άμεση εξαγωγή των νωπών γεωργικών προϊόντων. Πχ Ιεράπετρα
Δ) Δεν έχει Πανεπιστημιακή Σχολή
Ε) Έχει την χειρότερη ΖΟΕ στην Ελλάδα, μνημείο εγκλωβισμού και ακύρωσης κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού και  πρωτοβουλίας.
Στ) Δεν έχει σύγχρονα λιμάνια ικανά να δώσουν ολοκληρωμένες και σύγχρονες υπηρεσίες  σε θαλάσσιες μεταφορές (ανθρώπων και εμπορευμάτων)
Ζ) Η Ηλεία δεν έχει Αναπτυξιακό σχέδιο, υποστηριζόμενο από όλους τους φορείς και δεν έχει κάνει ποτέ πραγματικό Αναπτυξιακό συνέδριο.
Η) Ο Καϊάφας  , με τις προοπτικές και δυνατότητες να γίνει η καλύτερη Λουτρόπολη στην Ευρώπη, σέρνεται χρόνια ανάμεσα στον Άννα και στον Καϊάφα και στο τέλος καίγεται.
Θ) Τα δε σκουπίδια  του Νομού θα <τραγουδάνε ελεύθερα > για πολλά χρόνια ακόμη.

Για όλα αυτά φταίει η Πάτρα και εάν πάμε στην Τρίπολη θα γίνουν αυτομάτως; Μόνο ένας που μας θεωρεί ηλίθιους θα μπορούσε να απαντήσει καταφατικά σε αυτή την ερώτηση.

Τι θα γίνει εάν πάμε Τρίπολη;

1) Οι Ξενοδόχοι της Ολυμπίας θα χάσουν τις μισές διανυκτερεύσεις, διότι με το αεροδρόμιο που ετοιμάζει η Τρίπολη [διεθνές ] θα εξελιχθεί σε σημείο εισόδου Τουρισμού [incoming] και οι επισκέψεις σε Ολυμπία, Μυκήνες, Μυστρά θα γίνονται με μονοήμερες εκδρομές που θα έχουν αφετηρία την Τρίπολη.

2) Η απόσταση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα αυξηθεί κατά 50% ,με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 50% του λειτουργικού κόστους του Νομού, σε σχέση με υπηρεσίες που λειτουργικά συνδέονται με την Περιφέρεια.

3) Η όποια ανάπτυξη προκύψει στο μέλλον του Δευτερογενούς τομέα,  θα συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης,  αφού η Ηλεία δεν έχει ανάλογο χώρο και η εγκατάσταση στην Τρίπολη θα δημιουργεί πλείστες εξυπηρετήσεις.

4) Η υπόθεση Αεροδρόμιο στην Ηλεία θα χαθεί για πάντα

5) Τα κρουαζιερόπλοια θα χαθούν,  σε μεγάλο ποσοστό,  πηγαίνοντας Ναύπλιο (ήδη γίνεται σοβαρή προσπάθεια για αυτό τον σκοπό), αφού από εκεί θα καλύπτουν περισσότερους προορισμούς επίσκεψης.

6)Τα κέντρα Γεωργικής έρευνας θα συγκεντρωθούν στην Τρίπολη, όπως και τα Δημοπρατήρια , με τη σοβαρή τότε δικαιολογία ότι πρέπει να καλυφθεί η προώθηση όλης της Πελοποννησιακής παραγωγής.

Εάν δεν φτάνουν όλα αυτά μπορώ να απαριθμήσω και άλλα τόσα. Το πρόβλημα δεν είναι η ΠΑΤΡΑ. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Για άλλη μια φορά, αντί της ατομικής και συλλογικής αυτοκριτικής πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα. Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές για Δήμους και Περιφέρεια έρχονται. Η κοινωνία ας αποδείξει ότι έστω και τώρα κατάλαβε. Εάν πιστεύουμε ότι η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος τόπος που μπορεί να αναπτυχθεί , ας το αποδείξουμε με την ψήφο μας.

Το νέο ΕΣΠΑ [ΣΕΣ ]2014-2020 , είναι μια μεγάλη και τελευταία ευκαιρία να γίνουν στην ΗΛΕΙΑ όλα εκείνα που δεν έγιναν  τόσα χρόνια ,αρκεί να μην στείλουμε να το διαχειριστούν πάλι οι ίδιοι ,διότι τότε πάλι θα <κλαίμε>.
 Ας εκλέξουμε Ανθρώπους με άποψη, ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, επάρκεια και δεδομένη ενεργό και ανιδιοτελή βούληση σχέσης με την πολιτική.

Εάν επανεκλέξουμε τους κομματικούς εντολοδόχους,  τους δημοσιοσχεσίτες  γάμων,  κηδειών, μνημόσυνων και λοιπούς «τεθλιμμένους» της πολιτικής κατάντιας  μας, η κάποιους που νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν κάποιοι[η ότι τους χρωστάμε να τους κάνουμε κάποιους ]
και όχι να κάνουν κάτι  , τότε δε θα μας φταίει κανείς, παρά μόνο ο Εαυτός μας.
Ο συλλογικός και ατομικός.

Η ΗΛΕΙΑ μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης ,επιμένω σε αυτό  χρόνια τώρα , αρκεί αυτοί  που θα αναλάβουν να την διαχειριστούν να έχουν όραμα ,θέληση και επάρκεια. ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΠΟΛΗ Εγώ και Εσύ φταίμε και θα φταίμε.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη