Στον Πύργο περισσεύουν τα σκουπίδια ή κάτι άλλο;

Του Αργύρη Σαλπέα - Οικονομολόγου

Το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων της πόλης,  για όσους έχουν ασχοληθεί με αυτό, γεννάει πολλά ερωτήματα  για το επικρατούντα παραλογισμό γύρω από το θέμα .

Τι εννοώ ?

Πως είναι  δυνατόν ένα τόσο παλιό και τόσο σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με τόσο προχειρότητα και ανευθυνότητα, όταν όλη η Ευρώπη είναι γεμάτη προτάσεις-λύσεις;
Πως είναι  δυνατόν να έχουμε ακόμη το 2013 Δημοτικούς Άρχοντες που πιστεύουν ότι ιδανική λύση για τα σκουπίδια είναι να τα θάβεις?
 (200 χρόνια επιβάρυνση περιβάλλοντος);

Πως είναι δυνατόν  ,πάνω σε τέτοιο  ζήτημα υγείας και πολιτισμού , οι Αντιπολιτευόμενοι να κάνουν τόσο ανεπίκαιρες  αναλύσεις και να χρησιμοποιούν  την απειλή ως αγωνιστική σημαία λύσης ενός προβλήματος , που έχει ανάγκη πρώτα από όλα την γνώση , μετά την συναίνεση και μετά την λύση ?

Δυστυχώς όμως όλα αυτά  συμβαίνουν καθημερινά στην πόλη μας  ,με πρώτη και κύρια ευθύνη των Αρχόντων της , η επιστημονική ανεπάρκεια και ανευθυνότητα των οποίων , σε συνάρτηση με την έλλειψη δημοκρατικότητας στην λειτουργία του Δημου,  έχουν φέρει την κατάσταση έως εδώ.

Η κατάσταση και τα γεγονότα γύρω από το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πόλη μας μόνο θλίψη γεννούν και όχι μόνο για τα σκουπίδια .
Όχι μόνο για αυτό καθεαυτό το πρόβλημα ,αλλά για τον τρόπο διαχείρισης του και το επίπεδο πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς που αναβλύζει από τα γεγονότα .

Γιατί τα λέω όλα αυτά ?

Διότι η κοινωνία πρέπει να ξέρει την αλήθεια σε όλη της την έκταση [μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα]  και όχι την αλήθεια που της σερβίρουν κάποιοι που ενδιαφέρονται να μετατρέψουν το πρόβλημα σε προσωπική η κομματική ισχυροποίηση και όχι να συμβάλλουν στη  λύση του.

Έχουμε λοιπόν

1ον]Οι Δεματοποιητές στην Ευρώπη είναι λύσεις προσωρινής αποθήκευσης για 1 έως 7 χρόνια αστικών αποβλήτων. Το Μιλάνο για παράδειγμα για πολλά χρόνια, δεν ξέρω εάν ισχύει ακόμη, δεματοποιούσε τα σκουπίδια του και τα έστελνε με τρένο στην Γερμανία για καύση.
Βέβαια στην Ευρώπη τα πράγματα γίνονται οργανωμένα, σοβαρά,  με επιστημονική επάρκεια και πολιτική ευθύνη. Εδώ γίνονται με προχειρότητα και ανευθυνότητα. Ακολουθούν μετά τα ψέματα για να καλυφθούν τα λάθη και οι διαπραγματεύσεις σε κοτζαμπάσικο στυλ συναλλαγών  και ανταλλαγμάτων .

2ον ] Η δεματοποίηση έστω και με τον λάθος και ανεύθυνο τρόπο που σχεδιάστηκε στην Πόλη μας  , επιβαρύνει λιγότερο από τους ΧΑΔΑ το περιβάλλον .

3ον] Παρότι είναι γνωστό ότι έχω,  δημόσια και ιδιωτικά , διαφωνήσει με τον Επιχειρησιακό σχεδιασμό του Εργοστασίου Αποβλήτων  , υπερασπίζομαι την δημιουργία του, διότι είναι η μόνη λύση που έχει δρομολογηθεί και υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί .

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπερασπίζομαι τις επιλογές της ηγεσίας της Πόλης ,η οποία ,ειρήσθω εν παρόδω, έχει αποδειχτεί απογοητευτικά λιγότερη  για τις ανάγκες Ανάπτυξης της Πόλης .
Η ηγεσία της Πόλης λειτουργώντας με τρόπο αντιδημοκρατικό ,ανεύθυνο ,επιστημονικά λάθος και τεχνοκρατικά τουλάχιστον ανόητο , έχασε πριν κάποια χρόνια την ευκαιρία να λύσει μέσω του Δεματοποιητή το πρόβλημα των σκουπιδιών για μια 10ετία .
'
Εκτοτε τρέχει πίσω από τα προβλήματα,  διότι δεν ήθελε να ακούσει τίποτε ,ούτε να διαβάσει τα έγγραφα που έλαβε από κάποιους σε σχέση με το ζήτημα .

Και η κοινωνία;
Η κοινωνία δεν ασχολήθηκε ποτέ και δεν ασχολείται σοβαρά με τα προβλήματα της για αυτό φτάσαμε έως εδώ. Δεν εννοώ μόνο οικονομικά.

Είναι δυνατόν ένα χρόνο τώρα να ανέχεται να πετάγονται τα σκουπίδια «χύδην» στο έδαφος και να ξεσηκώνεται όταν πάει να εγκατασταθεί ο Δεματοποιητής με άδεια μόνο για ένα χρόνο;
Είναι δυνατόν  να μην  κουνιέται κανένας [περιβαλλοντολόγοι κ.λπ.] στις λεγόμενες αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ με θάψιμο των σκουπιδιών που είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελείται και να θυμούνται το πρόβλημα με τον Δεματοποιητή ?

Είναι δυνατόν όλα τα παραπάνω να γίνονται με την βοήθεια Δημοσιογράφων , αρκετοί των οποίων προσεγγίζουν το θέμα με προδιαγεγραμμένη  άποψη?   

Τι θα μπορούσε και μπορεί να γίνει;

•    Να δεματοποιηθούν όλα τα πεταμένα σκουπίδια,  διότι τότε δεν θα αποτελούν κίνδυνο για το νερό και το έδαφος που παράγει τα προϊόντα που τρώμε
•    Να γίνει νέα συμπληρωματική  εγκατάσταση του Δεματοποιητή με λεκάνη απορρόφησης των σταλαγμάτων τα οποία θα πρέπει να οδηγούνται στον Βιολογικό
•    Να συσκευαστούν τα δεματοποιημένα σκουπίδια σε «σάκους» κενού αέρος ώστε να μηδενιστούν οι οσμές
•    Να προετοιμαστεί η μεταφορά τους σε ένα χρόνο στο ετοιμαζόμενο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς
•    Τελευταίο και σημαντικότερο ,
να σταματήσει  η κοινωνία να σέρνεται πίσω από ηγετίσκους και ψέματα και να απαιτήσει ΤΩΡΑ ένα πραγματικό δημόσιο διάλογο για την αλήθεια του θέματος [όλοι ενώπιων όλων]   και όχι να θεωρεί αλήθεια[υπέρ  η κατά δεν έχει σημασία ], οτιδήποτε  κάθε παραγοντίσκος σερβίρει στο καφενείο η σε μαζώξεις,  δήθεν ανοικτές που είναι μόνο για τους δικούς μας.

Εάν δεν γίνει αυτό , ούτε το πρόβλημα το σκουπιδιών θα λύσει ούτε τα άλλα οξυμμένα προβλήματα ,παρά μόνο τα προβλήματα κάποιων που είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου ,αλλά λύνονται χρόνια τώρα στις πλάτες των κοινωνιών

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ

Υ.Γ Για να μην ακούσω πάλι κάτι ανοησίες  κάποιων για έλλειψη χρημάτων  ,βεβαιώνω δημοσίως  ότι οι  απαιτούμενες νέες  συμπληρωματικές  εγκαταστάσεις του Δεματοποιητή ,μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το  ΕΣΠΑ στο κονδύλι  Εγκαταστάσεις  διαχείρισης Αστικών και Βιομηχανικών αποβλήτων .

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη