Τα όμορφα δάση όμορφα κ(λ)αίγονται

Του Γιώργου Γεωργιόπουλου - Περιφερειακού Συμβούλου Ηλείας
 Την περασμένη Πέμπτη 11/7 μετά από συντονισμένες ενέργειες
του Δασαρχείου,της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Πύργου αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση κυκλώματος που μετέφερε τόνους σκουπιδιών και τα έθαβε στο δρυοδάσος της Φολόης.

Ακολούθησαν οι συνήθεις δηλώσεις αρμοδίων και «αναρμοδίων»  που κατέθεσαν τον αποτροπιασμό τους και καταδίκασαν « το έγκλημα σε βάρος ενός  των  ωραιότερων  δασών  της χώρας» .Κλάματα και ολολυγμοί για την  «μοναδική  Φολόη»,  όπως χθες για τον «μυθικό Αλφειό» και τις «υπέροχες θίνες» Βαρθολομιού.
      
Δυστυχώς όμως για όλους μας στην Ηλεία ούτε τα ποτάμια ούτε οι παραλίες ούτε τα δάση σώζονται με δηλώσεις , με καταδίκες και κλάματα πάνω από πτώματα και καταστροφές.  Για μια ακόμα φορά επιδεικνύουμε «ευαισθησία» μετά τη  καταστροφή ενώ θα έπρεπε να έχουμε έγκαιρα παρέμβει.
    
Η Φολόη χρόνια τώρα γίνεται έρμαιο λεηλασιών , παρανομιών, εγκατάλειψης. Ένα δώρο της φύσης για την ζωή και την οικονομία των κατοίκων της μένει απροστάτευτο και αναξιοποίητο. Τον  τελευταίο μόλις  χρόνο η Περιφέρεια μετά γραφειοκρατικών  κόπωv  και  καθυστερήσεων ολοκληρώνει και  επικαιροποιεί   Ειδική  Περιβαλλοντική Μελέτη. Πρόκειται για μελέτη του 2004-2005 που εγκαταλείφθηκε  για εξι χρόνια , από τις   κρατικές  περιφερειακές  αρχές  στα αζήτητα  των  αρχείων.
       
Την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει τώρα να προωθήσει άμεσα προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, που γνωρίζει την ύπαρξή της από  έτους, αλλά απέχει δυστυχώς κάθε ενέργειας (!), πρέπει να αναθέσει  μαζί με τον Δήμο  Ήλιδας, με το ελάχιστο κόστος που απαιτείται,  την εκπόνηση μελέτης  εφαρμογής  ανάδειξης και αξιοποίησης του δρυοδάσους.
         
Τα δάση και τα τοπία φυσικού κάλλους δεν προστατεύονται μόνο με την άγρυπνη φύλαξή τους, αφού άλλωστε δεν περισσεύει και το απαιτούμενο προσωπικό των δασικών υπηρεσιών  αλλά  κυρίως με την τουριστική ανάδειξή τους και την αναπτυξιακή αξιοποίησή τους.  Αν το δρυοδάσος της Φολόης ήταν επισκέψιμο, προσβάσιμο, γέμιζε από ζωή και κίνηση κανένας δεν θα τολμούσε να το καταστήσει σκουπιδότοπο η να το υλοτομήσει παράνομα.
         
Δεν πρόκειται να αναλύσω εδώ την σπουδαιότητα μιας παρέμβασης αξιοποίησης και προστασίας του δάσους για την οικονομία της περιοχής. Δεν μπορώ όμως να μην φανταστώ με μεγάλη λύπη την εικόνα ενός τέτοιου πανέμορφου δάσους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή και ανεπτυγμένη χώρα.
       
Άμεσα λοιπόν οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια και να επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης  των μελετών και ταυτόχρονα να  προχωρήσουν την ένταξη χρηματοδότησης των έργων ανάδειξης του δρυοδάσους στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε πολλές φορές έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης.
         
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Άλλως κάθε τόσο θα συνεχίζουμε να είμαστε θεατές της ίδιας καταστροφής.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη