ΤΕΙ στην Ηλεία: Ποσότητα ή ποιότητα;

Του Γιάννη Σπυρούνη
Καλά – καλά δεν ξέρουν οι φορείς του νομού τι σημαίνει για την Ηλείαη νέα πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» που κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Αυτό που ως πρώτη άποψη επικρατεί είναι πως θεωρητικά ένα Τμήμα Γεωπονίας με τρεις κατευθύνσεις όπως αυτό παρουσιάζεται για την Αμαλιάδα είναι το πιο ισχυρό χαρτί.

Αν πάρουμε τα πράγματα από τη θεωρητική πλευρά για την Ηλεία, τα δύο νέα Τμήματα είναι ίσως ότι καλύτερο. Από τη μια ένα τμήμα που έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα, που καλύπτει τον ένα αναπτυξιακό πόλο του νομού.

Από την άλλη στον Πύργο το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων που καλύπτει τα άλλα δύο συνδυασμένα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Ηλείας τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Μόνο που δεν θα σπουδάσουν τα δικά μας παιδιά για να κάτσουν στον τόπο, μπορεί να πει κάποιος.

Ποσοτικά σε αριθμό τμημάτων μείναμε πίσω. Τα δύο τμήματα είναι σίγουρα καλύτερα από το ένα που παρουσίαζε η αρχική πρόταση αλλά χειρότερο από τα τέσσερα που λειτουργούν σήμερα.

Αν περάσουμε σε ψυχρούς αριθμούς θεωρητικά πάντα στον Πύργο μαζί με την προσθήκη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας από το Αργοστόλι, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μπορεί να ξεπεράσει τους 2300. Αριθμός μεγαλύτερος των 1400 που υπάρχουν σήμερα στα δύο τμήματα με βάση τα στοιχεία του υπουργείου.

Για την Αμαλιάδα δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία καθώς θεωρείται ότι δημιουργείται ένα νέο Τμήμα, χωρίς ιδιαίτερη προίκα στους φοιτητές.

Ποιοτικά λοιπόν αποκτάμε δύο καλά τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προοπτικές – πάντα θεωρητικά. Ποσοτικά τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.

Πρώτον γιατί μετά τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές που παρουσιάζονται πως γίνονται στην Ηλεία, αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τόπου, τίθεται θέμα εμπιστοσύνης για κάποιον που θα έλθει να σπουδάσει εδώ.

Δεύτερον και κυρίως για τον Πύργο, πόσο ξεκάθαρο είναι ένα Τμήμα ΤΕΙ που με βάση τη Μουσειολογία «τρανσφορμάρετε» σε Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, που απορροφά όσους επιθυμούν από το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ και συγχωνεύεται με ένα Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας;

Πως μπλέκονται και πιθανότατα για να καμφθούν οι αντιδράσεις ο τουρισμός και ο πολιτισμός με τα New Media; Πως και γιατί εξαφανίζεις ένα τμήμα με μοναδικότητα, δυναμική, προοπτική στο χώρο των ΜΜΕ και το «χώνεις» σε ένα τμήμα "έκτρωμα" κατά τη γνώμη μας;

Η τελευταία επισήμανσή μας έχει να κάνει με τον παράγοντα άνθρωπο… Τι μπορεί να πει κανείς σε όλα αυτά τα παιδιά κυρίως στον Πύργο που αλλού πατάγανε και πλέον αλλού βρίσκονται.

Με αυτές τις προϋποθέσεις «ακυρώνεται» πλήρως αυτό που λέμε Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός που τόσα χρόνια έδωσε βαρύτητα το υπουργείο για να έλθει μια μέρα η Κυβέρνηση και να πει «Καλά κάνατε και επιλέξατε Πληροφορική και ΜΜΕ, αλλά το πτυχίο σας θα γράφει στο τέλος Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων ή Μηχανικός Υπολογιστών;

Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με το δήμαρχο Πύργου, μόνο στο κομμάτι της δήλωσής του πως αναφέρει πως η πρόταση κινείται στα όρια του παραλόγου… Γιατί κατά τα άλλα ο ίδιος έμεινε "πιστός" στις διαβεβαιώσεις των «κατόπιν ενεργειών μου» πολιτικών που ακόμα και ενώ το σχέδιο είχε ανακοινωθεί σε έναν ευρύ κύκλο, υπήρχε η επιμονή ή εμμονή πως το ΤΕΙ του Πύργου δεν το πειράζει κανείς. Η υπερβολική σιγουριά και τα καθυστερημένα ανακλαστικά μας "έκαψαν".

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη