Το προβλημα των περιθωριακών Ρομά στον Πύργο

Του Δήμαρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου
Τα προβλήματα που δημιουργεί η παραβατική και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά
περιθωριακών ομάδων τσιγγάνων - ρομά στην κοινωνία του δήμου Πύργου τείνουν να λάβουν εφιαλτικές διαστάσεις.

Έχω πολλές φορές τοποθετηθεί δημόσια, σε συνεδριάσεις του Δ.Σ., και έχω αναφερθεί στην απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη για την κοινωνική ειρήνη, κατάσταση που επικρατεί. Θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει εμένα ή την τοπική κοινωνία για ρατσισμό, αντίθετα μπορεί να κατηγορηθούμε για υπέρμετρη, αντικοινωνική ανοχή ή ολιγωρία.

Η μη εφαρμογή του νόμου, ή πιο σωστά η αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο και να ελέγξει τη δράση των περιθωριακών αυτών ομάδων, είναι που εκτρέφει το πρόβλημα πάνω στο οποίο θα παραχθεί ο ρατσισμός.

Τα πραγματικά δεδομένα είναι από καιρό γνωστά σε όλους:
Τρεις, κυρίως, περιθωριακές ομάδες - οικογένειες τσιγγάνων, εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια του δήμου Πύργου, που αριθμούν περίπου 150 μέλη συνολικά, έχουν εγκατασταθεί σε πρόχειρα παραπήγματα, που έχουν παράνομα κατασκευάσει σε αφύλακτες ή εγκαταλειμμένες ιδιωτικές ή και δημόσιες ιδιοκτησίες, στις παρυφές της πόλης.

Με ορμητήριο τις εγκαταστάσεις αυτές, επιδίδονται μέρα και νύχτα σε όργιο παράνομων πράξεων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα. Επαιτεία, οργάνωση και προώθηση ανηλίκων σε επαιτεία, έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο ζωής, κλοπές και διαρρήξεις, κλοπές και καταστροφές δημόσιου και δημοτικού υλικού( δίκτυα ηλεκτροφωτισμού εθνικών και δημοτικών οδών με πρόκληση κινδύνου ζωής για τους οδηγούς), μαστροπεία και πορνεία,  φθορές σε αυτοκίνητα, απρόκλητες επιθέσεις σε οδηγούς με ύβρεις και πέτρες, παράνομη κατασκήνωση, ρύπανση, απειλές και προπηλακισμοί κατά φιλήσυχων πολιτών, πυροβολισμοί και επικίνδυνη οδήγηση.

Με αποκορύφωμα την κατάληψη του κόμβου εισόδου στον Πύργο, στην οποία διευκολύνονται από την εγκατάσταση στο παρακείμενο οικόπεδο της ΣΚΟΣ, δηλώνουν πανηγυρικά την επικυριαρχία τους πάνω στους νόμους και τρομοκρατούν τους πολίτες. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα δεν αφορά απλά στην αισθητική ή την καθαριότητα αλλά στην ασφάλεια της ελευθερίας, της περιουσίας και της ζωής των πολιτών.

Στο τοπικό διαμέρισμα του Αγ. Ιωάννη κυριαρχεί η άγρια δύση με πυροβολισμούς και κατατρομοκράτηση του πληθυσμού. Παρά το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Εισαγγελική Αρχή και τις συνεχείς και υπεράνθρωπες προσπάθειες της Αστυνομικής Δ/νσης Ηλείας, η κατάσταση επιδεινώνεται. Το κράτος αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αδύναμο να δράσει αποτελεσματικά και να ελέγξει μια κατάσταση, προτού αυτή μεταλλαχθεί σε τέρας που θα απειλήσει σοβαρά τη κοινωνική ειρήνη.

Η φαινομενική απουσία, ή η αδυναμία του κράτους να δράσει με βάση ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, συμβάλλει αναγκαστικά στην εμφάνιση δράσεων αυτοδικίας. Είναι αυτό που εύκολα στην Ελλάδα λέμε: «παίρνουν οι πολίτες το νόμο στα χέρια τους». Ωστόσο ποτέ στην ιστορία των κοινωνιών οι αυτοδικίες και τα λυντσαρίσματα δεν έλυσαν κοινωνικά προβλήματα. Αντίθετα πρόσθεσαν νέες μαύρες σελίδες. Αλίμονο στις κοινωνίες που η τήρηση των νόμων επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών. Στον πατριωτισμό των πολιτών επαφίεται η τήρηση του συντάγματος, η ελευθερία και η δημοκρατία.

Και αν το κράτος δεν μπορεί; Αν αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους; Τότε οι πολίτες οφείλουν να ενεργοποιούνται και να πιέζουν, με κάθε μορφή νόμιμης δράσης, απαιτώντας την παρουσία και την παρέμβαση του κράτους, απαιτώντας την εφαρμογή των νόμων.

Όλοι αναγνωρίζουμε πως το πρόβλημα των περιθωριακών ρομά είναι πρώτιστα κοινωνικό. Η φτώχεια και η εξαθλίωση γεννά παραβατικότητα. Αλλά και η απειλή και η στέρηση της ασφάλειας και της ελευθερίας για την υπόλοιπη κοινωνία είναι επίσης πρώτιστα θέμα κοινωνικής οργάνωσης. Μέχρις ότου λοιπόν, αποδόσουν εθνικά και τοπικά σχέδια για την ενσωμάτωση των ομάδων αυτών, απαιτείται να προστατευτεί άμεσα,εδώ και τώρα, η υπόλοιπη κοινωνία.

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που τείνει να λάβει το πρόβλημα με αναγκάζει να  τοποθετηθώ δημόσια και να απαιτήσω την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους, πέραν των όσων έχουν γίνει και γίνονται.

Ζητώ να εκδιωχθούν άμεσα οι ρομά που κατασκηνώνουν παράνομα, καταστρέφουν, μεθούν, ρυπαίνουν, επαιτούν και επιτίθενται απρόκλητα, από τον κόμβο εισόδου του Πύργου. Ας φρουρηθεί μόνιμα ο κόμβος. Σε μια ευνομούμενη χώρα τα ανήλικα παιδιά των ομάδων αυτών, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε μια ζωή εγκληματική, θα έπρεπε να αφαιρεθούν από την επιμέλεια των γονιών  τους και να προστατευτούν σε ιδρύματα.

Καμιά ανοχή στην παραβατική συμπεριφορά. Να κατασχεθούν όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες. Να ελέγχονται συστηματικά  οι μάντρες και οι επιχειρήσεις που αγοράζουν και πουλάνε το χαλκό από τα κλεμμένα δίκτυα.

Ζητώ να ενισχυθεί η δύναμη της Αστυνομικής Δ/νσης και να ενταθεί η αστυνόμευση με πυκνότερες  νυκτερινές περιπολίες. Η Δημοτική Αρχή θα συνεργαστεί στενά και θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε δράση της ΕΛΑΣ.

Παρά την εικόνα, το πρόβλημα είναι ακόμη περιορισμένο και ελέγξιμο. Οι καιροί ου μενετοί. Αν κινηθούμε τώρα με σχέδιο και αποφασιστικότητα, θα προλάβουμε τα χειρότερα. Και κυρίως θα έχουμε κάνει το καθήκον μας.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη