Του Θέμη Μαντά
Οι δύο ομάδες γνωρίζονται πλέον πολύ καλά, καθώς στη φετινή σεζόν τέθηκαν αντιμέτωπες τέσσερις φορές. Η ομάδα του Πύργου ταξίδεψε δύο φορές στη Ζάκυνθο, ενώ οι νησιώτες επιστρέφουν για τρίτη φορά φέτος στον Πύργο, σε μια αναμέτρηση που ολοκληρώνει τον κύκλο των μεταξύ τους παιχνιδιών. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο νίκες για τους «κίτρινους», μία για τους «κόκκινους» και μία ισοπαλία στο νησί.
Η πρώτη αναμέτρηση στον Πύργο κρίθηκε από ένα καθοριστικό λάθος που οδήγησε ουσιαστικά σε …αυτογκόλ και έδωσε τη νίκη στους φιλοξενούμενους. Στο αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι του δεύτερου γύρου στη Ζάκυνθο, οι Πυργιώτες παρουσιάστηκαν χωρίς ιδιαίτερη ένταση και ηττήθηκαν. Όταν όμως το διακύβευμα έγινε ουσιαστικό, στο τρίτο παιχνίδι, η Ζάκυνθος δεν κατάφερε ν’ ανταποκριθεί έχασε κατά κράτος με το φτωχό 1-0. Στο τέταρτο ματς στο νησί καίτοι έκαναν το παιχνίδι «μάχη» οι προσδοκίες της για νίκη διαψεύστηκαν εκ νέου.
Στη σημερινή αναμέτρηση, ο Πύργος έχει ξεκάθαρο στόχο τη νίκη στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της χρονιάς. Για να τα καταφέρει, καλείται απλά να επαναλάβει την εικόνα που παρουσίασε απέναντι στον Εθνικό και τον Άρη Πετρούπολης: σωστή αμυντική λειτουργία, έλεγχο του ρυθμού, δημιουργία καθαρών ευκαιριών στην επίθεση. Ακόμη κι αν το παιχνίδι δεν εξελιχθεί ιδανικά από την αρχή, οι γηπεδούχοι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ψυχραιμία και την υπομονή να επιστρέφουν μες στο παιχνίδι.
Οι αδυναμίες της Ζακύνθου είναι γνωστές. Εντοπίζονται στα άκρα της άμυνας, ενίοτε στον κεντρικό αμυντικό άξονα. Εκεί ακριβώς που επιχειρεί ο Πύργος με το παιχνίδι κατοχής που ασκεί πίεση στον αντίπαλο από τα πρώτα λεπτά. Ιδιαίτερη σημασία για τους γηπεδούχους έχουν τα μαρκαρίσματα του κέντρου, η τεχνική και τα τρεξίματα.
Οι Πυργιώτες σαφώς περιορίζουν το δυναμικό παιχνίδι των Αναστασόπουλου και Σίλβα που προσπαθούν να προσφέρουν σταθερότητα στον ανασταλτικό τομέα… και όσο αντέχουν. Η ομάδα του νησιού δυσκολεύεται να κρατήσει την μπάλα και δεν μπορεί να δημιουργήσει οργανωμένα. Η τακτική της βασίζεται στην κλειστή άμυνα, στις γρήγορες αντεπιθέσεις, στις μακρινές μεταβιβάσεις και στην αξιοποίηση στατικών φάσεων.
Με αυτή την τακτική πήρε νικηφόρο αποτέλεσμα στο Μοσχάτο επί του Εθνικού, ενώ στην Πετρούπολη δεν εκμεταλλεύτηκε την μπόσικη άμυνα του Άρη και σπαταλώντας τις ευκαιρίες που δημιούργησε, ηττήθηκε.
Ο Πύργος πράγματι δεν είναι θεαματικός. Παίζει για να νικήσει και στηρίζεται στη συνοχή και στην πίεση μέσω κατοχής μπάλας. Με υπομονή και σωστή κυκλοφορία επιχειρεί να φθείρει τον αντίπαλο. Του αφαιρεί το οξυγόνο, τον κουράζει με την κινητικότητά του μέχρι να εκμεταλλευτεί τα κενά του που επέρχονται απ’ η κούραση της αμυντικής λειτουργίας.
Οι «κόκκινοι» παρουσιάζουν σταθερότητα στην τακτική τους, διαβάζουν το ματς, και περιμένουν στωικά να βρουν το αδύνατο σημείο του αντιπάλου για να τον στείλουν στο καναβάτσο. Οι γηπεδούχοι επαναλαμβάνουμε: Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι περισσότερο με τη Ζάκυνθο. Απλά να παίξουν όπως ξέρουν. Είναι αρκετό για να νικήσουν.
Εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών αναμετρήσεων είναι ότι οι δύο προπονητές χρησιμοποίησαν 47 ποδοσφαιριστές: 23 ο Πύργος και 24 η Ζάκυνθος.
Οι γηπεδούχοι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους: Μπούζα και Κάρδαρη, λόγω τραυματισμού και τιμωρίας αντίστοιχα, ωστόσο διαθέτουν βάθος στο ρόστερ και λύσεις από παίκτες με συμμετοχές και εμπειρία στα συγκεκριμένα παιχνίδια.
Στη Ζάκυνθο, προβληματισμό προκαλούν οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο όριο καρτών, με κυριότερη περίπτωση του Αναστασόπουλου. Επιπλέον, μένει να φανεί αν ο προπονητής των φιλοξενούμενων θα διατηρήσει το γνώριμο συντηρητικό σύστημα ή αν θα επιλέξει μια πιο επιθετική προσέγγιση.
Το παιχνίδι αναμένεται να κριθεί σε δύο βασικούς τομείς: στην αποτελεσματικότητα της τελικής προσπάθειας και στην αμυντική συγκέντρωση των γηπεδούχων απέναντι στις όποιες αντεπιθέσεις της Ζακύνθου.
Στο ποδόσφαιρο οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται πάντα μες στο γήπεδο. Ωστόσο, με βάση τη συνοχή, τη σταθερότητα και την αγωνιστική εικόνα των δύο ομάδων, ο Πύργος έχει σαφώς το προβάδισμα απέναντι στη Ζάκυνθο που παραμένει αξιόπιστη αμυντικά, αλλά δυσκολεύεται αισθητά στην επίθεση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Επειδή αναμένεται να γίνει ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων (4.000 και πλέον), όσοι αποφασίσουν να δουν το παιχνίδι και για να μην ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΝ θα πρέπει να προσέρχονται στο ΣΤΑΔΙΟ από ώρα 3:15’. Όσοι θέλουν εισιτήριο πολύ πριν την έναρξη του ματς μπορούν να πάνε από ώρα 11:15’ και με την ησυχία τους να προμηθευτούν εισιτήριο.



























