Του Θέμη Μαντά
Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Πύργος επιστρέφει επίσημα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο σε ποιο γήπεδο θα δώσει η ομάδα το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της, εφόσον η κλήρωση της 28ης Αυγούστου την αναδείξει γηπεδούχο.
Το Δημοτικό Στάδιο χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη αδειοδότηση, ωστόσο Δήμος και Περιφέρεια ενέτειναν την κινητοποιήσή τους και με το ρεπορτάζ «Φάκελος Στάδιο». Πλέον, το ζητούμενο είναι η ταχύτητα στις αποφάσεις και η αποφασιστικότητα στην υλοποίησή τους. Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις για τη χρόνια υποχρηματοδότηση των αθλητικών υποδομών, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν προετοιμάστηκε εγκαίρως. Είναι θετικό ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, η οποία μακάρι ν’ αποδώσει άμεσα αποτελέσματα.
Η ομάδα του Πύργου, στην οποία έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και στην φετινή περίοδο θα δαπανηθούν πλέον των 3 εκατομμυρίων, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς φυσική έδρα. Στον επαγγελματικό αθλητισμό τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι αδειοδοτήσεις δεν περιμένουν τις καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού. Η επίκληση αντίστοιχων καθυστερήσεων σε άλλες πόλεις δεν αποτελεί επιχείρημα. Άλλωστε, οι προδιαγραφές αδειοδότησης για τη Super League 1 διαφέρουν από εκείνες της Super League 2.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές της Ηλείας οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια και να διεκδικήσουν άμεσα χρηματοδότηση ύψους 2,5-4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση, η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και όσοι τη στηρίζουν οφείλουν να προωθήσουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου, ώστε η επένδυση που πραγματοποιείται στον Πύργο να αποκτήσει πραγματική προοπτική.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αδράνεια του κράτους. Αναμένουμε την πρόσφατη αυτοψία των μηχανικών στο Δημοτικό Στάδιο που δεν ήταν μια τυπική διαδικασία. Από τα συμπεράσματά της θα εξαρτηθούν η χωρητικότητα και η λειτουργικότητα του γηπέδου, ο σχεδιασμός των εισιτηρίων διαρκείας και συνολικά η οργάνωση της νέας εποχής του ΠΑΣ Πύργος. Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, όταν η άνοδος είχε πλέον καταστεί ορατός στόχος. Οι αιρετοί κρίνονται όχι μόνο από την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα, αλλά και από την ικανότητά τους να τα προβλέπουν.
Όσοι εξελέγησαν για να υπηρετούν τον τόπο καλούνται τώρα να αποδείξουν στην πράξη όσα διακηρύσσουν περί ανάπτυξης. Δεν υπάρχει σήμερα σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο για τον αθλητισμό του Πύργου από ένα λειτουργικό γήπεδο που θα φιλοξενήσει επαγγελματικό ποδόσφαιρο που δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα, προσελκύει επισκέπτες, προβάλλει την πόλη και κινητοποιεί την τοπική κοινωνία.
Η φετινή επιτυχία ήρθε μέσα από την ενότητα: τη συνεργασία της Θύελλας Πύργου και του προέδρου Σπύρου Μπλάθρα, της πρωτοβουλίας των Red Boys και του ΠΑΣ Πύργος, την επένδυση του επιχειρηματία Αριστοτέλη Οικονόμου και τη συνέπεια με την οποία ο κ. Δέδες υλοποίησε τις δεσμεύσεις του, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα.
Υπήρξε καθοριστική και η αρχική συμβολή του Σάκη Θεοδωρακόπουλου, από την προσωπική σχέση με τον Γιάννη Αναστασίου, η οποία άνοιξε έναν νέο δρόμο για το ποδόσφαιρο της πόλης. Χωρίς αυτή την ενότητα και τη στήριξη του κόσμου, η άνοδος δεν θα είχε επιτευχθεί.
Η οικονομική συμβολή του Αριστοτέλη Οικονόμου και κατά πάσα πιθανότητα προέδρου της ΠΑΕ Πύργος FC θεωρείται καθοριστική. Καμία ομάδα, όμως, δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον χρηματοδότη της. Χρειάζεται τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, των βουλευτών και, πάνω απ' όλα, της ίδιας της κοινωνίας. Οι ομάδες που στηρίζονται μόνο στους χρηματοδότες έχουν ημερομηνία λήξης. Εκείνες που γίνονται υπόθεση ολόκληρης της πόλης γράφουν μακρόχρονη ιστορία.
Ο ΠΑΣ Πύργος χρειάζεται ένα λειτουργικό γήπεδο, σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις προϋποθέσεις για να οργανωθεί ως μια ισχυρή ΠΑΕ με αναπτυξιακή προοπτική. Αν αυτή η ευκαιρία χαθεί, δεν θα τη χάσουν οι ποδοσφαιριστές ή ο προπονητής Κουτρομάνος, που θα συνεχίσουν αλλού την πορεία τους. Θα τη χάσει ο ίδιος ο Πύργος, εάν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο δεν πιέσουν ώστε να προχωρήσουν τα έργα.
Υ.Γ.1: Η αντρική ομάδα έχει κλείσει μέχρι τώρα πέντε νέα συμβόλαια ικανών και επώνυμων παικτών. Την προσεχή Δευτέρα, θα έρθει ο κ. Οικονόμου για τη Γ.Σ. Το υπαλληλικό προσωπικό εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η προετοιμασία.
Υ.Γ.2: Οι Red Boys δεν είναι απλώς ένας σύνδεσμος φιλάθλων. Εκφράζουν μια νέα γενιά συμπολιτών με όραμα για τον Πύργο, που βλέπει το ποδόσφαιρο ως μοχλό εξωστρέφειας, ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής.


























