...συνδυάζοντας τον αθλητισμό με την ιστορία, τον πολιτισμό και την εμπειρία του αθλητικού τουρισμού στη Σικελία.
Μια ξεχωριστή διεθνή εμπειρία πρόσθεσαν στο αγωνιστικό τους ημερολόγιο οι Olympia Runners, με τη συμμετοχή δεκαμελούς αποστολής στον 13ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο του Παλέρμο (XIII LifeStar Palermo International Half Marathon), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 στη Σικελία.
Η διοργάνωση συγκέντρωσε περίπου 2.300 συμμετέχοντες, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.500 προέρχονταν από το εξωτερικό, με εκπροσώπηση περίπου 60 χωρών. Η παρουσία της ομάδας από την Αρχαία Ολυμπία εντάχθηκε έτσι σε ένα πραγματικά διεθνές αθλητικό περιβάλλον, με δρομείς διαφορετικών εθνικοτήτων και αγωνιστικών επιπέδων.
Δέκα μέλη σε δύο αγωνιστικές αποστάσεις
Στον Ημιμαραθώνιο των 21,097 χιλιομέτρων συμμετείχαν οι Βάσω Μπαλάσκα, Διονύσης Βασιλάκος, Κωνσταντίνος Καπανταής, Δημήτρης Τζοΐτης, Κωνσταντίνος Ευθυμίου και Γιώργος Κατσαριώτης.
Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων έλαβαν μέρος οι Μαρίνα Αργυρού, Ευγενία Φωτοπούλου, Γιάννης Πανούσης και Γιώργος Κωνσταντάρας.
Η συμμετοχή σε δύο διαφορετικές αποστάσεις έδωσε στα μέλη της αποστολής τη δυνατότητα να ζήσουν την ίδια διοργάνωση μέσα από τις προσωπικές τους αγωνιστικές επιλογές, μοιραζόμενοι παράλληλα την εμπειρία μιας οργανωμένης παρουσίας στο εξωτερικό.
Mondello: Μια ξεχωριστή εκκίνηση δίπλα στη Μεσόγειο
Η εκκίνηση και ο τερματισμός πραγματοποιήθηκαν στη διάσημη παραλία Mondello, μπροστά από το ιστορικό Antico Stabilimento Balneare, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονικά τοπόσημα της περιοχής.
Ο κόλπος του Mondello, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη μεγάλη αμμώδη ακτή και τους ορεινούς όγκους που τον περιβάλλουν, προσέφερε ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό για τη διοργάνωση.
Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου συνέδεε την παραλιακή ζώνη με το Parco della Favorita, έναν από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου του Παλέρμο, και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, όπως η Via della Libertà και η περιοχή του ιστορικού Teatro Politeama.
Η επιστροφή στο Mondello ολοκλήρωνε μια αγωνιστική εμπειρία που συνδύαζε το μεσογειακό τοπίο με την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της σικελικής πρωτεύουσας.
Η φετινή διοργάνωση παρουσίασε και υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Στον Ημιμαραθώνιο των ανδρών επικράτησε ο Βρετανός Charlie Brisley με χρόνο 1:05:47, μόλις δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Ιταλό Daniele Meucci, ενώ στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Alessia Tuccitto με 1:18:32.
Συνάντηση με τον Nando Sorbello
Ιδιαίτερη στιγμή της αποστολής αποτέλεσε η συνάντηση και συνομιλία με τον Nando Sorbello, έναν από τους βασικούς ανθρώπους της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα.
Ο Sorbello υπήρξε διεθνής αθλητής της Ιταλίας στα 800 μέτρα και στη συνέχεια ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στον χώρο της διοργάνωσης αγώνων δρόμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη Σικελία.
Η συνάντηση αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας με έναν άνθρωπο που γνωρίζει τον αθλητισμό τόσο από την αγωνιστική όσο και από την οργανωτική του πλευρά.
Πέντε ημέρες γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Σικελίας
Η αποστολή των Olympia Runners είχε συνολική διάρκεια πέντε ημερών, δίνοντας στα μέλη της ομάδας την ευκαιρία να γνωρίσουν το Παλέρμο και την ευρύτερη περιοχή πέρα από τα όρια της αγωνιστικής διαδρομής.
Πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα, διαμορφωμένη από τις διαδοχικές επιρροές διαφορετικών πολιτισμών. Η αραβική, η νορμανδική και η βυζαντινή παράδοση αποτυπώνονται σε σημαντικά μνημεία, όπως το Palazzo dei Normanni, η Cappella Palatina και ο Καθεδρικός Ναός, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στο πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβανόταν και επίσκεψη στο Cefalù, τη γραφική παραθαλάσσια πόλη στη βόρεια ακτή της Σικελίας, γνωστή για το ιστορικό της κέντρο, το επιβλητικό βραχώδες ύψωμα La Rocca και τον νορμανδικό Καθεδρικό Ναό της, επίσης ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO.
Η παρουσία της ομάδας συνέπεσε, μάλιστα, με μια ιδιαίτερα ζωντανή περίοδο για το Παλέρμο. Από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 10η επετειακή διοργάνωση του Ballarò Buskers Festival, με παραστάσεις σύγχρονου τσίρκου, μουσική και τέχνες δρόμου στις ιστορικές συνοικίες της πόλης. Τις ίδιες ημέρες, από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου, διεξήχθη και η Targa Florio Classica, η σύγχρονη ιστορική αναβίωση του θρυλικού αγώνα αυτοκινήτων που ξεκίνησε το 1906, με κλασικά οχήματα και διαδρομές στη δυτική Σικελία.
Οι παράλληλες αυτές εκδηλώσεις ανέδειξαν τη ζωντανή πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα μιας πόλης που αξιοποιεί την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητά της για να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Ο αθλητικός τουρισμός ως ευκαιρία εξωστρέφειας
Η παρουσία στο Παλέρμο ανέδειξε μια σημαντική διάσταση της δραστηριότητας των Olympia Runners: τη σύνδεση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τον αθλητικό τουρισμό.
Οι διεθνείς αγώνες δρόμου αποτελούν πλέον σημαντικό κίνητρο ταξιδιών, συνδυάζοντας την αθλητική συμμετοχή με την ανακάλυψη νέων προορισμών. Παράλληλα, ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες και δημιουργούν ευκαιρίες επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών χωρών.
Για έναν σύλλογο που έχει ως τόπο αναφοράς την Αρχαία Ολυμπία, μια περιοχή με παγκόσμια ιστορική και αθλητική αναγνωρισιμότητα, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν πρόσθετη σημασία.
Η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις αποτελεί έναν τρόπο εξωστρέφειας, μέσα από τον οποίο το όνομα της Αρχαίας Ολυμπίας ταξιδεύει σε άλλες αθλητικές κοινότητες, ενώ τα μέλη της ομάδας αποκτούν εμπειρίες που εμπλουτίζουν τη συλλογική τους δραστηριότητα.
Μια αποστολή με ουσιαστικό αποτύπωμα
Η συμμετοχή των δέκα μελών στον XIII International Palermo Half Marathon αποτέλεσε έναν ξεχωριστό σταθμό στη φετινή δραστηριότητα των Olympia Runners.
Ο αγώνας στο Mondello, η συνάντηση με τον Nando Sorbello, η γνωριμία με το Παλέρμο και η επίσκεψη στο Cefalù συνέθεσαν μια εμπειρία στην οποία ο αθλητισμός συνυπήρξε με το ταξίδι, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας προσθέσει στο αγωνιστικό της ημερολόγιο μια σημαντική διεθνή συμμετοχή, αλλά και έχοντας γνωρίσει από κοντά μια διαφορετική αθλητική και πολιτιστική πραγματικότητα.
Από την Αρχαία Ολυμπία έως το Παλέρμο, το τρέξιμο έγινε μια ακόμη αφορμή για επικοινωνία, νέες εμπειρίες και γνωριμία με έναν τόπο που έχει πολλά να αφηγηθεί.


























