Στο "κόκκινο" το 53% της νότιας Ηλείας
Καθώς οδεύουμε προς το χειμώνα και ήδη έχουν συνεδριάσει τόσο το Συντονιστικό σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, όσο και αντίστοιχα των δήμων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, έχει αξία να γνωρίζουμε ότι και «επίσημα» ο νομός μας και μάλιστα σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του μισού της έκτασής του, ανήκει στη ζώνη υψηλού κινδύνου πιθανών πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο του έργου που ανατέθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, βάσει Κοινοτικής Οδηγίας (2007/60/ΕΚ) για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.
Ο βασικός στόχος της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ είναι να βοηθήσει τα Κράτη Μέλη στην πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Με την Οδηγία δημιουργείται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, το οποίο επεκτείνει και συντονίζεται στενά με την Οδηγία Πλαίσιο (2000/60/ΕΚ) για τα Νερά. Η νέα αυτή Οδηγία προβλέπει, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, μια διαδικασία διαχείρισης του κινδύνου πλημμυρών. Η δράση αυτή προέβλεπε αρκετά στάδια :Αφορούσε στην προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας για τις λεκάνες απορροής ποταμών και το προσδιορισμό των περιοχών με σοβαρή πιθανότητα πλημμύρας. Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012 και τα πορίσματα της υποβλήθηκαν στα αρμόδια όργανα της Κοινότητας. Σε συνέχεια του προσδιορισμού των περιοχών στις οποίες υφίστανται κίνδυνοι για ζημιές από πλημμύρες, εκπονηθήκαν μέχρι το τέλος του 2013 (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας), χάρτες επικινδυνότητας και χάρτες κινδύνων πλημμύρας, στους οποίους αποτυπώνονται οι αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών (σε πληθυσμό, εγκαταστάσεις, κλπ.). Σε αυτούς λοιπόν τους χάρτες, το υδατικό διαμέρισμα της Δυτικής Πελοποννήσου ( Υ.Δ 01) που αφορά σε έκταση 7.235Κm2 σχεδόν όλο το νότιο τμήμα του νομού μας, χαρακτηρίζεται ως «ευάλωτο» με βασικούς «υπεύθυνους» τους ποταμούς Αλφειό, Νέδα και Ενιπέα. Συνολικά το 53% του εδάφους του νοτίου τμήματος του νομού είναι στο «κόκκινο». Στις ευάλωτες περιοχές, αναφέρονται ονομαστικά ο κάμπος του Πλουτοχωρίου των Μακρισίων και των Άσπρων Σπιτιών (λεκάνη απορροής του Αλφειού) καθώς και η περιοχή της Νεράιδας, του Στρεφίου (λεκάνη του Ενιπέα). Σύμφωνα τώρα με το επόμενο στάδιο, το αργότερο μέχρι το 2015, για τις περιοχές αυτές πρέπει να καταρτισθούν σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
Τα σχέδια διαχείρισης πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας πλημμύρας και τον περιορισμό των πιθανών της επιπτώσεων. Τα σχέδια αυτά θα καλύπτουν μεν όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας αλλά θα εστιάζονται ιδίως στην πρόληψη (όπως πρόληψη των ζημιών από πλημμύρες, με την αποφυγή κατασκευής οικιών και βιομηχανιών σε περιοχές που απειλούνται σήμερα ή που θα απειληθούν στο μέλλον από πλημμύρες ή προσαρμογή των μελλοντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στους κινδύνους πλημμύρας), την προστασία (με την λήψη μέτρων μείωσης της πιθανότητας πλημμυρών ή/και περιορισμού των επιπτώσεων των πλημμυρών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες όπως π.χ. με αποκατάσταση κατακλυζόμενων περιοχών και υγροτόπων) και την ετοιμότητα (π.χ. μέσω της παροχής οδηγιών στο κοινό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πλημμύρας). Και το ερώτημα είναι πέρα από την θεωρητική απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης, κατά πόσο έχουμε «συμμορφωθεί» ως πολιτεία, έχουμε σχεδιάσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα διαδικασίες διαχείρισης του κινδύνου πλημμυρών; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι απαιτήθηκε μια δεκαετία για τα αντιπλημμυρικά του Αλφειού ( μάλιστα για τμήμα μόλις 12 χιλ ) τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, είναι εύκολο να συμπεράνουμε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τα υπόλοιπα και πόσο εκτεθειμένοι είμαστε τελικά στου κινδύνους πλημμυρών.




















